Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika

nl_kinia 12:57, 13 cze 2013

czyli teraz już cebule można kopać?
mam kilka tulipanów o których nie wiedziałam, że je mam i chciałam w jakieś lepsze miejsce je przenieść, więc jak teraz wykopiemy, to zostawiamy w suchym i chłodnym miejscu do jesieni?
anula_wn 16:48, 13 cze 2013

Madżenko
- czekam na Cię u siebie
- mam pytanie czy można przenawozić Florowit, bo dzisiaj pokićkałam proporcje...........
- czy tulipany, jak się ich nie wykopie będa ładnie kwitnąć czy raczej nędza? sądzę, że nędza, ale tyle roboty....ehhh
Madzenka 21:28, 13 cze 2013

Hogata napisał(a)

Madżen pokaż jakąs fotę tej hakone. Bo nie mogę jej wypatrzeć .

Agatko dopiero w weekend. Jutro nie dam rady .

Wieloszka napisał(a)
Nie powinnam była czytać tego fragmentu o wykopywaniu cebul - na razie jestem na fali wznoszącej ochów i achów nad wiosennymi widokami kwitnących tulipanów Jak poczytam jeszcze o wykopywaniu, urazach nadgarstków itp..... pozytywna fala może opaść
Słońce grzeje dziś niesamowicie, więc mam nadzieję, że wszystko pięknie schnie w naszych ogródkach

Aga wszystko schnie w ogrodach
Ja kocham tulipany i mogę mieć nawet uraz nadgarstka

beta napisał(a)
Madżenko...dojechałam do końca wątku o żywopłotach a tam aktualne zdjęcie Twojego...bardzo ładny...rozumiem że ciachasz go i z góry i z boku?

Beatko żywopłot ciacham trzy razy w sezonie: przełom lutego/marca (wtedy najlepiej nadaje mu się kształt), pod koniec czerwca, do połowy sierpnia. Ciacham go z każdej strony.
Buka mam tylko jednego, którego "krzyżuję" i drugiego ozdobnego tricolor.

Magda70 napisał(a)
Leżakowanie z koktailem...truskawkowym...
Mam nadzieję, że jak ja znajdę czas na takie coś to mi sie pogoda nie zepsuje...ale mam głupie przeczucie, że się mylę...
miłego czwartku...jutro już piątek...pijątuniek

Znajdź chwilkę czasu na leżakowanie. Niech ci się ogród z przyjemnościami kojarzy

irena_milek napisał(a)
Doczytałam o pryskaniu i wykopywaniu tulipanów, no ja cię! ja moich nie ruszam, za dużo pracy, a też by się przydało misz masz usunąć
pogoda nas juz rozpieszcza, więc i leżaczek zaliczyłaś, super jest
piwonia dla ciebie...na jesień dostanę cudne od sąsiadów, alez mają okazy!

Irenko już się cieszę na piwonię

nl_kinia napisał(a)
czyli teraz już cebule można kopać?
mam kilka tulipanów o których nie wiedziałam, że je mam i chciałam w jakieś lepsze miejsce je przenieść, więc jak teraz wykopiemy, to zostawiamy w suchym i chłodnym miejscu do jesieni?

Moje tulipany mają już całkiem żółte liście, to znak, źe można wykopać. Teraz trzeba je wykopać, osuszyć, oderwać łodygi i wkopać ponownie jesienią.

anula_wn napisał(a)
Madżenko
- czekam na Cię u siebie
- mam pytanie czy można przenawozić Florowit, bo dzisiaj pokićkałam proporcje...........
- czy tulipany, jak się ich nie wykopie będa ładnie kwitnąć czy raczej nędza? sądzę, że nędza, ale tyle roboty....ehhh

Aniu dolej wody roślinom podlanym florovitem, ja zawsze dozuję /wlewam na oko i nigdy nic się nie stało ale jeśli zrobiłaś mega stęźenie, lej wodę

Jesli nie wykopiesz tulipanów będą kwitnąć, nie ma z tym problemów.
Ja mam bardzo ciężką glebę, jest wyjątkowo mokro i niektóre tulipany rosły bez wykopywania dwa lata. Te dwulatki miały bardzo małe cebule. Dlatego robię tę akcję, gdyż niewykopywane tulipany zanikają i coraz słabiej kwitną pewnie jak zwykle połowa mi spleśnieje....
bociek 21:32, 13 cze 2013

Madzen, jutro juz pijatek, slonecznego likendu poczatek. Wczoraj psiuklam Topsinem buksiki, ale obwodka mi marnie jakos rosnie
Ja se posadze tulipany na jesieni, ale do wykopywania nikt mnie wolami nie zaciagnie No chyba, ze zamiast zamowionego koloru wyjdzie mi nieoczekiwanie niepozadany

Buziam
Kondzio 21:37, 13 cze 2013

Macham
baraga1904 21:38, 13 cze 2013

...Marzenko..podgladam , czytam....ach...leżakowanie i koktajl truskawkowy w pięknym ogrodzie....bezcenne...ja mogę tylko pozazdrościc...
....miłego łikendu....
anula_wn 22:02, 13 cze 2013

dzięki Madżenko !
polałam, ale może jutro jeszcze doleję..... no dawno mi się tak matematycznie nie pomieszało
Slawko 22:05, 13 cze 2013

Pozdrowionka
Bogdzia 22:06, 13 cze 2013

Pozdrówka zostawiam.
Konstancja30 22:31, 13 cze 2013

nie wiem co planujesz w ten weekend (ale poprawnie napisałam ... o lala ) ... ale jeżeli błogie lenistwo z perspektywy kanapy to ja zgłaszam oficjalny wniosek o duży weekendowy dodatek ilustrowany amazońskiej odsłony madżenia ogrodnika ...