Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 21:48, 27 sie 2017

Dobrej nocki wszystkim
ElzbietaFranka 21:53, 27 sie 2017

Witsm Mirka, czy u ciebie dxisiaj polalo bo u mnie bardzo dobrze.

Sprawunek bardzo dobry, juz dawno powinnas miec cos takiego. Ja mam elektryczny juz mi nie potrzebny, i lezy na strychu. Wszystkie 70 procent trawnika zrobilam dzieki glebogryzarce. Teraz sa wypozyczalnie a wtedy jeszcze nie bylo.
Spalinowy byl drogi i pozniej jak dla mnie by sie nie prxydsl.

Mirka chcialam sie ciebie zapytac jako znawczyni od traw. Chce posadzic na tle tui szmaragd rrawy bardzo mi sie podobaja trzcinniki lub molinia variagata. Szpaler gdzies ok 10 m. Widzialam u Bacowej te molinie przemieszane z werbena bardzo mi sie to podoba. Mam pytanie czy masz te trawy i ktora bys wybrala do takiej kompozycji z werbena.

Chodzi mi o kontrast ladny, myslalam o hortach ale werbena nie zabardzo pasuje bede mogla jeszcze tam posadzic tulipany i jakies wiosenne nizsze kwisty.

Wstawie na moj watek szmaragdy. Chce rzbate zrobic ok 1 m szerokosc.
Napisz jeszcze jak te trawy sie rozrastaja.

Dzieki.
Mirka 22:17, 27 sie 2017

Elu ja nie jestem znawcą traw.Ja dopiero je poznaję .Tych o które pytasz nie mam więc się nie wypowiadam.Nie no mam trzcinnik KF pierwszy sezon i na pewno więcej ich nie kupię bo ledwo posadziłam i rdza go zżarła.Teraz się odradza.Ewa pisała że ta molinia variegata jest bezproblemowa i szybko przyrasta.Ja bym ją wybrała.
Elu tak teraz wyglądają ,paskudnie
ElzbietaFranka 22:56, 27 sie 2017

Dzieki Mirka pisze na telefonie i takie byki wychodza. Ale domyslilas sie o co mi chodzi. Fota z szmaragdami znjeksztalca teren. Pierwszy swierk ten obskubany bedzie przesadzony, drugi zostanie jest bardzo cennym nabytkiem, wyzszy bardzo ladnie wyglada.

Chyba tez wybiore molinie, jeszcse popatrze i zastanowie sie co tam zrobic ciekawego.

A nie ma, zadnych srodkow na rdze.
iwonkap 14:14, 28 sie 2017

Mirka napisał(a)

Nasionka zbieram jak dojrzeją.We wrzesniu trzeba pilnować nasion bo wiatr szybko je rozwiewa.Nasiona rozplenic przechowujemy w pomieszczeniu suchym i chłodnym.Wysiewam pod koniec lutego do normalnej ziemi.
Te sa z lutoewgo wysiewu.Jedna tylko zakwitła.Mają tak ze 40 cm.wysokosci jastem zadowolona bo ładnie urosły.

Dziękuje, muszę przypilnować Mamuś wysiewasz od razu do gruntu czy do jakiś doniczek ? trzymasz w domku ? jeśli tak to kiedy dajesz na zewnątrz ?
Mirka 16:33, 28 sie 2017

Wysiewam pod koniec lutego do skrzyneczki.Jak wykiełkują podlewam umiarkowanie tak żeby nia zalać korzeni.W kwietniu jak jest ciepło żartuje na zewnatrz.W połowie maja sądzę kepkami na miejsce stałe.Kiedyś pikowałam do doniczek jak ci się chce bawić to popikuj.
Maj 2016r i te same teraz.Tu akurat Turzyca dla porownania.
Mirka 16:40, 28 sie 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Dzieki Mirka pisze na telefonie i takie byki wychodza. Ale domyslilas sie o co mi chodzi. Fota z szmaragdami znjeksztalca teren. Pierwszy swierk ten obskubany bedzie przesadzony, drugi zostanie jest bardzo cennym nabytkiem, wyzszy bardzo ladnie wyglada.

Chyba tez wybiore molinie, jeszcse popatrze i zastanowie sie co tam zrobic ciekawego.

A nie ma, zadnych srodkow na rdze.

Elu Molinia Variegata i mnie się podoba U Ewy super rośnie to i u ciebie będzie fajnie.
Zobacz u mnie Werbena w rozplenicach rośnie.W plecach są serby.W sobotę cykne z serbami fotkę.
Mirka 16:42, 29 sie 2017

Moje Dalie

Mirka 16:52, 29 sie 2017

Hortensje dziś
Mirka 17:03, 29 sie 2017

Do znudzenia Sedum