Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 12:46, 08 maj 2015

bleebla napisał(a)
Fajnie, że guzikowiec rośnie. Mój też już puszcza listki.

Będziesz pod iglicą?

Agnieszko uprasza się o zmianę avatarka
2 w listkach, 3 nic, ale juz te 2 cieszą
...nie będę, bawcie się dobrze

i tu mam na liście zapisane, aby dołożyć dąbrówkę, a zabrać z innego miejsca
guzikowiec od Agnieszki

i znajomy duet
Milka 12:52, 08 maj 2015

zbigniew_gazda napisał(a)

Dzięki - no to czekam na czuprynę.

Będzie jakby co, u mnie nadwyżki

ten patriota bardzo długo kwitnie

tyły domku, robi się kwieciście, kant do zrobienia, ale cóż...brak czasu, jak jest, to nie wiem za co się złapać

azalia japońska Marusha

cisy złote Brzeg wycięte w kulę, bardzo ładnie idą
Milka 13:00, 08 maj 2015

Pamajo napisał(a)

Liriope variegata pewnie wystraszyła się, że ją wyciepiesz.
Ja tak miałam w zamierzchłej przeszłości z moim pierwszym samochodem. Jak "nawalał" to klęłam i straszyłam go oddaniem na złom. Zawsze pomagało

Moja liriope wygląda jak Twój czosnek Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i ani jeden nie jest nadgryziony.
Poszłam dziś za ciosem i między liriope posadziłam bratki. Zobaczymy czy zadziała tak jak na lilie.

Irenko, mam prośbę. Zrób zbliżenia swoich orlików. U mnie się chyba same wysiały. Szukałam w internecie co to takiego i nie mam pewności czy to co u mnie rośnie to orliki. W internecie są takie piękne wielkie kwiaty a to co rośnie u mnie to taka marnota.

Czyli mają różne gusta kulinarne ale końcowy efekt, taki sam
miejmy nadzieję, że pomoże, jak u ciebie z autem za jakieś 2 miesiące znowu ją pokażę, czy coś drgnęło

orliki, jak młode sadzonki, to niziutkie i po 1 lub 2 kwiatku, z czasem kępy są olbrzymie, kwiaty strzelają w górę nawet do 1m wysokości, są wtedy większe, no i przede wszystkim jest ich mnóstwo
tu masz siewkę

wiem co je podjada, o to zielone, jakaś gąsienica...i młoda siewka kwitnąca

a to już dorosłe kępy, początek kwitnienia

Agania 13:10, 08 maj 2015

Zdążyłam na kwitnienie tamaryszka z kaliną, jak zwykle zachwycający widok, orliki za moment już za chwileczkę będą i u mnie kwitły .... pełno mam małych ślimaków, obawiam się, że młode siewki nie zdążą dorosnąć.
Milka 13:13, 08 maj 2015

Urszulla napisał(a)
U Ciebie, jak się człowiek zagrzebie w rozważania ogrodowe to aż nie chce wychodzić kielichowiec wonny to dla mnie jakaś nowość, ma ładny kolor kwiatów

No bo taki los ogrodnika najpierw płacze, że mało i pusto, potem bo ciasno i gdzie to dać
kwiaty prawie czarne i pachną, ni to jabłkiem ni truskawką 1 krzaczek w nadwyżce
Ula, mam smutną wiadomość, Miśka wyszarpała twoja hortensję, bo tak mi rozrabia, wsadziłam w ziemię, ale nie wiem, czy ruszy, korzenie całe, więc zobaczymy, jakby co, coś pokombinuję

no to kolejne rozważania
łubin jednak inny kolor pokazał i on problemem, zakrył jeżówki i trawkę, marnieją i teraz, czy wyciąć mu liście od spodu, czy przenieść rośliny, też problematyczne, bo inne przy okazji ucierpią..
...w drugim końcu tej rabaty, orlik wysiał się w środku rozplenicy Hameln i co teraz? jak rozdzielić, oba trzeba wykopać i rozsupłać
jeśli ktoś chce siewki łubinu, mam, ale odbiór osobisty lub przez kogoś; trzeba pamiętać, że na 1 roślinę potrzeba około 60-80 cm

takie siewki i przy okazji judaszowiec, na razie zaszczyca mnie tylko liśćmi

pierwszy pąk rudbekii, a obok czosnki, jakieś dziwne, nitki i coś tam na końcu

i szał rudbekii w trawach, a widziałam już siewki kosmosu
tu do nich przesadzę po raz 4 sasanki ot rozważna ogrodniczka

Milka 13:27, 08 maj 2015

Ewa777 napisał(a)
Przy tak dużym ogrodzie jak Twój to zawsze jest coś do zrobienia. Ja mam dużo mniejszy ogród i za każdym razem gdy do niego wychodzę coś robię. Podziwiam zatem ilość włożonej pracy w ten piękny ogród

Zawsze, wiosną, chyba w marcu było jako tako, teraz już nie da się musiałabym nie pracować i robić w ogrodzie codziennie po 7 godzin i tak mało byłoby
Ewa dziękuję pracy naprawdę dużo, czasami jej nawet nie widać.

tu widać, jak wysoko rosną orliki, gonią floksy i dzwonki i indygowiec

z tyłu widoczna trawa, to trawa pampasowa Ravena, 4 lata czekam na kwiatostan i nici, ale żyje i jest wielka w sezonie, na jesień wybarwia się na fioletowo
z bliska cis Brzeg

w pogotowiu azalie wielkokwiatowe Gibraltar
Milka 13:43, 08 maj 2015

Bogdzia napisał(a)

To Golden Eagle.

Nie Bożenko ochrzciłam ją Ewa, bo od niej prezent, ale nazywa się tak jest metka
i popatrz, to chyba siewki ciemiernika?

ubiegłoroczne siewki stipy od Madżenki ładnie ruszyły i przetrwały zimę

rh pod murem kwitną najszybciej, chyba od niego mają dodatkowe ciepło
Milka 13:55, 08 maj 2015

kitek81 napisał(a)
wow ale działasz, dużo się dzieje, pełno zmian, z pewnością na korzyść!
walki ze ślimakami nie zazdroszczę! paskudne są! żal tych pożartych roślinek!

Bardzo żal, ale jak nie ślimaki, to zielone gąsienice, chyba motyla; taka pielęgnacja teraz i przesadzanie; na liście do przesadzenia; ostróżki, pysznogłówki, jeżówki, dąbrówki, sasanki, maki i stipy, tylko nie wiem gdzie i zabieram się do tego, jak sójka za morze
te hakone super rosną na rabacie kwaśnej, aż żal dzielić

pamiętam, jak Juzia chwaliła, że czyściutko tu, a teraz ile chwastów, ale nie plewię, zaraz zakryją to limki i róże

ten dorodny, ale kilka paków kwiatowych, za to dużo przyrostów

i śmierdząca pluskawica, tej zielonej kwiaty śmierdzą, choć ładne
natomiast ta bordowa, mam 2, ma cudownie pachnący kwiatostan
Milka 14:02, 08 maj 2015

KasiaWB napisał(a)

Irenko, bardzo dobrze i jasno bardzo dziękuję dzisiaj przycięłam bez zmrużenia oka i uśmiechałam się w myślach do Ciebie
Zachwycam się Twoim ogrodem! jak wszystko ostro poszło do góry soczystość zieleni kwiaty no bajka bajka
Buziaki!

Kasiu dzięki i cieszę się, że było jasno powiem ci skąd pomysł z cięciem, otóż ma koło bluszczowe, sadziłam kawałek, a mąż, jak kosił, to stale go przykosił- bluszcz i dziś ma on średnice około 6m potem zaczęłam wszystkie tak podcinać i błyskawicznie rosły teraz Misia za mnie w donicach szarpie bluszcze, to im tylko pomoże
w imieniu ogrodu dziękuję
tulipan Renown Uniqe, jest późniejszy, wysoki, wielkie pąki i kwiaty, świetny kolor, długo cieszy, nowy nabytek z Holandii
w środku cedr, róze Rahpsody Blue, Fairy i carex elata Aurea

i wisteria coraz ładniej kwiat pokazuje
Milka 14:49, 08 maj 2015

EPODLAS napisał(a)
Irenko, dzisiaj ucieszyłam się że na moje działce nie ma ślimaków. Nawet do kretów poczułam lekką sympatię Te ślimory mają niespożyty apetyt. Pięknie u ciebie. Widać że kochasz co robisz.

Dziękuję Bożenko zazdroszczę , bo ślimaki to straszny wrógpozdrawiam Bożenko

i przywrotnik od Miry, zgapiłam połączenie Dzidki, przywrotnik i piwonie

a tu z roślinką od Elfika, tylko nie wiem, co t, przezimowało i ładne, taka mgiełka

a to od Jasi i znowu nie pamiętam, ale wiem, że mi się bardzo podobało