Może macie rację .
Wiem że wszystkie hortensje cięłam na tej samej wysokości nie które Monika niżej niż napisałaś i wszystkie są dużo niższe niż w zeszłym roku. Tylko te pięć rośnie przy Serbach reszta w trawach . Takie jest moje spostrzeżenie że nie dały rady długo wiosną się zbierały .
Podlewałam zasilałam .
W przyszłym sezonie tnę po swojemu jak zawsze cięłam.
Mireczko busz na rabatach cudny kosmosy uwielbiam, warzywnik mi opanowały u mnie hortki na rabacie klonowej te co dalej od brzozy duże i ładne a te co coraz bliżej niskie... U mnie ta brzoza to nie ma litości co do innych roślinek, spija wodę... pozdrawiam
Moje przycięte na maxa - niektóre 5 cm nad ziemią są WIELKIE. Wszystkie bez wyjątku - a Limelight to prawie do cycków mi sięga kwiat zapewne będzie miała duzo wiekszy niż zawsze
Mieko to przez iglaki tak słabo rosną. U mnie jest podobna sytuacja w pasie pissardi - moje Magical Mont Blanc są mikro
Cięcie niskie nie ma nic wspólnego z niskim wzrostem - śmię twierdzić ,że wprost przeciwnie
Rzeczywiście wielka. Zaczynam się obawiać, że (jak zwykle) posadziłam swoje za gęsto .
Busz masz rewelacyjny
Nie wiem, czy niskie cięcie hortek spowodowało ich niższy wzrost. Ja cięłam bardzo nisko, a są dość wysokie (jak na swój wiek) i mają sporo kwiatów. Może tak jak pisze Monia- zależy to od ilości wody?
Dzięki Monika za dowiedzieli
Dużo z nas na O uwielbia busz i ja się do nich zaliczam
U ciebie w warzywniku Kosmosy a u mnie Rudbekia i Oregano się panoszą Wczoraj wycięte aby się nie rozsiały.
Hortensje będę obserwować .
A co do spijania wody przez brzozy to ja mam na 40 m dł działki posadzone na przemian sosny z brzozami a przed nimi mam derenie trawy hortensje i wszystko pięknie sobie daje radę.
W tym roku tylko raz tu podlewałam.
Do takiej wysokości potrzebuje kilku lat wiec masz czas na obserwacje jak u ciebie będzie rosła.
Oregano lubi ubogie gleby ( taką u mnie ma)
Hortensje będę obserwować w przyszłym sezonie .