Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Monika83 22:49, 03 sie 2022

Mirka napisał(a)
Hortensje po bardzo niskim cięciu są metrowej wysokości i mają mniejsze kwiaty niż w zeszłym roku.

Mirka przecież ty grube pędy limek przycinałaś nad 3 oczkiem a to nie jest niskie cięcie. Nie wiem w jakiej odległości masz limke od świerka ale myśle że jego korzenie mogą ją osłabiać dlatego nie urosła wyższa. Tu na O w dziale Nasze hortensje też ktoś miał podobną sytuacje że za hortkami szpaler iglaków i wszystko było ok do póki iglaki mocno nie urosły, a hortki przestały po prostu rosnąć stały w miejscu bo za blisko były posadzone.
sylwia_slomc... 23:05, 03 sie 2022

Może być tak jak Monika pisze. Ja mam podobna sytuacje z irysami syberyjskimi pod brzozą. Te co najbliżej brzozy są marniutkie, reszta fajna
Mirka 23:35, 03 sie 2022

Może macie rację .
Wiem że wszystkie hortensje cięłam na tej samej wysokości nie które Monika niżej niż napisałaś i wszystkie są dużo niższe niż w zeszłym roku. Tylko te pięć rośnie przy Serbach reszta w trawach . Takie jest moje spostrzeżenie że nie dały rady długo wiosną się zbierały .
Podlewałam zasilałam .
W przyszłym sezonie tnę po swojemu jak zawsze cięłam.
Monia81 07:13, 04 sie 2022

Mireczko busz na rabatach cudny kosmosy uwielbiam, warzywnik mi opanowały u mnie hortki na rabacie klonowej te co dalej od brzozy duże i ładne a te co coraz bliżej niskie... U mnie ta brzoza to nie ma litości co do innych roślinek, spija wodę... pozdrawiam
olciamanolcia 08:03, 04 sie 2022

Moje przycięte na maxa - niektóre 5 cm nad ziemią są WIELKIE. Wszystkie bez wyjątku - a Limelight to prawie do cycków mi sięga kwiat zapewne będzie miała duzo wiekszy niż zawsze

Mieko to przez iglaki tak słabo rosną. U mnie jest podobna sytuacja w pasie pissardi - moje Magical Mont Blanc są mikro
Cięcie niskie nie ma nic wspólnego z niskim wzrostem - śmię twierdzić ,że wprost przeciwnie
Agatorek 08:39, 04 sie 2022

Mirka napisał(a)

Też lubię taki busz na tle sosen i brzóz
Jeżówki mam w tym roku piękne bardzo przyrosły.
Co do oregano to właśnie wczoraj em skosił aby się nie wysiały bo strasznie się sieją.
Jeszcze mam nie wycięte mniejsze kępy takie do kolan to jutro ci zdjęcie zrobię.
Znalazłam zdjęcie z zeszłego roku przed cięciem już się pokładały od ciężaru kwiatów.
Ps. To jest jedna kępa ok. 5 letnia

Rzeczywiście wielka. Zaczynam się obawiać, że (jak zwykle) posadziłam swoje za gęsto .

Busz masz rewelacyjny
Nie wiem, czy niskie cięcie hortek spowodowało ich niższy wzrost. Ja cięłam bardzo nisko, a są dość wysokie (jak na swój wiek) i mają sporo kwiatów. Może tak jak pisze Monia- zależy to od ilości wody?
Mirka 09:09, 04 sie 2022

Monia81 napisał(a)
Mireczko busz na rabatach cudny kosmosy uwielbiam, warzywnik mi opanowały u mnie hortki na rabacie klonowej te co dalej od brzozy duże i ładne a te co coraz bliżej niskie... U mnie ta brzoza to nie ma litości co do innych roślinek, spija wodę... pozdrawiam

Dzięki Monika za dowiedzieli
Dużo z nas na O uwielbia busz i ja się do nich zaliczam
U ciebie w warzywniku Kosmosy a u mnie Rudbekia i Oregano się panoszą Wczoraj wycięte aby się nie rozsiały.
Hortensje będę obserwować .
A co do spijania wody przez brzozy to ja mam na 40 m dł działki posadzone na przemian sosny z brzozami a przed nimi mam derenie trawy hortensje i wszystko pięknie sobie daje radę.
W tym roku tylko raz tu podlewałam.
Mirka 09:12, 04 sie 2022

olciamanolcia napisał(a)
Moje przycięte na maxa - niektóre 5 cm nad ziemią są WIELKIE. Wszystkie bez wyjątku - a Limelight to prawie do cycków mi sięga kwiat zapewne będzie miała duzo wiekszy niż zawsze

Mieko to przez iglaki tak słabo rosną. U mnie jest podobna sytuacja w pasie pissardi - moje Magical Mont Blanc są mikro
Cięcie niskie nie ma nic wspólnego z niskim wzrostem - śmię twierdzić ,że wprost przeciwnie
Wiem Justyna ze tak nisko cięłaś .Jeśli w przyszłym roku też będą taki słabe to je przesadzę na inną rabatę i już
Mirka 09:18, 04 sie 2022

Agatorek napisał(a)

Rzeczywiście wielka. Zaczynam się obawiać, że (jak zwykle) posadziłam swoje za gęsto .

Busz masz rewelacyjny
Nie wiem, czy niskie cięcie hortek spowodowało ich niższy wzrost. Ja cięłam bardzo nisko, a są dość wysokie (jak na swój wiek) i mają sporo kwiatów. Może tak jak pisze Monia- zależy to od ilości wody?

Do takiej wysokości potrzebuje kilku lat wiec masz czas na obserwacje jak u ciebie będzie rosła.
Oregano lubi ubogie gleby ( taką u mnie ma)
Hortensje będę obserwować w przyszłym sezonie .
olciamanolcia 10:21, 04 sie 2022

Mirka napisał(a)

A co ty mi tu Justysiu nazwę wątku zmieniasz?

Hahaha faktycznie- pasowałaby do Twojego ogrodu ❤️