Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 22:10, 18 sie 2014

Julka werbenę siałam pierwszy raz do skrzyneczki w połowie lutego pikowałam i w maju wysadzałam do gruntu. Na wiosnę spróbuję wprost do gruntu siać
malkul 22:11, 18 sie 2014

ja siałam i tak i tak i siak i nijak nie wyszło. az pewein czarujący młody ogrodnik Sebek z Ogrodowiska przysła mi je w kopercie jak młode siewki
Mirka 22:15, 18 sie 2014

ewa004 napisał(a)
Przyznaj się czym Ty karmisz te rośliny ???
Ewa witam Cię w swoim skromnym rozmnażalniku U mnie ziemia 5 i 6 kl.piaszczysta a podlewam gnojówką z pokrzyw i florowit raz w tygodniu ot i tyle
Mirka 22:22, 18 sie 2014

malkul napisał(a)
ja siałam i tak i tak i siak i nijak nie wyszło. az pewein czarujący młody ogrodnik Sebek z Ogrodowiska przysła mi je w kopercie jak młode siewki
Gosia witajJa nasionka dostałam od Anabell w lutym siałam ale nie przykrywałam ziemią tylko lekko ręką docisnęłam i przykryłam plastikowym daszkiem co dzień zraszałam i wzeszło po tyg.tyle sadzonek że potem nie mogłam ich rozpikować i sadziłam kępkami dla tego na zdjęciach takie ogromne kępy są a i nawet nie mroziłam nasion
Mirka 22:28, 18 sie 2014

Moze ktoś wie co to za roślinka lubią ją bzyczki
JulkAd 22:59, 18 sie 2014

Mirka napisał(a)
Julka werbenę siałam pierwszy raz do skrzyneczki w połowie lutego pikowałam i w maju wysadzałam do gruntu. Na wiosnę spróbuję wprost do gruntu siać

Czyli będzie zajęcie zimą i u mnie....spróbuję
Mirka 23:01, 18 sie 2014

JulkAd napisał(a)

Czyli będzie zajęcie zimą i u mnie....spróbuję
A jak ci nie wyrosnie to ci przyslę sadzonki razem z Anabelką
monteverde 23:39, 18 sie 2014

Mirka napisał(a)

ja ja nazywam chwastem no nie mogę sobie przypomnieć o tej porze nazwy, potem wpiszę, albo poproś jeszcze Hanię ona zna te łąkowe rośliny
barbara_kraj... 00:17, 19 sie 2014

Mirka napisał(a)

To jest niecierpek gruczołowaty. Kiedyś roślina ogrodowa, obecnie traktowana jako chwast i bardzo ekspansywna. Nasiona niecierpka wyrzucane są z pękającej torebki nawet na odległość kilku metrów. A jedna roslina mateczna może ich wyprodukować aż 4000! Kwiaty wydzielają dużo nektaru dlatego 'lubią je bzyczki'
Więcej możesz wyczytać tu: http://pl.ask.com/wiki/Niecierpek_gruczo%C5%82owaty?qsrc=3044&lang=pl
Mirka 07:58, 19 sie 2014

barbara_krajewska napisał(a)

To jest niecierpek gruczołowaty. Kiedyś roślina ogrodowa, obecnie traktowana jako chwast i bardzo ekspansywna. Nasiona niecierpka wyrzucane są z pękającej torebki nawet na odległość kilku metrów. A jedna roslina mateczna może ich wyprodukować aż 4000! Kwiaty wydzielają dużo nektaru dlatego 'lubią je bzyczki'
Więcej możesz wyczytać tu: http://pl.ask.com/wiki/Niecierpek_gruczo%C5%82owaty?qsrc=3044&lang=pl
Dzięki Basiu za rozpoznanie trochę się tego koło mnie nasiało mus się go pozbyć bo jak poczytalałam to jest bardzo inwazyjna roślina