Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 22:20, 21 paź 2017

iwka napisał(a)
absolutnie nie mam pojęcia czy brzoza z sosną pasują do siebie. Zastanawiam się zawsze jak to jest że wszyscy co mają zagajniki brzozowe mają pięknie nasadzenia i wszystko ładnie rośnie. Nawadnianie chyba jest jedynym dobrym rozwiązaniem, albo jak wszystko sadzone razem to brzozy jeszcze mają małe korzenie i zanim się rozrosną to te mniejsze roślinki też się zdążą zadomowić. Mam takie spostrzeżenia po swoich świerkach niestety, wielkie długie korzenie i nie ma opcji żeby coś przy nich rosło.
nie wiem czy 3 metry wystarczą, chyba trzeba by było trochę od sosen i brzóz sie odsunąć. Nie mam pojęcia co doradzić, może derenie albo pęcherznice jako średnie piętro, tawuły też mogłyby być. Najniższe to jakieś zwiewne rozplenice, rozchodniki.
M
Dzięki o takich roślinach myślę.Jutro może mi się uda derenie przesadzić.
Radziu2013 22:23, 21 paź 2017

To znaczy że z pasów sadzonek zaczynasz tworzyć nowe rabaty?
Mirka 22:29, 21 paź 2017

Radziu2013 napisał(a)
Zainteresowało mnie to zestawienie brzóz z sosnami...bo na przyszły weekend miałem posadzić u siebie jedną, no może dwie brzózki i myślałem jeszcze nad sosnami (może nie w bezpośrednim sąsiedztwie dlatego że w takim mają grać z cisami) bo też je akurat miałbym pod ręką...

Z tego co jednak wodzę na zdjęciu wyżej źle to nie wygląda Wrzosowisko przed nimi byłoby fajne...ale twoja rabata na pewno też będzie się ładnie prezentować...

To na tle tych brzóz rosną złote rudbekie?
Tak Radziu.Miskanty mam metr od brzozy posadzone i od trzech lat super rosną.

Mirka 22:35, 21 paź 2017

Radziu2013 napisał(a)
To znaczy że z pasów sadzonek zaczynasz tworzyć nowe rabaty?
Tak.Teraz przesadzam serby na przeciw brzuzek i krzewy byliny i trawy na wiosnę.
Pod serby mam hortensje trawy rozchodniki,jeżówki.
sylwia_slomc... 22:36, 21 paź 2017

Kasya napisał(a)

polaczenie sosen z brzozami wg mnie nie jest dobre
sosny obok brzoz sa brzydkie, nie wspolpracuja ze soba...

Nie zgadzam się. Jadąc do Wrocławia mijaliśmy lasy sosnowo brzozowe i cudnie to wyglądało. Sosny podbijały pnie brzóz, a jesienią złote listki świecą i pogłębiają zieleń sosen. Sama mam posadzone brzozy w objęciu sosnowym i choć jeszcze małe to już mi się podoba

Co do roślin pod tymi drzewami to myślę, że sukces zależy od tego jaki rodzaj gleby mamy w ogrodzie, no i pamiętać trzeba, że pod sosnami będzie kwaśno więc tam kwasolubne trzeba posadzić, a pod brzozami coś co nie musi mieć dużo wody
sylwia_slomc... 22:38, 21 paź 2017

Rozchodnikom i jeżówkom nie braknie pod serbami słonka?W przyszłości oczywiście, bo to trzeba brać pod uwagę
Mirka 22:44, 21 paź 2017

Dziś poszliśmy z em zobaczyć co tam w stawie piszczy no i zobaczyliśmy.Bobry nie próżnują.Za takie wielgaśne wierzby się wzięły.Wierzby rosną w granicy mojej działki .
Stawik

Ta część stawu jest połączona zmoim.

Mirka 22:49, 21 paź 2017

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie zgadzam się. Jadąc do Wrocławia mijaliśmy lasy sosnowo brzozowe i cudnie to wyglądało. Sosny podbijały pnie brzóz, a jesienią złote listki świecą i pogłębiają zieleń sosen. Sama mam posadzone brzozy w objęciu sosnowym i choć jeszcze małe to już mi się podoba

Co do roślin pod tymi drzewami to myślę, że sukces zależy od tego jaki rodzaj gleby mamy w ogrodzie, no i pamiętać trzeba, że pod sosnami będzie kwaśno więc tam kwasolubne trzeba posadzić, a pod brzozami coś co nie musi mieć dużo wody
Dzięki Sylwia za to co napisałaś.Ja tworzę ogrod dla siebie i z roślin które lubię .
sylwia_slomc... 22:50, 21 paź 2017

O kurcze, całą korę obrały.....uśmierciły drzewa
sylwia_slomc... 22:51, 21 paź 2017

Mirka napisał(a)
Dzięki Sylwia za to co napisałaś.Ja tworzę ogrod dla siebie i z roślin które lubię .

I tego się trzymaj