Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

BarbaraM 19:07, 10 paź 2013

Może jakieś delikatne turzyce?
malgorzata_s... 19:58, 10 paź 2013

Może być np. frosted.
eliza3 20:50, 10 paź 2013

Basiu, tak bardzo bym chciała pomóc, ale ja słaba jestem w te klocki , ale kibicuję i jak coś mi wpadnie w oko do podeślę.
Pozdrawiam Cię serdecznie i będę zaglądać
Sebek 21:04, 10 paź 2013

Ja mam taki pomysł...

Ciemnozielone - plama host, jasnozielone to trawy, a czerwone to żurawka - z nich mogłyby wystawać stożki bukszpanowe, które nadałyby rabacie drugiego piętra.....Nie mogę znaleźć u Domi zdjęcia jej stożków pod latarnią.....Wygląda to bosko - tylko u Ciebie widzę je luźniej....Jak możesz to poszukaj albo ją poproś o zdjęcie, bo ja nieczasowy jestem.... Oczywiście stożki byłyby różnej wysokości, fajniej to wygląda....
Urszulla 00:02, 11 paź 2013

BarbaraM napisał(a)
Gosiu,tak myślę że może zasadzić można byłoby tu trzy kule bukszpanowe wśród żurawek...
Zrobić bardziej monotematycznie tzn.usunąć inne byliny.
Co Ty na to?

Basiu, ciekawy pomysł z kulami,
pod drzewem zrobiłabym całą plamę z bordowych żurawek (w postaci trójkąta ale przeciwnie niż Sebek narysował), bregiem hosty mogłyby zostać.
A pod bukszpanami plamę z lekkich zwiewnych trawek zrobiła i między bukszpany werbenę patagońską
poniżej masz dużo inspiracji
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/287-trawy-ozdobne-jakie-gatunki-wybrac
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=1746
BarbaraM 07:45, 11 paź 2013

Dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi.
Przemyślę sprawę,choć najbardziej przypadł mi pomysł Gosi i Uli.
Ale jeszcze jedno.
Tak jak już wspomniałam z tyłu jest skarpa.
Na samej górze chciałbym mieć tło ze świerków karłowych,magnolii i....
No nie wiem czy jeszcze coś innego dawać.
Nie chce robić chaosu.
Może powtórzę jeszcze raz magnolię"Susan"?
BarbaraM 08:01, 11 paź 2013

Może w taki sposób?
Program jest niestety w pewien sposób ograniczony choć daje jakieś pojęcie o sprawie.

gusiarz 08:23, 11 paź 2013

BarbaraM napisał(a)
Gosiu,tak myślę że może zasadzić można byłoby tu trzy kule bukszpanowe wśród żurawek...
Zrobić bardziej monotematycznie tzn.usunąć inne byliny.
Co Ty na to?

Basiu kochana - ze mnie marny specjalista... ale mogę coś namieszać . Pamiętaj - ilu doradzających tyle opinii - uważaj bo dostaniesz zawrotu głowy. To Twój ogród i Tobie ma odpowiadać
Kule wyglądałyby fajnie - i nie tylko trzy sztuki, a jeszcze dwie mniejsze bym dodała. Kulki można podsadzić zwiewną trawką lub carexami I posadź kule nie tak blisko siebie a jakby rozrzucone.
Żurawkę - tę co masz - podmieniłabym z funkiami - bo one jak urosną zasłonią sporo liśćmi, chyba że to miniaturki. Funkie na tyły zamiast innych bylin - tam pod sosenki.
A liriope wiosną podzieliłabym na połowy - byłoby ich dwa razy więcej i podsadziłabym liriope pod drzewem, którego pień widać. Uwielbiam takie poduchy z trawopodobnych - pomiędzy można tam jeszcze dodać kwitnące na fioletowo krokusy
I chyba wszystko... pamiętaj jednak - TY TU RZĄDZISZ!!!
Pozdrawiam serdecznie
gierczusia 08:31, 11 paź 2013

Haha ... Ja też ostatnio się kofffam w krokusach lub zimowitach w liriope ... A kulki mi się podobają
BarbaraM 08:53, 11 paź 2013

gusiarz napisał(a)

Basiu kochana - ze mnie marny specjalista... ale mogę coś namieszać . Pamiętaj - ilu doradzających tyle opinii - uważaj bo dostaniesz zawrotu głowy. To Twój ogród i Tobie ma odpowiadać
Kule wyglądałyby fajnie - i nie tylko trzy sztuki, a jeszcze dwie mniejsze bym dodała. Kulki można podsadzić zwiewną trawką lub carexami I posadź kule nie tak blisko siebie a jakby rozrzucone.
Żurawkę - tę co masz - podmieniłabym z funkiami - bo one jak urosną zasłonią sporo liśćmi, chyba że to miniaturki. Funkie na tyły zamiast innych bylin - tam pod sosenki.
A liriope wiosną podzieliłabym na połowy - byłoby ich dwa razy więcej i podsadziłabym liriope pod drzewem, którego pień widać. Uwielbiam takie poduchy z trawopodobnych - pomiędzy można tam jeszcze dodać kwitnące na fioletowo krokusy
I chyba wszystko... pamiętaj jednak - TY TU RZĄDZISZ!!!
Pozdrawiam serdecznie

Dzięki wielkie!
Wcale nie namieszałaś.
A jeśli to pozytywnie
Z ilością kulek też bym się zgodziła.Pięć by weszło.
O trawkach takich samych myślałam.
Funkie kupiłam malizny w tym roku i na razie nie wiem jakie są.
Obocymy w przysłym rocku.
Liriope właśnie podzieliłam wczoraj i dosadziłam ...ale w drugą stronę...
Krokusów tu nie mam,ale zaraz za funkiami jest łan szafirków.
Znaczy się - potwierdza się mój pomysł,czyli nie jest zły...
Bardzo,bardzo dziękuję!!!