Sebek
20:50, 16 sie 2012

Dołączył: 08 lut 2011
Posty: 50262
Obiecałem to dodaję przepis tego pysznego ciasta
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
3/4 mąki pszennej tortowej
1/4 mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru (szklanka 250 ml)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Zielona masa:
900 ml zielonego soku (u mnie Pysio)
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 opakowania ciastek typu delicje
2 galaretki agrestowe (na wierzch)
Masa z kremówki:
1/2 l śmietany kremówki 30 %
2 galaretki agrestowe
Białka ubić dodając powoli cukier. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach. Przesiane mąki z proszkiem delikatnie wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę i upiec w 180 stopniach przez około 30 minut do suchego patyczka. Zielona masa: Na soku ugotować budynie i ewentualnie dosłodzić. Wystudzić. Zieloną masę wyłożyć na biszkopt. Na masę poukładać delicje. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić stopniowo dolewając galaretki. Ubitą kremówkę ułożyć na delicjach. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wody i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do zastygnięcia. Smacznego!
źródło

Składniki
Biszkopt:
4 jajka
3/4 mąki pszennej tortowej
1/4 mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru (szklanka 250 ml)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Zielona masa:
900 ml zielonego soku (u mnie Pysio)
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
2 opakowania ciastek typu delicje
2 galaretki agrestowe (na wierzch)
Masa z kremówki:
1/2 l śmietany kremówki 30 %
2 galaretki agrestowe
Białka ubić dodając powoli cukier. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach. Przesiane mąki z proszkiem delikatnie wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę i upiec w 180 stopniach przez około 30 minut do suchego patyczka. Zielona masa: Na soku ugotować budynie i ewentualnie dosłodzić. Wystudzić. Zieloną masę wyłożyć na biszkopt. Na masę poukładać delicje. Dwie galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Wystudzić. Schłodzoną kremówkę ubić stopniowo dolewając galaretki. Ubitą kremówkę ułożyć na delicjach. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wody i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do zastygnięcia. Smacznego!
źródło