Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

kitek81 21:12, 07 maj 2015

Mirka napisał(a)
Kasi po niedzieli coś dostaniesz

super cieszę się
Milka 13:23, 11 maj 2015

Foty się uprasza, weekend minął
kitek81 22:53, 11 maj 2015

dawaj foteczki
ja na razie ukorzenianych hortek nie pokazuję, żeby nie zapeszyć, ale na razie odpukać jest ok
Iwk4 23:51, 11 maj 2015

Mirko, podcięłam dziś bardzo mocno starego bukszpana. Zostało mi sporo gałązek. Jak duże mogę zrobić sadzonki na nowe buksy? Doradzisz?
Anabell 00:06, 12 maj 2015

Iwonko - widziałam podciętego buksa. Do ukorzeniania ok 10/ 15 cm gałązki, ukorzeniają też większe tak gdzieś czytałam w necie. ale większe szanse mają te niższe. Sadzoneczka powinna mieć zadziorek z oderwaną piętką.
Usunąć dolne listeczki i w torf zmieszany z piaskiem lub perlitem. Oczywiście dotknąć końcówkę sadzonki w ukorzeniaczu do zdrewniałych i półzdrew.
ukorzeniam w doniczkach i stoją w cienistym miejscu, okrywam fizeliną. Jeśli w doniczce to kilka sadzonek do jednej. Pilnować wilgotności.

Mirka nie miej mi za złe, to Twój wątek a ja się rządzę. Pa.
Iwk4 00:10, 12 maj 2015

Haniu, dzięki. Jutro nad tym popracuję. Dziś zostawiłam nogami we wodzie te gałązki.
Milka 14:38, 12 maj 2015

Macham
Mirka 16:13, 12 maj 2015

Anabell napisał(a)
Iwonko - widziałam podciętego buksa. Do ukorzeniania ok 10/ 15 cm gałązki, ukorzeniają też większe tak gdzieś czytałam w necie. ale większe szanse mają te niższe. Sadzoneczka powinna mieć zadziorek z oderwaną piętką.
Usunąć dolne listeczki i w torf zmieszany z piaskiem lub perlitem. Oczywiście dotknąć końcówkę sadzonki w ukorzeniaczu do zdrewniałych i półzdrew.
ukorzeniam w doniczkach i stoją w cienistym miejscu, okrywam fizeliną. Jeśli w doniczce to kilka sadzonek do jednej. Pilnować wilgotności.

Mirka nie miej mi za złe, to Twój wątek a ja się rządzę. Pa.
Haniu miło mi że u mnie Iwonce odpowiedziałaś Teraz ja dopiszę:nie bawię się w żadne piętki i doniczki (bo trzeba pamiętać o odlewaniu) robię od razu w ziemi w cienistym miejscu i zapominam o nich do nastepnej wiosny.W zeszłym roku robiłam z sadzonek 20-25cm w ziemi i z sukcesem .Iwonko dopiero w sobotę będę na działce to zrobię fotki.Moja rada wykorzystaj wszystkie sadzonki w tych zdrewniałych zetnij korę na centymetr i dopiero w ukorzeniacz i do ziemi Powodzenia
Iwk4 21:51, 12 maj 2015

Mirka napisał(a)
Haniu miło mi że u mnie Iwonce odpowiedziałaś Teraz ja dopiszę:nie bawię się w żadne piętki i doniczki (bo trzeba pamiętać o odlewaniu) robię od razu w ziemi w cienistym miejscu i zapominam o nich do nastepnej wiosny.W zeszłym roku robiłam z sadzonek 20-25cm w ziemi i z sukcesem .Iwonko dopiero w sobotę będę na działce to zrobię fotki.Moja rada wykorzystaj wszystkie sadzonki w tych zdrewniałych zetnij korę na centymetr i dopiero w ukorzeniacz i do ziemi Powodzenia

Mirko dziękuję za podpowiedź. Dziś nie zdążyłam, jutro zrobię, mam nadzieję, ze do jutra, jak gałązki stoją w wodzie, nic im nie będzie.
O ścinaniu kory nie wiedziałam, spróbuję
Iwk4 19:42, 19 maj 2015

Kochana, gdzie cię wywiało? Siedem dni bez forum? Coś mocno ci czas zajęło. Pozdrawiam