Poczytałam, mnóstwo czytania miałam, ale jaka przyjemna to była lektura! I jakie ładne obrazki! Pięknie jest u Ciebie o każdej porze roku Zawsze jak patrzę zimą na ogród z dużą ilością zimozielonych, myślę sobie - zimozielone to podstawa. A potem przychodzi wiosna, szał barw, rozwijających się młodych listków i zapominam o problemie - do następnej zimy Carexy też pokochałam bardzo, bardzo i żałuję, że mam ich tak mało! Są piękne i nie kapryszą u mnie jak żurawki A że się mocno rozrastają - to super Okryję je tylko gałązkami od Irenki, żeby na moim wygwizdowie za mocno nie ucierpiały. A Ty okrywasz samymi gałązkami, czy najpierw agrowłókniną, a na to gałązki?
Buziam
Aguś ja moich carexów w ubiegłym roku w ogóle nie okrywałam to trochę ucierpiały. Jeśli będę je w tym roku okrywać to wyłącznie przy bardzo dużych mrozach i na pewno tylko gałązkami bez agro. Agro daję wyłącznie pod trawę kalifornijską by nie było jej widać, bo nie cierpię widoku agro, zwłaszcza na przedwiośniu gdy jest cała brudna Moja agro przeszła wielkie pranie i dostała kożuszek. Czasami tylko w największe mrozy narzucam agro gdy temperatura jest poniżej -20 stopni na rh, laurowiśnie. Zastanawiam się czy wiśnie okryć. Ale na razie mrozy żadne. Jeśli nadejdą duże to na kilka nocy agro narzucę.
Hmm nadal gałązek nie mam... śniegu też u nas brak.
Muszę w takim razie zakupić ice dance, lubię ładne ekspansywne trawy - zwykle ekspansywne są takie paskudy typu mozga trzcinowata (też mam
pozdrawiam!
Łączę się w bólu z powodu braku śniegu do okrywania roślinek
Danusia zawsze na straży i potrafi wynaleźć cudeńka spod ziemi fajna inspiracja...ja myślałam o obrzeżu z hakone ale carexy będą lepsze.....tylko czy przetrwają upał i słońce.....macie jakieś doświadczenia?
Hakone są brzydkie zimą a carexy zimozielone. Część moich rośnie jak na patelni, w pełnym słońcu i świetnie sobie radzą. Tylko muszą być systematycznie podlewane.
Tess u mnie żadne nie są ekspansywne bo mają dopiero rok :0 Ale to mnie nie martwi bo mam jeszcze sporo miejsca aby z nich obrzeża rabat wykonać.
Pytam, bo nabyłam i posadziłam w tym roku trzy a może cztery różne odmiany carexów, i chciałabym być z nich zadowolona
ale doczytałam, że ekspansywność oznacza silny wzrost (czy rozrost) kępy, a nie rozłażenie się po całej rabacie.
Niech szybko rosną
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Tess u mnie żadne nie są ekspansywne bo mają dopiero rok :0 Ale to mnie nie martwi bo mam jeszcze sporo miejsca aby z nich obrzeża rabat wykonać.
Pytam, bo nabyłam i posadziłam w tym roku trzy a może cztery różne odmiany carexów, i chciałabym być z nich zadowolona
ale doczytałam, że ekspansywność oznacza silny wzrost (czy rozrost) kępy, a nie rozłażenie się po całej rabacie.
Niech szybko rosną
większość carexów rośnie kępami, więc powiększają się kępy. Ale są wyjątki- np Carex morrowi Ice Dance , Silver Sceptre, Green dance rosną dając krótkie rozłogi, więc czasem jest efekt dywanu, bez wyraźnych kęp. Zdjęcia Danusi tego nie potwierdzają, bo pewnie nasadzenia są młode.
Ale juz p Carex morrowii 'Variegata' jest tylko kępkowa