Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

BEATA_S 12:31, 07 sie 2013

irena_milek napisał(a)

Beatko, wyślę ci jedną, one wielkie, z tej jednej zrobisz 4 sadzonki i po sezonie ocenisz czy warto, no i tak tu mamy, ciągle coś zmieniamy

Dobrze Irenko , poczekajmy aż się trochę ochłodzi. Ściskam mocno i całuję. Będziemy w kontakcie, podam adres a Ty mi koszt przesyłki.
Buziak!
Debra 12:31, 07 sie 2013

irena_milek napisał(a)

no to trawek trochę

Piękne, a tu Rącznik się ostał

Wiesz Irenko, ja doszłam do wniosku, że trawy spokojnie mogłyby zastapic mi wszystkie byliny
One są tak rozmaite pod każdym względem, wyglądaja doskonale niemal cały rok, nie sa kłopotliwe, no tylko z czasem wymagaja dzielenia.

Wszystkie te kwitnąca byliny, które wymieniłaś są piękne tylko bardzo krótki czas. Np ostróżki - teraz mam po nich dziurę...
Milka 12:32, 07 sie 2013

adres proszę na PW, koszty żadne, ja wysyłam w kopercie, tam tylko znaczek idzie
mam ci ja już wprawę
Milka 12:35, 07 sie 2013

Debra napisał(a)

Piękne, a tu Rącznik się ostał

Wiesz Irenko, ja doszłam do wniosku, że trawy spokojnie mogłyby zastapic mi wszystkie byliny
One są tak rozmaite pod każdym względem, wyglądaja doskonale niemal cały rok, nie sa kłopotliwe, no tylko z czasem wymagaja dzielenia.

Wszystkie te kwitnąca byliny, które wymieniłaś są piękne tylko bardzo krótki czas. Np ostróżki - teraz mam po nich dziurę...

już go nie ma, ale mam zapas nasion, za rok stworzę ciekawą kompozycję, jak uporządkuję obecne działania..
ostróżek mam sporo, ale ubytków nie widać, bo one rosną wśród miskantów i rozplenic, tak sobie wykombinowałam może to podpowiedź dla ciebie? ostróżki ciągle nowe się nasiewają
magnolia 12:40, 07 sie 2013

irena_milek napisał(a)

Danusiu, jak ty masz zagwozdkę, to co ja mam powiedzieć!! ale jestem ciekawa

a ja mam problem, co tu zrobić, wyciepałam wszystko i co dać, aby ciągle chwasty mi nie zarastały?

to jest miejsce do zagospodarwoania- suche i cieniste, pod sosnami, tak? Ma być wypełnione , czytaj niekłopotliwe, nieobsługowe, czy ma jakoś bardziej przyciagac uwagę?
Milka 12:52, 07 sie 2013

Magnolio, uff...już mi lżej, jak wpadłaś
tam rosną pocięte cyprysy Lawsona, takie na 6-8m, jałowiec niebieski, przycinany, perukowiec podolski, wysokość 10 m, forsycja cięta w kulę, jałowiec cięty w kulki bonsai
zatem chodzi o ten dół goły pod tym wszystkim, ma być bezobsługowe, tam jest półcień i raczej sucho, chociaż można podlać, co radzisz?

ma być i ładnie
magnolia 12:59, 07 sie 2013

nasadzenia dywanowe, z czasem bezobsługowe. Może być po prostu dywan z hedery, może być hedera z kępami dużej hosty- Sum and Substance, albo sieboldiana , Big Daddy- takie rozrzucone jakby niedbale.
Zamiast hedery możeby dała radę tiarella , np odmiana Timbuctu, albo jakaś sercolistna- taki długo kwitnacy dywan z ładnymi liśćmi.
a jak nie ma tam bardzo głebokiego cienia, to dywan bodziszków- biokovo, karmina, albo korzenisty- żelazny stwór, nic go nie rusza.

troszkę dobrej ziemi do dołków warto dodać, tak na rozruch
Milka 13:14, 07 sie 2013

ziemia będzie dodatkowo nawieziona, ale też sypią się tam igły z iglaków..hosty za wysokie, tiarelki jakoś mi nie podeszły jednak, czyli najbliżej mi do bodziszka
a co myślisz o hakone, jakby je na całym kawałku posadzić?
w tych gazonach rośnie głogownik i barwinek, głgownik tnę w żywopłot, z czasem urośnie, ale barwinek jakoś słabo idzie
a jak się wkurzę, to rozwalę gazony, będzie gruz i obsypię je ziemią i tylko żywopłot, murek z głogownika zostanie
magnolia 13:18, 07 sie 2013

z bodziszków będziesz zadowolona moim zdaniem.

jak nie jest tam ekstremalnie to weź biokovo lub Karminę

hakone- nie wiem czy sprawdzi się w trudnym miejscu. Jak masz ochotę, to może daj ją jako plamę , np z brzegu, czy kilka plamek. Ale np przy jałowcu może być jej trudno.
Anabell 13:23, 07 sie 2013

Ireno - masz dużo host, możesz posadzić same olbrzymy, a między nimi naparstnice wyjdą wcześniej jak hosty. Jesienią hosty zakończą wegetację można sprzątnąć, Wiosną oczyścić z resztek igieł i cały sezon nie dochodzi się miejsca, tylko usunąć kwiatostany naparstnicy. Ja mam takie miejsca i ograniczają obróbki.
To tylko podpowiedź.