Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

wiunia 20:01, 10 maj 2015

Irenko jak oglądam Twój ogród to mam wrażenie jakbym była w Ogrodzie Botanicznym, wiem co mówię, pracuję opodal Botanika więc mam porównaniemasz tyle roślin, tyle odmian, że dech normalnie zapiera! Pozdrawiam serdecznie!
p.s. werbenka z sadzonek wypuszcza powolutku ale zawsze na kiełkowanie nasinek w gruncie jeszcze czekam ale to tylko u Ciebie już wszystko takie bujne-mikroklimat i tyle
Kindzia 12:07, 11 maj 2015

U mnie takie zielone żarłoki żurawki zżerały w ekspresowym tempie...nic na te dziady nie skutkowało Wiosną ciachnęłam wszystkie liście do zera. Teraz trochę lepiej, ale jeszcze te gady znajduję...Tępię do skutku!!!

U nas ślimorów praktycznie nie ma w ogrodzie, byle jak najdłużej.

Wysiałam dalie w sobotę, ciekawe czy im się u mnie spodoba i wykiełkują...śmieszne te nasionka...

Dalie z bulw zaczynają
Milka 12:55, 11 maj 2015

mira napisał(a)
Irenko czytam, że walczysz ze ślimakami ręcznie czyli jak ja.
Ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłam z czosnku wyciąg / czosek główka w 1l wody gotowany przez godzinę, potem po łyzce na 1 litr/ i wieczorami opryskuję te najlepiej pałaszowane rośliny / pierwiosnki, astry, laki, dzwonki/ i ziemię wkoło - może, może coś się uratuje bo one nie lubią tego zapachu no i jeszcze wzruszam ziemię wkoło tych roslin albo w tych miejscach.
Na razie sa malutkie więc jakoś zbieram, potem ja chamieję jak zbieram

Mira, są efekty, ślimaków coraz mniej, hosty na razie całe, może 3 podgryzione, najgorzej z liliami, bo one najszybciej i te zżarte z góry, ale część się uchowała, bo poskrzypkę też ubijałam
pierwiosnki mi nie ruszają, lilie i czosnki najgorzej, ciut podgryzione ostróżki, ale przesadzę je i podsypie wkoło kawy, ponoć nie lubią tego; z opryskiem się nie wyrobię, mam za mało czasu.

orliki samosiejki, wielkie kępy, dopiero zaczynają, ale tu najwcześniej i tu chciałam przyciąć tawułę wczesną i coś mnie w tym samym miejscu użarło po raz 3!!!!! ręka boli i jak u słonia

kocimiętka na niebiesko
Milka 13:15, 11 maj 2015

Zielona napisał(a)
Irenko... Ty mieszkasz w jakiejś innej strefie klimatycznej. Zawsze dokładnie czytam, czy aby nie pokazujesz zdjęć z zeszłego roku
Podziwiam rododendrony. Rosną jak na drożdżach i już niemal wszystkie się stykają!

Marta, w takiej samej, już się wyrównałono nie oszukuję, takie jak datowane pokazuję
Tak, stykają się i na dodatek nasiały się orliki, będzie ciekawy widok
rh Blue Peter

Milka 13:25, 11 maj 2015

bleebla napisał(a)

Ta zielona gąsienica to piłecznica orlikowa. Z wątku Gabisi właśnie wyczytałam

Poczytałam sobie o niej, no kolejny szkodliwy gagatek dorosłe orliki nie ruszają, tylko młode siewki, przynajmniej u mnie

zaczynają łubiny, orliki i irysy, zaraz piwonie
Milka 13:31, 11 maj 2015

zawitka napisał(a)
Irenko ----- ja z tych spóżnialskich zapędziłam się czas leci nie wiadomo kiedy Zdrówka zdrówka zdrówka zyczę jeszcze imieninowo a reszta sama przyjdzie Buziaki I polatam nieco

Dzięki Halinko
czosnki, ale róże je zasłaniają, budleje ostro poszły
kupę przesadzania mam
Milka 13:50, 11 maj 2015

Mirka napisał(a)
Irenko pamiętasz moje małe serby? Zaczynają rosnąć były sadzone w marcu z gołym korzeniem.Jak myślisz zasilać je nawozem już czy dopiero wiosną?

Moim zdaniem młodych roślin nie nawozimy, dopiero za rok, bardziej można zaszkodzic, jak pomóc.

rabaty z tyłu Imprezowni, trudno zrobic fotki
wymyśliłam, że mam tam miejsce na 3 klony na pniu lub japońskie o bordowych lub pomarańczowych liściach
w plecach rh i azali rosną 4 klony, 1 limka na pniu i 3 trzmieliny

chyba biały zawilec i chyba to na dodatek od Jotki
zbigniew_gazda 14:01, 11 maj 2015

Ale piękny gąszcz się wszędzie robi Irenko. Kiedy odpalanie imprezowni? Czy już było.
Milka 14:09, 11 maj 2015

bozga napisał(a)
Wszystko pieknie wygląda, gratuluję

Dziękuję każdy z nas stale ma jakieś plany ogrodowe, końca nie ma, ogród co rok inny, to co aktualnie się wymyśliło, to 2-3 lata na efekt trzeba czekac
idą irysy, lilie

trzeba jakoś podnieść różę Madame Plantier na podpórki, bo leży na bukszpanach i zasłania wszystko
ale jest zdrowa, pięknie i obficie kwitnie

Milka 14:18, 11 maj 2015

zbigniew_gazda napisał(a)
Ale piękny gąszcz się wszędzie robi Irenko. Kiedy odpalanie imprezowni? Czy już było.

Tak Zbysiu, gąszcz i już powoli tylko oddaję rośliny, a niedawno miauczałam, że mało';
Jeszcze nie było, wiadome sprawy wstrzymały wszystko, ale będzietylko ciut opóźnione

na wprost Imprezowni, rodki pod murem, hosty, żurawki i hortensje całe w pąkach, te ogrodowe, azalie tez powoli

i wisteria w tej okolicy