Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Anabell 11:42, 28 paź 2013

Pierwsze zdjęcie przy murze, wygląd jak olejne arcydzieło przedstawiające jedną z pór roku pt. Zamglony poranek.

Zrób to samo zdjęcie aparatem w słoneczny dzień dla porównania.

Irenko - pamiętam o przesyłce.
Milka 13:29, 28 paź 2013

asc napisał(a)
A ja myślałam, że fotki są obrobione w jakim programie na takie jak obraz malowany akwarelą czy olejem...

A Debry zawiłości słonych nie rozszyfrowałam.... bo ja jestem prosta baba i jak coś później to później, a jak coś wcześniej to wcześniej... białe to białe itd... i kobiece TAK co ma sie rozumieć jako NIE jest mi obce..wiec proszę wybaczyć, że babskich niuansów nie rozumiem..

Irenko czekam na foty... i co kombinujesz w tym kole???

Aniu, w tym kole nic; tam są róże rugosa pomarszczona, ale już na jesień wycięłam przy ziemi, irysy i liliowce i lilie i wszystko wycięte do ziemi i poplewione, a wiosną ruszy i znowu będzie tutaj busz; to jest minus rabat bylinowych, ale jak bez nich żyć w ogrodzie

natomiast radykalne zmiany następują tutaj, chcę mieć inny widok z okien nowego domu, dom będzie miał tafle szklane i nie ma byc wyczuwalna granica dom- ogród
stąd Zygi usunął róże japońskie i jaśminowce, za dużo ich, jakoś go drażniły, cierpiałam, ale potem pomyślałam, że mam ich sporo, to tu może być coś fajniejszego
no i jest łyso, jak diabli........póki co
wykopałam wszystkie mieczyki, z 60 jeden zakwitł!!!!
tam , gdzie wbita łopata, jest pigwowiec, formuję go w kwadrat, ale jeszcze nie dotarłam do niego
budleje zabrałam z rabaty hostowo- jeżówkowo- trawiastej i tu poszły koło pigwowca, 3 kolory...biały, ciemny fiolet, jasny fiolet

Gabriela 13:33, 28 paź 2013

Czyli tabletem też trzeba umieć robić zdjęcia? Bo ja myślałam że wychodzą takie jak z komórki, czyli całkowicie bez myślenia.
Też nie lubię zmiany czasu i jeszcze krótszego dnia, można sobie tylko ponarzekać, albo przeprowadzić się gdzieś, gdzie jest lepiej.
Irenko, w kwestii naszego prawdziwego jaśminu - chowaj do bezmroźnej altanki, byle jasno miał. On jest jak oleander, laur, czy mirt i nie wytrzyma dłuższych spadków temperatury. W końcu to południowiec.
Milka 13:42, 28 paź 2013

I teraz miejsce koło metasekwoi wygląda tak
będzie układana ścieżka, jak u ciebie, nie wiem jeszcze z jakiego materiału, a zabezpieczenia metasekwoi znikną
tu na rabacie jest tak;
1. gazony powoli zarośnie bluszcz, koło 30 wsadziłam
2. wiosna kwitną narcyze, krokusy i tulipany
3. potem lilie i hosty, jeżówki, orliki, ostróżki
4. trawy na jesień

a w gazonach żurawki i tawuła Golden Carpet
no i oczywiście rośnie tu paulownia
cały czas, coś tu się dzieje, jedynie te budleje zadołowane na chwilę musiały czekać, ale psuły mi tu wszystko

i moja śliwa Nigra, no dostało się jej ale nie chcieliśmy aby widok z tarasu zasłaniała, więc będzie z niej formowany parasol, na wiosnę niestety nie będzie kwiatów, a tak cudnie kwitła..
Rench 13:48, 28 paź 2013

Oj,tez szalejesz Irenko,nie forsuj tak zdrowej ręki
Milka 13:55, 28 paź 2013

Gabriela napisał(a)
Czyli tabletem też trzeba umieć robić zdjęcia? Bo ja myślałam że wychodzą takie jak z komórki, czyli całkowicie bez myślenia.
Też nie lubię zmiany czasu i jeszcze krótszego dnia, można sobie tylko ponarzekać, albo przeprowadzić się gdzieś, gdzie jest lepiej.
Irenko, w kwestii naszego prawdziwego jaśminu - chowaj do bezmroźnej altanki, byle jasno miał. On jest jak oleander, laur, czy mirt i nie wytrzyma dłuższych spadków temperatury. W końcu to południowiec.

W tablecie jest taki króciutki moment, że nie wolno się ruszyć, bo jak ruszysz, jest zamazane, będę trenować
Co do zmiany, już nawet takie temperatury mi wystarcza, tylko ten zmrok, rano ruszasz...ciemno....wracasz...ciemno, to najgorsze, życie od weekendu do weekendu..
schowam zatem mojego południowca, oby tylko przeżył, tak ładnie ruszył, nowe liście, zdrewniałe gałązki
kordyliny, te co kupiłam, pamiętasz, też do domku...tam mam sporo okien, 2 wielkie na przestrzał pod dachem i do tego jeszcze 4 , jest słonecznie
a tu kilka zdjęć z nimi, są naprawdę śliczne
już w donicach, aby w razie czego szybko schować..

Milka 14:04, 28 paź 2013

Rench napisał(a)
Oj,tez szalejesz Irenko,nie forsuj tak zdrowej ręki

Reniu, muszę, no bo tylko w weekend można
ale przyśpieszyłam wyciąganie drutów, idę już w ten czwartek

a teraz kuszę ambrowcem, ale tym kolumnowym, jest taki, jak opisują, za kilka lat nie oderwę od niego oczu; na tle mojego lasku będzie żarzył!!

a tu drugi ogrodnik, umęczony po wycinaniu hosty potwora
popcorn 14:07, 28 paź 2013

Ambrowiec przecudny! Buu druty w ręce - współczuję! Mój M to trenował, myslałam że padnę, jak widziałam jak je wyciągali na żywca, brr...
pozdrawiam!!!
Milka 14:17, 28 paź 2013

To co, kusisz się na niego/

oj, a pacjent rozumiem przeżył, a kibic mdlał dam radę
i dla ciebie fotki z powoli uporządkowanego ogrodu, powoli chaos zmienia się w ład
rejon hortensji
Milka 14:18, 28 paź 2013

Anabell napisał(a)
Pierwsze zdjęcie przy murze, wygląd jak olejne arcydzieło przedstawiające jedną z pór roku pt. Zamglony poranek.

Zrób to samo zdjęcie aparatem w słoneczny dzień dla porównania.

Irenko - pamiętam o przesyłce.

Haniu, cieszę się u mnie z pamięcią różnie bywa, tyle na głowie, zawsze coś umknie
zrobiłam w tym samym dniu tez aparatem, jakośc lepsza, ale efektu obrazu olejnego nie ma

i cudownie przebarwiające się azalie japońskie w towarzystwie tawuł i oryginalnego bluszczu