Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Madzenka 13:39, 15 cze 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Mażenka, ja też wykopuję tulipany ze względów techniczno-organizacyjnych i mam w związku z tym dwa pytania: Czy cebule, na których zauważyłam zielonkawy nalot mam moczyć w środku przeciwgrzybowym teraz po wykopaniu czy może po wysuszeniu, przed wsadzeniem do ziemi?
I drugie pytanie: przy każdej cebulce pojawiło się sporo małych cebulek przybyszowych. Co z nimi zrobić? Wysadzać podobnie jak duże cebule do ziemi, czy do skrzynek. A może nie bawic się z nimi i je wywalić?

Aga zielone speśniałe bym wyrzuciła.... Przybyszowe wsadzam zawsze z normalnymi, w pierwszym roku słabo kwitną a potem już jest ok. Możesz sobie je wsadzić do przechowalni, bo wiosną nie będa jeszcze z nich ładne kwiaty.
Madzenka 13:41, 15 cze 2013

Luki napisał(a)
To ja dodam swoje 3 grosze co wiem na temt wykopywania tulipanów.
Po przekwitnieciu należy wyłamać stożek z nasionkami i zostawić liście, aż same zeschną (niestety szpecą przy tym rabaty) Cebule w tym czasie nabierają masy i sił do kwitnieia w pzyszłym roku. Po zaschnięciu wykopujemy cebule i przechowujemy do września i wysadzamy ponownie. Można ten zabieg robić co dwa lata, ale po dłuższym czasie cebule marnieją i są coraz mniejsze co prowadzi do coraz słabszego kwitnienia. Tyle wiem w teorii
Co do wykopywania co 4-5 lat to jedynie pasuje mi to do cebul lili, które wykopuje się co najmniej po 3 latach

Wsadzam tulipny najwcześniej w październiku. Moja koleżenka sadziła po sylwestrze i zakwitły wspomina, że kilofem dziury robiła....
Ze względów technicznych - zamierzam zmienić lokalizację tulipanów za rok - wykopywalam moje. Dodatkowo planuję lekką zmianę kolorystyki w poszczególnych częściach ogrodu.
Madzenka 13:42, 15 cze 2013

agata19762 napisał(a)
Marzenko ja tez chętnie obejrzałabym jakieś fotki.....

plisssssssss

Będą wieczorem
Madzenka 13:42, 15 cze 2013

Gabisia napisał(a)
Marzenko, poszalej sobie festynowo
A potem proszę o reportaż i szczegółowe instrukcje do akcji "Wykopujemy cebule".
Całusy ogromne przesyłam!

Zaraz zmykam
Chyba za mało dokładny instruktaż zrobiłam.... Zaraz się jadę festynować....
Madzenka 13:44, 15 cze 2013

monitka napisał(a)
Madżenko wyczytałam u Igiełkowej Gosi że masz kosodrzewiny u siebie. Jakoś dotąd nie wpadły mi w oko u Ciebie. Pokażesz je?

Przyznam się że nie lubię wykopywać tulipanów...zawsze coś pomieszam i potem mam mix

Moniko właśnie z powodu mixu i planowanych zmian w nasadzeniach wykopałam wszystkie tulipany
Kosodrzewiny obfociłam będą wieczorem
Madzenka 13:44, 15 cze 2013

Margarete napisał(a)
Ojej jaka rzeka u ciebie płynęła Marzenko ...... ale dobrze że juz po wszystkim, pogoda super i humor ci dopisuje. Ja ubiegły cały weekend spędziłam we Wrocławiu i wracałam wieczorem w niedziele autem do Łodzi ale na szczęście udało mi sie uciec przed ta ulewą. A jak dotatłam juz do domu to u nas było już po deszczu, ale niewielkim, ot takim że nie trzeba było podlewac ogrodu.
Czekam na fotki u ciebie ale sama wiem że trzeba znależć czas najpierw żeby je zrobic a potem wgrać.....sama też zwlekam u siebie z wgraniem fotek. Pozdrawiam

Będa Małgorzatako zdjęcia. Podobno w przyszly weekend się widzimy
Madzenka 13:45, 15 cze 2013

aga_k napisał(a)
Miłego dnia, udanych zakupów i czekamy na fotki

Kupiłam lawendę i pięć kolejnych surfini.... Gdzie surfini wsadzę?!?? Lawenda już posadzona
Milka 13:46, 15 cze 2013

jak cię znam, wciśniesz i będzie pięknie
Madzenka 13:46, 15 cze 2013

irena_milek napisał(a)
Marzenko, pewnie już róże i lawenda kwitnie, koniecznie fotki poproszę
imam prośbę, jakbyś tam u siebie w centrum widziała tę trawę Vertigo, tak 3 sztuki, to kup mi proszę, odbiorę u ciebie i przy okazji książki pożyczę i Wieloszce roślinki podrzucę ale to już po powrocie
jak ja wstanę dziś o 2, masakra, a jeszcze mam trawy do posadzenia i hosty, bo przez komary nie dałam rade po pracy, teraz w słońcu idzie wytrzymac buziam

Widziałam dzisiaj w casto vertigo... Kupić ?
Życzę miłej podróży!!!
Madzenka 13:47, 15 cze 2013

Moniika napisał(a)
Tez bede czekać na instrukcje wykonywania tulipanów pozdrawiam sobotnio i udanych zakupów

Chyba muszę wieczorem instruktaż dorobić... Bo chyba nie spelnię oczekiwań....