Wybacz Tesiu,ale obok jaśminowca się nie da bo wjazd jest i nie pozwalaja mi warunki terenowe.Musi być wjazd do garażu.Jeśli zabiore stamtąd jeszcze trochę trawnika to nic nie będzie.
A pod tujami nie będę robić kolejnej rabatki z kwiatuszkami.Tam będą trawki i ewentualnie wrzosy.
fajnie wyglądają te kuleczki na rabacie-takie nawiązanie do tej większej...to takie pierwsze moje spostrzeżenie
a te bordowe kuleczki to żurawki czy berberysy?....nie wiem czy widziałaś w ogrodzie z lustrem Danusi nową rabatę z budleja fioletową i berberysami...fajne połączenie...i romantyczne...
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Tesiu...tak!!!
Ogród Marzenki jest the best!!!
Ideał.Dla mnie piękne tylko jak to przenieść u siebie???
Może coś podpowiesz?
Włąściwie mam wiele z tych roślinek co ma Marzenka.Mam budleję,bukszpany,róże,trawki,berberysy,czosnki,runiankę,żurawki,magnolię,bergenię,hortensje,werbenę patagońską,pysznogłówkę i nie wiem co jeszcze.
W takim razie gdzie popełniam błąd?
Gdzie popełniasz błąd? Sadzisz (edytuję - sadziłaś) pojedynczo. To po pierwsze.
Ale nie warto o tym teraz.
Teraz konkrety.
Masz pysznogłówkę? Ona pięknie komponuje się z różowymi rózami. Zaplanuj ją na tej rabacie z różami. Taki akcent mocny, kilka w kupie.
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Widzisz...ja sądziłam że kępami sadzę...
A tu jednak nie...
Wczoraj posadziłam pod płotem hortensje Vanilki+ fotergillę+ rozchodniki.
Bardzo ładnie to wyszło.
Czekam w takim razie na dalsze podpowiedzi.
Róże + pysznogłówka to ładne.Mam na razie tylko dwie pysznogłówki.
Ale co dalej?
Dać tak: kulki bukszpanowe + róże + pysznogłówka?
Dwie muszą zatem wystarczyć, rozrosną się, albo wysiej sobie.
Tak, jestem za połączeniem róże+kulki+pysznogłówka (gdzieś tak ciut z bokotyłu). Jeszcze mogłaby pasować do tego perłovskia (jeśli masz i lubisz). Przed róże też coś trzeba. Dać. Co masz? Lawendę, żurawki bordowe?
Ładnie też róż z purpurą komponuje się ze srebrem (co tam masz na tej rabacie?)
Masz te kulki bukszpanowe? Jeżeli tak, to jak duże?
Zresztą, co ja Ci doradzam - ogród Madżenki to kopalnia pomysłów jest, można czerpać garściami piękne połączenia
Tę wielką kulę (bukszpan czy cis to jest?) ubrałabym w kołnierz z miękkich trawek - może być hakone (nie jest dekoracyjna zimą) albo inna, dobry byłby jakiś carex, ale nie Ice Dance, bo ta jest sztywna, nie o taki efekt mi chodzi.