Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój zielony świat

Mój zielony świat

Justyna 23:03, 21 kwi 2016

Psi ząb.
Mało znana - a szkoda, bo wdzięczna - roślina cebulowa. Skąd nazwa? Ano z kształtu cebulek, wyglądają właśnie jak psi ząb.
Zauroczyłam się nimi w Keukenhof. W łanach - zreszta jak wszystkie cebulowe - wyglądały zjawiskowo. Co ciekawe i dosyć rzadkie, jak na cebulowe, świetnie rośnie w cieniu. Bardzo dobrze się też czuje przy zbiornikach wodnych.
Tu odmiana Pagoda. U mnie rośnie najlepiej. Różowa i biała mi wypadły.

Justyna 23:07, 21 kwi 2016

I do pary zawilczyk

Serdecznie
Makao_J 11:04, 22 kwi 2016

Ja to zawsze się zastanawiam skąd Ty wytrzasnęłaś te odmiany roślin. "Psi ząb"???
Matko... w życiu nie wiedziałabym że taka roślina istnieje a co dopiero taką dostać. Marzenie ściętej głowy.
I dlatego uwielbiam do Ciebie zaglądać bo czuję się jakbym dopiero raczkowała w ogrodnictwie.

To teraz zdradź gdzie te rarytasy kupujesz??
Kasiek 19:25, 22 kwi 2016

Uwielbiam paproc w tej fazie...reszte fotek podziwiam i delektuje sie...
Justyna 19:34, 22 kwi 2016

Aniu, psi ząb nie jest popularny. Ale to nie znaczy, że nie jest wart uwagi
Rzadsze odmiany, łatwiej nabyć internetowo.
Cebule kupuję w Benexie, rośliny cienia w Szadzwce, a byliny w Bylinowym Raju. Jeśli chodzi o stacjonarne punkty, raz w roku wybieram się z listą na większe zakupy do Szmitów i Plantmaru. Tam zawsze jest szeroki wybór roślin, tych popularnych i tych mniej. Poza tym w trakcie podróży zwracam uwagę, na dobre okoliczne punkty/ogrody pokazowe. Np. ostatnio odwiedziłam szkółkę Zymon, a w niej znalazłam magnolię Lennei Alba, którą potrzebowałam na zakończenie białej rabaty. Lubię poznawać rośliny i chętnie wprowadzam nowe gatunki/odmiany. Tak najlepiej się uczę. Potem następuje weryfikacja, czy moje siedlisko odpowiada danej nowości, czy nie. Jeśli nie, to wniosek na przyszłość i miejsce na nowe poznanie
Czasem też z premedytacją kupuję roślinę, o której wiem, że nie przetrwa. Tak na jeden sezon, aby się nią pocieszyć. Robię tak np. z Meconopsisem. Mam do niego dużą słabość. Choć nie potrafię go utrzymać, podoba mi się tak bardzo, że co roku kupuję sadzonkę.
Ostatnio zdarzył mi się zakup z jeszcze innej kategorii motywacyjnej, a mianowicie z ciekawości poznawczej. Nabyłam bagno zwyczajne. Miałam wtedy trudny dzień i stwierdziłam, że pasujemy do siebie jak ulał Wiem, że nie zdołam mu zapewnić odpowiednich warunków, wiec nawet go nie wysadzam. Poobserwuję sobie jego kwitnienie, a potem oddam znajomym, którzy mają podmokły teren, niech cieszy dalej innych.
Pozdrawiam serdecznie życząc przyjemności z poznawania nowych roślin

Kasiu, ja też uwielbiam Pastorały są piękne. Tak wyraziście obrazują budzące się życie. Plus ta aura tajemniczości. W ogóle paprocie są super!
Justyna 19:38, 22 kwi 2016

Wieści z białej rabaty

Szachownica kostkowata Alba i szafirki

Exotic Emperor

Justyna 19:41, 22 kwi 2016

Kwitnie kalina angielska Zapach boski!

Justyna 19:43, 22 kwi 2016

Kasiu, dla Ciebie jeszcze psiaki
One też cieszą się wiosną. Każda na swój sposób.
Efi preferuje stanowiska cieniste, Gaja słoneczne
Makao_J 19:57, 22 kwi 2016

Justyna napisał(a)
Aniu, psi ząb nie jest popularny. Ale to nie znaczy, że nie jest wart uwagi
Rzadsze odmiany, łatwiej nabyć internetowo.
Cebule kupuję w Benexie, rośliny cienia w Szadzwce, a byliny w Bylinowym Raju. Jeśli chodzi o stacjonarne punkty, raz w roku wybieram się z listą na większe zakupy do Szmitów i Plantmaru. Tam zawsze jest szeroki wybór roślin, tych popularnych i tych mniej. Poza tym w trakcie podróży zwracam uwagę, na dobre okoliczne punkty/ogrody pokazowe. Np. ostatnio odwiedziłam szkółkę Zymon, a w niej znalazłam magnolię Lennei Alba, którą potrzebowałam na zakończenie białej rabaty. Lubię poznawać rośliny i chętnie wprowadzam nowe gatunki/odmiany. Tak najlepiej się uczę. Potem następuje weryfikacja, czy moje siedlisko odpowiada danej nowości, czy nie. Jeśli nie, to wniosek na przyszłość i miejsce na nowe poznanie
Czasem też z premedytacją kupuję roślinę, o której wiem, że nie przetrwa. Tak na jeden sezon, aby się nią pocieszyć. Robię tak np. z Meconopsisem. Mam do niego dużą słabość. Choć nie potrafię go utrzymać, podoba mi się tak bardzo, że co roku kupuję sadzonkę.
Ostatnio zdarzył mi się zakup z jeszcze innej kategorii motywacyjnej, a mianowicie z ciekawości poznawczej. Nabyłam bagno zwyczajne. Miałam wtedy trudny dzień i stwierdziłam, że pasujemy do siebie jak ulał Wiem, że nie zdołam mu zapewnić odpowiednich warunków, wiec nawet go nie wysadzam. Poobserwuję sobie jego kwitnienie, a potem oddam znajomym, którzy mają podmokły teren, niech cieszy dalej innych.
Pozdrawiam serdecznie życząc przyjemności z poznawania nowych roślin

Kasiu, ja też uwielbiam Pastorały są piękne. Tak wyraziście obrazują budzące się życie. Plus ta aura tajemniczości. W ogóle paprocie są super!

Dzięki Justyna za namiary. Oczywiście zanotowałam i przejrzę oferty. Do Szmitów wybieram się od 3 tygodni i zawsze coś mi wypadnie i klops.
Kasiek 20:04, 22 kwi 2016

Dziekuje