Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

BarbaraM 13:08, 11 wrz 2014

Tess napisał(a)
Basiu, pomyśl nad poszerzeniem wszystkich rabatek, i tych z tujami, i tych z różami i jasminowcem. Tak chociaż z pół metra.
Dopiero to pozwoli na uporządkowanie tej przestrzeni.

A obwódka z bukszpanu przed róże nie pasuje. Za mało koloru, i zbyt formalna jest. Do tego rozczochranego jaśminowca nie pasuje.

Wybacz Tesiu,ale obok jaśminowca się nie da bo wjazd jest i nie pozwalaja mi warunki terenowe.Musi być wjazd do garażu.Jeśli zabiore stamtąd jeszcze trochę trawnika to nic nie będzie.
A pod tujami nie będę robić kolejnej rabatki z kwiatuszkami.Tam będą trawki i ewentualnie wrzosy.

Trzeba sie dostosować do tego co jest.
BarbaraM 13:11, 11 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
przed jaśminowcem zamiast bukszpanu można dać obwódkę z trzmieliny
a pomysł na różowe żurawki w nogi róż podoba mi się
jeszcze coś żółtego by się przydało

Basia ma tyle zakątków z roślinami, że spokojnie przed tujami może sobie podarować piękne kompozycje
trawnik też jest potrzebny
a tym bardziej ładne trawnikowe koło

Na ostatnich wizualizacjach sugerowałam się tym co napisałaś.
Kulki bukszpanowe nadadzą chyba nieco harmonii...
beta 13:11, 11 wrz 2014

i już wiemy coś więcej...

fajnie wyglądają te kuleczki na rabacie-takie nawiązanie do tej większej...to takie pierwsze moje spostrzeżenie

a te bordowe kuleczki to żurawki czy berberysy?....nie wiem czy widziałaś w ogrodzie z lustrem Danusi nową rabatę z budleja fioletową i berberysami...fajne połączenie...i romantyczne...
beta 13:15, 11 wrz 2014

o tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=319
Tess 13:17, 11 wrz 2014

Ja głosuję za drugą wersją, ale te kulki nie tak w pierwszym rzędzie, tylko rozrzucone albo złączone.
Zobacz u Madżenki, drugi post, gdzieś bliżej końca. Rabata z różami. Tam bordowe są kulki berberysowe, ale całość oddaje kolorystykę i zamysł.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2583-wizytowka-kiedys-bedzie-tumadzenie-ogrodnika

Przy okazji zerknij na trzy kulki trzmielinowe na pniu

OK, spadam. Zobaczę, co uradzicie, bo moje rady są od czapy
BarbaraM 13:28, 11 wrz 2014

Tesiu...tak!!!
Ogród Marzenki jest the best!!!
Ideał.Dla mnie piękne tylko jak to przenieść u siebie???
Może coś podpowiesz?

Włąściwie mam wiele z tych roślinek co ma Marzenka.Mam budleję,bukszpany,róże,trawki,berberysy,czosnki,runiankę,żurawki,magnolię,bergenię,hortensje,werbenę patagońską,pysznogłówkę i nie wiem co jeszcze.
W takim razie gdzie popełniam błąd?
Tess 13:33, 11 wrz 2014

Tak myślałam, że utonęłaś w ogrodzie Madzenki

Gdzie popełniasz błąd? Sadzisz (edytuję - sadziłaś) pojedynczo. To po pierwsze.
Ale nie warto o tym teraz.

Teraz konkrety.
Masz pysznogłówkę? Ona pięknie komponuje się z różowymi rózami. Zaplanuj ją na tej rabacie z różami. Taki akcent mocny, kilka w kupie.
BarbaraM 13:37, 11 wrz 2014

Widzisz...ja sądziłam że kępami sadzę...
A tu jednak nie...
Wczoraj posadziłam pod płotem hortensje Vanilki+ fotergillę+ rozchodniki.
Bardzo ładnie to wyszło.
Czekam w takim razie na dalsze podpowiedzi.
Róże + pysznogłówka to ładne.Mam na razie tylko dwie pysznogłówki.
Ale co dalej?
Dać tak: kulki bukszpanowe + róże + pysznogłówka?
Tess 13:46, 11 wrz 2014

BarbaraM napisał(a)

Róże + pysznogłówka to ładne.Mam na razie tylko dwie pysznogłówki.
Ale co dalej?
Dać tak: kulki bukszpanowe + róże + pysznogłówka?

Dwie muszą zatem wystarczyć, rozrosną się, albo wysiej sobie.
Tak, jestem za połączeniem róże+kulki+pysznogłówka (gdzieś tak ciut z bokotyłu). Jeszcze mogłaby pasować do tego perłovskia (jeśli masz i lubisz). Przed róże też coś trzeba. Dać. Co masz? Lawendę, żurawki bordowe?
Ładnie też róż z purpurą komponuje się ze srebrem (co tam masz na tej rabacie?)

Masz te kulki bukszpanowe? Jeżeli tak, to jak duże?

Tess 13:50, 11 wrz 2014

Zresztą, co ja Ci doradzam - ogród Madżenki to kopalnia pomysłów jest, można czerpać garściami piękne połączenia

Tę wielką kulę (bukszpan czy cis to jest?) ubrałabym w kołnierz z miękkich trawek - może być hakone (nie jest dekoracyjna zimą) albo inna, dobry byłby jakiś carex, ale nie Ice Dance, bo ta jest sztywna, nie o taki efekt mi chodzi.