Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

hanka_andrus 15:26, 04 wrz 2014

Pytałaś o rudbekię. U mnie to prawie chwast. Bo się wysiewają samoistnie.
Ale jesienią najbardziej zaschnięte można sobie samemu zasiać. Taką suchą kulkę ładujesz do ziemi, możesz ją nawet rozkruszyć, i wysiać w żądane miejsce. Jak głęboko? 3 - 5 cm nie głębiej.Przyznam się, że nigdy nie siałam, ale i tak siewek w ogrodzie dużo, przeważnie na trasie przenoszenia z rabatki na taczkę do wywiezienia. W tym roku przeważnie wszystkie wypiliłam, bo mi się opatrzyły w takiej masie. Ale i tak widzę nowe siewki.

Powodzenia
JulkAd 19:21, 05 wrz 2014

hanka_andrus napisał(a)
Pytałaś o rudbekię. U mnie to prawie chwast. Bo się wysiewają samoistnie.
Ale jesienią najbardziej zaschnięte można sobie samemu zasiać. Taką suchą kulkę ładujesz do ziemi, możesz ją nawet rozkruszyć, i wysiać w żądane miejsce. Jak głęboko? 3 - 5 cm nie głębiej.Przyznam się, że nigdy nie siałam, ale i tak siewek w ogrodzie dużo, przeważnie na trasie przenoszenia z rabatki na taczkę do wywiezienia. W tym roku przeważnie wszystkie wypiliłam, bo mi się opatrzyły w takiej masie. Ale i tak widzę nowe siewki.

Powodzenia

A ja też chcę się jej pozbyć, bo mi nie konweniuje...czasami nawet denerwująca jest
Mirka 21:51, 05 wrz 2014

Nazbierałam dużo nasionek i będę siała .Nie mogłam się u Kondzia na nia napatrzeć .Mam już takie słoneczka
Milka 12:45, 06 wrz 2014

JulkAd napisał(a)

A ja też chcę się jej pozbyć, bo mi nie konweniuje...czasami nawet denerwująca jest

A to ciekawe, u mnie jakoś nie
muszę zbierać nasiona i od razu sypię pod koniec sezonu, tam gdzie chcę, zwłaszcza na suche miejsca jest idealna
Kasya 15:23, 06 wrz 2014

Rudbekia jest bardzo ładna, taka "letnia"
Żałuje ze nie mam
Mirka 20:56, 06 wrz 2014

Irenko nie każdemu ona w ogrodzie pasuje ja chcę ogród bylinowy i zbieram nasionka na potęgę i zaczynam siać
Mirka 21:09, 06 wrz 2014

Julka jak ci rudbekia nie konweniuje to mój adres masz hihiddPamiętasz jak pokazywałam bukszpanki w skrzyneczce ukorzeniane w czerwcu jeden wyciągnęłam i korzonki już są No i sukces w sadzonkach tych 20cm.też się już ukorzeniły.A ty robiłaś z większych gałązek sadzonki ?
Mirka 21:10, 06 wrz 2014

Kasya napisał(a)
Rudbekia jest bardzo ładna, taka "letnia"
Żałuje ze nie mam
Kasiu mogę nasionka podesłać lub sadzonki wiosną
JulkAd 23:09, 06 wrz 2014

Mirka napisał(a)
Julka jak ci rudbekia nie konweniuje to mój adres masz hihiddPamiętasz jak pokazywałam bukszpanki w skrzyneczce ukorzeniane w czerwcu jeden wyciągnęłam i korzonki już są No i sukces w sadzonkach tych 20cm.też się już ukorzeniły.A ty robiłaś z większych gałązek sadzonki ?

No właśnie z takich 20-centymetrowych nie robiłam jeszcze. Mam przycięte po wykulkowaniu bukszpanu, ale nie mają one 20 cm..chyba sąsiadce muszę ciut buksy przyciąć...nawet się ucieszy
Mirka 11:17, 07 wrz 2014

Dziś zrobię fotki tych większych sadzonek .Z mojego doświadczenia robienia sadzonek czerwiec to bardzo dobry miesiąc na ukorzenianie nawet tych dużych sadzonek i wprost do ziemi.