Oj tak, zapach, a szczególnie barwy są nie do pokonania przez inne grupy roślin. A myślę tylko o bródkowych. Aaa... Iris sibirica i Iris versicolor w odmianach, nie wspomnę już o irysach Luizjany, choćby ''Black Gamecock' czy 'Red Echo'
Pozwolę sobie wstawić twój artykuł
Jedziemy na jednym wózku, u mnie również wykopalisk co niemiara, ale powoli i do przodu.
Mam nadzieję jak skończę, że doczekam się dnia, gdy ogrodowisko przetnie wstęgę.
Po uporządkowaniu - że tak się wyrażę - starego ogrodu, przyjdzie pora na tę część za laskiem brzozowym (zielone pole, obecnie uprawne), wpierw jednak trzeba zrobić zasieki, saren tutaj sporo.
Nie pójdzie tutaj ogrodzenie, a "aha" i głóg.
Pozdrawiam
Brzozowego zagajnika zazdroszczę.....grzyby miałeś?Pewnie ,naturalne zasieki ładniej wyglądają niż wysokie ,betonowe płoty.Życzę wytrwałości.
Piwonie cudniaste!
Witaj
To malutki, sztucznie nasadzony lasek, niestety grzybów brak.
"Aha", to pomysł angielski, mysz się nie przeciśnie. Cięte głogi są miejscem gniazdowania wielu gatunków ptaków, po części wlaśnie o to mi chodzi.
Witaj Mariusz jestem pod wrażeniem piwonii i kolekcjonerskiej serii irysów
będę podglądać, bo ciekawe rzeczy piszesz i sporo się nauczę, a ogród zachwyca różnorodnością i wielkimi kępami liliowców
pozdrawiam serdecznie; acha, w tym roku posadziłam 3 piwonie dzrzewiaste, na razie mizernie wyrosły, zobaczymy jak w nowym sezonie
Witaj
Zapraszam serdecznie, w zimie uruchomię archiwum, natomiast od wiosny relacje będą na bieżąco.
Przepraszam Was, bo w moim tekście padło słowo "Aha" i może kojarzyć się z potocznym wyrazem sygnalizującym przypomnienie. Poprawiam dając w cudzysłów.
"Aha" - w ogrodach jest to granica, występująca w formie rowu, najczęściej obsadzona głogiem lub tarniną.
Witaj Mariusz!
Przyjazny ogród - nazwa i fakt uprawiania przez Ciebie takiej ilości najfajniejszych bylin (piwonie, irysy - są pewnie i inne) powoduje, że nie zaglądam tylko klikam, czekając na dalszą porcję zdjęć i opisów.
Próg lessowy ..... brzmi jak "uskok tektoniczny" ale wytłumaczyłeś, więc wiem o co chodzi.