Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 12:29, 09 sie 2014

JulkAd napisał(a)

Lawenda to żywotna roślina, ale ja chyba zacznę odmładzać co jakiś czas, bo ten zdrewniały środek mnie denerwuje....a o sianiu nawet nie pomyślałam...siejesz bezpośrednio do gruntu?

....u Ciebie beczki to za mało....u mnie są dwa zbiorniki, każdy po 1000 litrów, a to i tak kropla w morzu przy upałach....dostają wtedy tylko kwiatki, trawa już nie...wprawdzie uroda zbiorników nie powala, ale puściłam tam bluszcz(bo zacienione miejsce jest, więc liczę, że za jakiś czas zarośnie...buziolki

Trzeba je koniecznie odmładzać, bo potem w środku takie zdrewniałe są i łyse, ta ma już chyba 15 lat i dlatego tak radykalnie zrobiłam, na wiosnę będzie ślicznadlatego wolę teraz to zrobić
tak, bo jak nie wyrabiałąm z cięciem, to zauważyłam, ze nasiona lecą i dzięki temu, tak mi się namnożyły, zbieram i sieję w docelowe miejsca, warto

to prawda z tą wodą, ale ja tylko podlewam jednoroczne, to co świeżo sadzone, rh i anabelkę, reszta musi sama sobie radzić
fajne takie zbiorniki, a bluszcz przycinaj czubki, dużo szybciej rośnie i mocno się rozgałęzi
Milka 12:32, 09 sie 2014

iwonaal napisał(a)
Irenko ciemny rozchodnik zamówiłam dzisiaj.

Super Iwonko, są śliczne i nie ma z nimi żadnej roboty
malgorzata_s... 12:33, 09 sie 2014

Milka napisał(a)

Irenko ta fota do katalogu się nadaje Widoczek cudowny
Milka 12:36, 09 sie 2014

Agania napisał(a)
Irenko jeżówki piękne, moje w drugim sezonie są słabsze i to mnie martwi, poszałaś z hortkami ogrodowymi, życzę powodzenia z ich uprawą, ja nadal płaczę nad moją preriową rabatą, woła do mnie ratuj mnie, a ja ciągle nie mogę jej pomóc, jestem nadal cienki bolek w tym temacie, ale wrzosy już rozkwitają i to mnie cieszy...zostawiam pozdrowienia na weekend
Buziaki

O, to ciekawe, bo moje o wiele lepsze i coraz dorodniejsze.....czytałam u Ani, że jednak kępy się starzeją, może trzeba dzielić i odmładzać?
Byłam u ciebie, ale nie znalazłam łez na preriowejraczej szczęście z zaręczyn
Moje wrzosy raz za mocno ciachłam i prawie padły, potem jak odbiły i kwitły nie ruszałam i teraz wyglądają dobrze, muszę się doszkolić mam chęć na takie złote, bo mam różowe, bordowe i białe..
kolejne kwitnienie, ale słabsze..
udanego weekendu
Milka 12:37, 09 sie 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Irenko ta fota do katalogu się nadaje Widoczek cudowny

Gosia dzięki widzisz, w końcu mi pozwolił ciąć swoje bukszpany, juz nowe przyrosty i końcem sierpnia lub początkiem września dopieszczę
Milka 12:40, 09 sie 2014

Mala_Mi napisał(a)
Ledwo byłam kilkadziesiąt stron.. znów sie oddaję.
Numer podam.. spokojnie...

Ania, oglądaj obrazki, o ile czas pozwoli te jeżówki to od ciebie, te malutkie siewki, ssą ogromne, muszą się strać, bo trawa je do tego zmusza
Milka 12:44, 09 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)
Ambrowiec przepiękny, tricolor zachwyca (mój nadal nie wybarwiony ale odchorowuje mszyce) , jeżowki z rozplenicą o 5 rano boskie.
Mnie jednak najbardziej zachwyciły kulki bukszpanowe i limelight oraz hakone.

Ambrowiec ma 3 lata w tym roku, szybko rośnie, ani się obejrzysz, a twoje będą wielkie, bo chyba już duże kupiłaś, mój był pypeć, tak 60-70 cm
u mnie jakoś mszyce ich nie ruszają, ale ten fastigiaa 2 lata miał, w tym roku nic, może dlatego, ze usunęłam jaśminowca, co rósł koło niego..
dzięki
a tu jest ta trawa, co pytałaś u Danusi
JulkAd 12:46, 09 sie 2014

Milka napisał(a)

Trzeba je koniecznie odmładzać, bo potem w środku takie zdrewniałe są i łyse, ta ma już chyba 15 lat i dlatego tak radykalnie zrobiłam, na wiosnę będzie ślicznadlatego wolę teraz to zrobić
tak, bo jak nie wyrabiałąm z cięciem, to zauważyłam, ze nasiona lecą i dzięki temu, tak mi się namnożyły, zbieram i sieję w docelowe miejsca, warto

to prawda z tą wodą, ale ja tylko podlewam jednoroczne, to co świeżo sadzone, rh i anabelkę, reszta musi sama sobie radzić
fajne takie zbiorniki, a bluszcz przycinaj czubki, dużo szybciej rośnie i mocno się rozgałęzi

O widzisz, o częstym przycinaniu czubków nie pomyślałam, przycięłam tylko przy posadzeniu....ale dosadzę jeszcze kilka sztuk z różnych stron, żeby szybciej efekt osiągnąć...bluszczu ci u mnie dostatek

dzięki za info o lawendzie tak zrobię
Milka 12:54, 09 sie 2014

agata19762 napisał(a)
Irenko po obejrzeniu Twoich fotek,
doszłam do wniosku, że koniecznie muszę dokupić trawki...
ja też mam topsin wczoraj kupiłam i na tym się skończyło...
padało strasznie a dzisiaj od rana mocne słońce ...
późnym wieczorem zrobię opryski, co by nie popaliło roślin

U nas bezdeszczowo, ale już co rano, rosa...dziś może kolejne pokropię
a trawki fajne i bezproblemowe, no może nie wszystkie
futro niedźwiedzie też fajne
Milka 12:56, 09 sie 2014

JulkAd napisał(a)

O widzisz, o częstym przycinaniu czubków nie pomyślałam, przycięłam tylko przy posadzeniu....ale dosadzę jeszcze kilka sztuk z różnych stron, żeby szybciej efekt osiągnąć...bluszczu ci u mnie dostatek

dzięki za info o lawendzie tak zrobię

Proszę uprzejmie
a bluszcz u mnie rośnie w kole i jak mąż kosił, to stale go przyhaczał kosiarką i rośnie jak szalony, stąd wniosek; posadziłam pod mury, w różne miejsca i też tak cięłam stale i w rok ściana zarośnięta