Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II

Milka 10:42, 07 mar 2013

monteverde napisał(a)

Irenko jestem pod wrażeniem Twojej pracowitości widać dzień miałaś piękny tylko na świeżym powietrzu pracować pozdrawiam

Był słoneczny, i taki zapach piękny
a dziś powietrze pachnie ziemią, wilgocią i jakby stęchlizną, zapach jak w piwnicach
doszłam do wniosku, że tylko systematyczność i rygor, pozwoli mi zrealizowac plany
Milka 10:43, 07 mar 2013

ana_art napisał(a)
oj nieźle pociachałaś ile masz teraz gałazek dookrywania na mrozy... U mnei dzisiaj było takie cudne słońce, że opalać się było można

Aniu, już spalone; ale tyle jeszcze do wycinania, że gałązek dostatek
z dużych drzew na jesień tnę i wykorzystuję do okrywania
agata19762 10:43, 07 mar 2013

miłego dnia Irenko....

Milka 10:44, 07 mar 2013

weronika77 napisał(a)
Jest już wiosna w okolicach Wrocławia?

Weroniko, pogoda fajna, ale forsycje jeszcze nie kwitną, jakoś wszystko przyczajone, ale jak zobaczę pierwsze kwiaty forsycji, zaraz je pokażę
i łany krokusów na wrocławskich trawnikach, cudnie to wygląda
Milka 10:48, 07 mar 2013

Urszulla napisał(a)
Poczytałam zaległości
Ja też z tych rannych ptaszków jestem i mimo że teraz po nocy siedzę ( to wyjaśnię, że o 20 spałam z kurami, tzn. dziećmi)i tak o 5 rano się obudzę. trasznie lubię ten zimowy czas wiosną dopóki nie przestawimy zegarów. Potem mi ten letni czas jakoś nie leży.

A propos jedzonka. Ja na 2 dni łazanki zrobiłam, bo S. prosił

A w sprawie wysypywania, Irenko w tak dużym ogrodzie trzeba, bo od plewienia nie zdąysz nacieszyć się życiem....a przecież innej pracy w ogrodzie dużo Najładniej kora wygląda- tylko na areałach to drogo wychodzi. Zrębki taniej ale efekt gorszy. Można kombinować, że te bardziej reprezentacyjne miejsca wysypać korą, a mnie widoczne zrębkami.

Ula, to masz z głowy gotowanie na 2 dni
od wiosny jakoś już mniej mi sie spać chce, ale też prawie z kurami chodzę
kora już u mnie była, nie chcę jej, nastawiam się na gęste nasadzenia, tak jak w ogrodach angielskich, taki styl mi się podoba, naturalistyczny z domieszką rabat angielskich, u mnie to pasuje do całego otoczenia i krajobrazu; tam gdzie ogrody nowoczesne i formalne, kora i specyfika nasadzeń, jak najbardziej współgra
Milka 10:50, 07 mar 2013

zuza12 napisał(a)
Witaj Irenko. Widzę, ży Ty już działasz w ogrodzie. U nas jest tak pieknie za oknem a ja siedzę w pracy. Już nie mogę się doczekać do soboty, zaraz ruszam do ogrodu. Jutro czeka mnie ciężki dzień, bo muszę być o 12.00 w Tomaszowie Mazowieckim. Mam nadzieję, że pogoda mi dopisze i po drodze nie będzie jakiś niespodzianek pogodowych. Straszą od niedzieli znowu zimą, więc opon jeszcze nie zmianiam. Jeżeli nic się nie zmiani w moich planach, to w drugi tydzień kwietnia będę wracała z Krakowa. Nie wiem jeszcze dokładnie kiedy, ale dam Ci znać, bo nie odpuszcze sobie herbatki z Tobą. Pozdrawiam serdecznie.

Zuzia, jak się cieszę!!!
zatem bezpiecznej drogi, udanej soboty, może nie sprawdzą się te prognozy
ciężko wysiedzieć w pracy, jak za oknem akurat super pogoda, znam ten ból
po kiermasz sobotnim, też podziałam w ogrodzie, chyba że będzie lać
Milka 10:54, 07 mar 2013

Borbetka napisał(a)
Dzień dobry Irenko. Od rana postanowiłam sobie popatrzeć na buzię Twoją roześmianą. Widzę, że pociachałaś ogród. Kurcze, boję się tych nadchodzących mrozów. Tak straszą. Poczekam trochę, bo i tak nie mam czasu teraz. Przy okazji wpadłam na temat rozdrabniacza. Ja mam taki bez noży tylko zgniatający. Chcę go sprzedać, ale nie wiem czy dobrze robię? Sama nie wiem. Taki z nożami to fajnie pociacha, tylko hałasu sporo. Mój zgniata i wrzucam do kompostu. Muszę go chyba przeprosić i wytargać do sprzątania ogrodu. Buźka ode mnie i miłego dnia.

Borbetko, nie wywalaj, przyda się, chyba że jakiś inny model weźmiesz; dziewczyny mówią, ze dużo mniej pracy, obgadałam temat z Waligórą i też popiera pomysł kupna
dziś jedziemy po nożyce szpalerowe, też ułatwią pracę
Z grubszymi pracami, cięciem, chyba się wstrzymaj, no bo tak nas straszą!
W tej chwili tnę tylko na wyspie, to są głównie suche gałęzie więc nie zaszkodzę roślinom
buziam
Milka 10:56, 07 mar 2013

agniecha973 napisał(a)
U nas też dużo gałęzi do rozdrabniania, ale mój M twierdzi, że to bardzo żmudna i ciężka praca i przy naszych areałach się nie sprawdzi, bo nikt tyle nie wytrzyma. Ile tego siekacie? Jak u nas przykrócimy żywopłot z ałyczy, to mamy pół wywrotki patyków z kolcami. A reszta patyków?

Aga, u ciebie faktycznie jakaś wersja przemysłowa rozdrabniacza musi być, ale te kosztują kilka tysięcy, sprawdzałam różne modele; u nas na razie palenie, najszybszy sposób, potem przesiewam i rozrzucam w lasku; ale z czasem będzie nam trudniej, dlatego zastanawiam się jednak nad kupnem
Milka 10:59, 07 mar 2013

- kicham na strefy klimatyczne.... wszytko się zmieniło..zimą macie więcej śniegu, a w marcu zapowiadają większe mrozy.... przewalone... nie rozpędzaj sie z porządkami...

no Aniu, dobiłąś mnie, ja tu nawet -18 dojrzałam!! będę latac i okrywać folią i gałęzie tnę dalej i okrywam!
Milka 11:02, 07 mar 2013

Bogdzia napisał(a)
Miłego dnia Irenko.

wzajemnie Bożenko

u mnie już fajny dzionek, bo córcia mi kupiła ładne butki, jak kapcie na nogach
fajnie mam z córcią, nie muszę po sklepach z ciuchami łazić, kupi mi wszystko i mam z głowy