Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

beta 12:43, 11 wrz 2014

Basiu, poszerzona rabata = nowe roślinki...dużo nowych roślinek

a do jaśminowca się nie przekonam....wiem jak on wygląda bo moja mama ma ...ja tez mam ale formę niższa i bardziej zwartą- Belle etiole, a jak ma się zwieszać to może brzoza, odmiana pendula lub jeszcze cosik innego
Tess 12:43, 11 wrz 2014

BarbaraM napisał(a)
Rabata z jaśminowcem z jednej strony ma skarpę i strumień a z drugiej strony wjazd do domu.Ta rabata w ogóle idzie łukiem.

Od razu wklejam zdjęcia.

Basiu, przed te róże, które są dałabym purpurowe żurawki (takie jak pod trzmiliną masz). Albo lawendę, jej kolor będzie współgrał w tym niebieskim iglakiem. Bo tu potrzeba uspokojenia chaosu i kolorów.

A trzmielinę widziałam i żurawki w obwódce też. Tylko że moim zdaniem na tle tuj ładnie by wyglądały żółte, i to trzy.

Na pewno nie rozważysz poszerzenia tej rabaty?
Malgosik 12:44, 11 wrz 2014

koło jaśminowca masz już róże
daj coś innego
berberysy, jeżówki?
bukszpan znowu nie da koloru
mało co masz tam miejsca do zagospodarowania, niewiele

a co to rzędu tuj, to jak dla mnie spokojnie może tam być tylko najniższe piętro typu żurawki czy turzyce

ale można też dodać pionowe elementy
jakiś pionowy berberys, albo miskanty,
mogą być dołem turzyce, a pionowe kwiatostany kocimiętki
może te żółte cyrysiki groszkowe, które będziesz ciąć potem w kulki, a pomiędzy nimi pionowe łodygi kwiatów letnich
beta 12:47, 11 wrz 2014

Basiu, sama widzisz, co głos to inny pomysł...może faktycznie pod tujami zostaw tylko te turzyce w paski......chciałam pochwalić rabatę z red baronem...super wyglądają te trawy tam
BarbaraM 12:50, 11 wrz 2014

Dalej nie jestem przekonana do poszerzania tej rabaty pod tujami.
Małgosia,masz rację że bukszpan znów nie da koloru.
Myślisz o wysokich berberysach? Czerwonych?...Żółtych?...
Nie wiem czy to pomysł idealny ze względu na to że to znowu krzaki.
Znów będzie chaos.

Beatko,ja mam już tyle roślin różnego rodzaju że wypadałoby to trochę ograniczyć i poukładać.
Mam wrażenie że nie powinnam już niczego dokupywać.
BarbaraM 12:54, 11 wrz 2014

beta napisał(a)
Basiu, sama widzisz, co głos to inny pomysł...może faktycznie pod tujami zostaw tylko te turzyce w paski......chciałam pochwalić rabatę z red baronem...super wyglądają te trawy tam

Dobrze Beatko że jest tyle pomysłów.
Można dyskutować

Na razie dalej nie wiem co z tą rabatką pod jaśminowcem.
beta 12:57, 11 wrz 2014

wcale się nie dziwę, ze masz mętlik w głowie....Basiu a może powiedz jak Ty to widzisz...nie pytam w sensie roślin ale ogólnie, np. bardziej romantycznie, kwitnąco, czy też elegancko, prosto....a czy rozważasz też usuniecie jakiś roślin z tej rabaty czy też chcesz dopasować do tego co tam już masz...bo to bardzo ważne jest...
Malgosik 13:00, 11 wrz 2014

przed jaśminowcem zamiast bukszpanu można dać obwódkę z trzmieliny
a pomysł na różowe żurawki w nogi róż podoba mi się
jeszcze coś żółtego by się przydało

Basia ma tyle zakątków z roślinami, że spokojnie przed tujami może sobie podarować piękne kompozycje
trawnik też jest potrzebny
a tym bardziej ładne trawnikowe koło

Tess 13:04, 11 wrz 2014

Basiu, pomyśl nad poszerzeniem wszystkich rabatek, i tych z tujami, i tych z różami i jasminowcem. Tak chociaż z pół metra.
Dopiero to pozwoli na uporządkowanie tej przestrzeni.

A obwódka z bukszpanu przed róże nie pasuje. Za mało koloru, i zbyt formalna jest. Do tego rozczochranego jaśminowca nie pasuje.
BarbaraM 13:04, 11 wrz 2014

Romantyzm po pierwsze.Myślę nawet o tym żeby jakieś romantyczne rzeźby kupić - ławeczki,postacie.
Angielszczyznę też lubię ale romantyczną.
Co chciałabym zostawić?
Jaśminowiec bo osłania mnie przed sąsiadami i ładnie kwitnie.
Świerk niebieski bo jest już duży a poza tym niebieskiego może być trochę.
Kula z irgi nad zejściem do strumienia bo nadaje elegancji.
Sosna "Fastigiata" też ma zostać.
Reszta może być usunięta.

A teraz dwie wizualizacje żeby było o czym dyskutować.