Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój kawałek raju II

Mój kawałek raju II

monteverde 00:26, 17 lut 2013

Marzena2007 napisał(a)
Aniu przychodzę jak zwykle z pytaniem Na wielu wątkach rogorzała dyskusja czy azalie doniczkowe (teraz kupowane, kwitnące) można wsadzić do gruntu. Pamietam Twoją informację z ubiegłej zimy, że są to azalie doniczkowe, indyjskie, ktore nie zimują w naszym klimacie. Spawdziłam etykiety na kupionych w tym roku i jest napisane, że wymagają temp. 15-25 stopni. Zatem można je zadoławać latem w gruncie (w lekkim cieniu) ale potem wykopać jesienią i ponownie przenieść do gruntu?
Jak odróżnić azalię indyjską od japońskiej??!

Z góry dziękuję za poradę

azalie kwitnące zimą można wysadzić po przymrozkach do ogrodu , zasilać i podlewać i powinna kwitnąć, a z nadejściem chłodu wykopać wsadzić do większej doniczki, zasilać i podlewać i powinna zakwitnąć zima ponownie i tak co roku powtarzać, może ten link będzie pomocny http://www.dobrzewiedziec.pl/?p=1522 a azalie japońskie to małe rhododendrony, które zimują w gruncie jak Babuschka, Kermesina Alba lub Rosa, więcej na ich temat może napisać Bogdzia
mira 00:29, 17 lut 2013

Aniu narcyze możesz polecać - jak widac piękne, nie kapryszą , rozmnazają się, pachną !, sa wyczekiwane wiosną no urocze ! chyba że coś mucha albo mróz z nimi zrobi tak jak z moim szpalerkiem sprzed kilku lat - ale to co i tak czekam aż zakwitną, bo niektore już nad ziemią,

fajnie , że zdjęcia segregujesz
pozdrawiam
monteverde 00:59, 17 lut 2013

Cd. narcyzy

miniaturki

Cassata

Trepolo

Orangery trochę zachlapany

Recurvus

monteverde 01:05, 17 lut 2013

mira napisał(a)
Aniu narcyzy możesz polecać - jak widać piękne, nie kapryszą, rozmnażają się, pachną! są wyczekiwane wiosną, no urocze! chyba że coś mucha albo mróz z nimi zrobi tak jak z moim szpalerkiem sprzed kilku lat - ale to co i tak czekam aż zakwitną, bo niektóre już nad ziemią,
fajnie, że zdjęcia segregujesz
pozdrawiam

Miło Mira, że wpadłaś, przy okazji segregowania postanowiłam kilka wstawić narcyzów, one takie ładne, ale nie wszystkie pachną
kwiatholandii 09:05, 17 lut 2013

Witaj. Czytałam, że zakupiłaś wertykulator i dyskutowałaś na jego temat z Danusia i Sebkiem. Jak się sprawuje? Mam zamiar coś kupic i szukam, szukam,
JulkAd 09:09, 17 lut 2013

Aniu u Ciebie też dawno nie byłam, ale buziaki niedzielne zostawiam i słoneczka życzę
Tess 09:24, 17 lut 2013

Usiłowałam dociec, jaką robotę Irenka Ci zadała, ale albo jeszcze z rana nie kumam, albo to u Irenki trzeba szukać
Wertykulator dobra rzecz, w ub. roku zastosowałam, efekty widać po dwóch-trzech tygodniach.
ZbigniewG 10:39, 17 lut 2013

monteverde napisał(a)
.. postanowiłam kilka wstawić narcyzów, one takie ładne, ale nie wszystkie pachną

pachnące "babuni" były kiedyś wszechobecne , eksmitowane z działek i ogrodów powracają do łask
Ania nieźle musiałem się nabiegać by zdobyć je dla M
hodowcy też się starają by nowe odmiany choć trochę pachniały jak te z naszych wspomnień
majkel0326 10:51, 17 lut 2013

Aniu,zatęskniłam za narcyzami! W ubiegłym roku wszystkie mi wymarzły,teraz na jesień posadziłam nowe cebulki,mam nadzieję,że wiosną będę się nimi cieszyć.Miłej niedzieli Aniu
Milka 11:05, 17 lut 2013

Narcyzy masz przepiękne
powoli tez nie szaleję z nowościai i z tym, co nie przetrwa, ale i tak podawaj te rośliny, które warte są uwagi