Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 14:24, 08 sie 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, u mnie bukszpan też chory, ale najciekawsze jest to, że przy różach jest chory (róże też mają plamistość), a tam, gdzie rośnie sam, przy kamieniach, jest zdrowy...

Ps U mnie właśnie była solidna ulewa, dookoła slychać syreny i chyba karetki pogotowia (albo straży, nie wiem), pewnie wieś obok zalało. U mnie jest Ok, choć ulewa była duża. Cmokam

Agnieszko, miałaś w gościach Anię a fotki będą?
Co do róż i bukszpanów, otóż i mnie taki wniosek się nasunął, bo jak nie było róż, nie chorowały mi i tam gdzie nie mam róż, żaden nie choruje, coś jest na rzeczy, może to choróbsko z liści róż, one spadają na bukszpany, przenosi się i dlatego problem; robiłam rano oprysk Topsinem, od razu i róże, jeśli dalej tak ma być, wyautuję róże gdzie indziej, zostaną cedry, bukszpany i trawy i wiosną tulipany
cieszę się bardzo, że ulewa nie narozrabiała, bo widziałam w tv wiadomości z zalania, sama to przeżyłam, wiem, jaki to horror, cmokam

tu właśnie mi chorują, zwłaszcza te z różami, z drugiej strony juz nie, ale profilaktycznie też psiknęłam

ciut niewyraźne foto, ale widać jaki dorodny już ambrowiec

róża Angela nie choruje
Matka 14:26, 08 sie 2014

Irenko, czego Ty nie maszcuda
Słuchaj, podobno wycinasz słabsze pędy hortek żeby ... no właśnie?czemu?czy tylko po to żeby się nie kładły te słabsze?czy te większe stają się mocniejsze?
Matka 14:26, 08 sie 2014

..i czy jest sens żebym swoje teraz pościnała?czy dać spokój i czekać do wiosny?
Milka 14:36, 08 sie 2014

Bogda, wycinam te wiotkie i słabe, bo właśnie te potem leżą i w sumie mają słabe kwiaty; ograniczam liczbę gałęzi i wychodzi to na plus, tnę na kształt wachlarzu, sprawdza mi się bardzo i oczywiście polecam; co do twoich, poczekaj do wiosny, teraz niech się wzmocnią, a wiosną wytniesz wiotkie, najwyżej jeśli wiotkie końcówki, zostawisz tylko na wysokości grubszej gałązki
Milka 14:42, 08 sie 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Irenko tegoroczna pogoda idealna na choroby grzybowe. U mnie buksy łysieją. Popryskałam ale deszcz był i znów trza pryskać. Róże na pniach łysiutkie całkiem bo plamistość miały, inne mączniaka. Na trawniku grzybska a w lesie nie ma. Ot i ironia losu Buziaczki

Były gorsze pogody Gosiu i nie miałam tyle chorób...chyba to coś innego wg mnie..
bukszpany już dziś rano opryskałam Topsinem, za tydzień powtórka
róże i u mnie łyse i w plamach liście, ale nie wszystkie, chyba z 6 się pożegnam na stałe, bo non stop coś z nimi, na ich miejsce dosadzę ketmie, nie mam przy nich żadnej pracy, a jak kwitną bajkowy widok
też mam grzyby w trawniku, różniste!
i dziś nornica się uaktywniła i kret, no trudno z tym wszystkim sobie radzić..
buziaki
tu będę wzdłuż dosadzać i jeszcze w inne miejsca
ketmia

wiciokrzew pomorski nadal kwitnie, choć i owoce już zawiązane widziałam...i kosmosy cały czas, teraz różowe, mnóstwo nasion, zapominam zbierać, gdzieś się sypią
AgnieszkaW 14:47, 08 sie 2014

Irenko, GorAnia była w zeszłym roku, a fotek u mnie mniej będzie od dzisiaj Wiesz, że podobnie pomyślałam sobie o bukszpanie i różach z tą plamistością? Też się poważnie zastanawiam, co z tym fantem zrobić, róże przesadzic? Pomyślę. Dokupiłam sobie brakujące róże Comte de Chambord - cudnuie pachną, nie przemarzają bez okrywania, mam nadzieję, że nie będą tak chorować, bo Bonica niestety choruje, mimo zapewnień w Googlach, że nie powinna. Buziak
Milka 14:52, 08 sie 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, cóż mam powiedzieć - przepięknie Ta werbena na tle hortek, te miskanty przy bukach - majstersztyk. Miskanty Morning Light sadzę u siebie namiętnie, bo pięknie mi rosną i rozświetlają ogród.

To druga moja ulubiona trawa, za pokrój i bezproblemowość i taką zwiewność
werbena chyba przesadziła, ciągle jej wszędzie pełno, ale jak tak machałam łapkami przy sianiu, to nic dziwnego; pamiętam o nasionach dla ciebie i też ML będę sadzić więcej...na razie wyciągam siewki rozplenic i ML i daję w nowe miejsca

taka sama praca czeka mnie z jeżówkami, mnóstwo siewek

a tu niespodzianka; dostałam nasiona jeżówek od przyjaciółki z Kanady, posiałam i są olbrzymie,liście giganty, ale najdziwniejsze, że w tym samym roku co siane, w tym samym zakwitną, niestety nasze siewki dopiero za rok będą kwiaty
oto one
Milka 14:55, 08 sie 2014

AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, GorAnia była w zeszłym roku, a fotek u mnie mniej będzie od dzisiaj Wiesz, że podobnie pomyślałam sobie o bukszpanie i różach z tą plamistością? Też się poważnie zastanawiam, co z tym fantem zrobić, róże przesadzic? Pomyślę. Dokupiłam sobie brakujące róże Comte de Chambord - cudnuie pachną, nie przemarzają bez okrywania, mam nadzieję, że nie będą tak chorować, bo Bonica niestety choruje, mimo zapewnień w Googlach, że nie powinna. Buziak

No patrz, z postu wynikało, jakby teraz
Czyli jak 2 juz tak myślimy, a nie rozmawiałyśmy wcześniej na temat swoich spostrzeżeń, to coś w tym jest..
ja w razie co, przesadzę...na razie Bonica u mnie bez problemu, ale to jej pierwszy sezon, więc mało obiektywna opinia...
za to wszystkie róże o czerwonych kwiatach, w ogóle mi nie chorują, dziwne
idę popatrzeć, szkoda, ze nie powącham
malgocha1960 15:18, 08 sie 2014

Irenko,ile u ciebie pieknych,tajemniczych zakątków.Powinnaś zgłosic się do programu Mai bez wahania.
Milka 15:22, 08 sie 2014

hanka_andrus napisał(a)
Pięknie wszystko rośnie, widać postępy i co raz ładniejsze zestawienia roślin. Werbena z horti, miskanty z werbeną. Cudo.

Haniu dzięki widzisz, jednak coś z tej nauki z forum widać, człowiek się uczy, dobiera rośliny, choć niby wszyscy mamy to samo, a tworzymy coś innego
no to co, pyszną herbatkę pijemy w zakątku hortensjowym, cudnie tu teraz, magia światła i koloru i faktur
stale zapominam o drzewach, zatrzymałam się na poziomie 2m a np tulipanowiec daje piękne refleksy..
Vanilka się wybarwia..tu i anabellki, vanilki, ogrodowe różnej maści, limki i patyki moje i pinky vinky