Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Proximki

Ogród Proximki

proximka 14:27, 07 maj 2015

Witajcie, mam na imię Ania i jestem początkującą (szumnie powiedziane) ogrodniczką.
Do naszego domu wprowadziliśmy się 2 lata temu. Jeszcze przed budową obsadziliśmy trochę działkę głównie sosnami. Oczywiście zrobiliśmy to bez zastanowienia. Później dostaliśmy "w spadku" rośliny od rodziny i znajomych. I tak pojawiły się świerk przy wejściu, i inne rośliny, do których teraz próbuję coś dopasować.
Nigdy nie interesowałam się ogrodami i nie sądziłam że będę musiała .
Ze względu na mój uporządkowany charakter u mnie w ogrodzie też musi być wszystko uporządkowane. Poradziłam sobie z wykończeniem domu ale nijak nie mogę poradzić sobie z ogrodem. I dlatego tu się znalazłam aby prosić was o pomoc lub chociaz nakierowanie.
Oczywiście forum przewertowałam wszerz i wzdłuż i bardzo podobają mi się wasze ogrody ale chyba do ogrodnictwa mam dwie lewe ręce.
Dzisiaj obfotografuję cały ogród i wkleję zdjęcia no i czekam na pomoc.

Do zobaczenia.
Kindzia 14:30, 07 maj 2015

Witaj Wielu z nas tak myślało...nie martw się, szybko się nauczysz Będzie pięknie
Magda70 14:39, 07 maj 2015

witaj

damy radę
proximka 16:39, 07 maj 2015

No dobrze to na pierwszy ogień front domu[img

Przed ogrodzeniem rosną sosny i brzozy, które w tym roku trochę przycięliśmy żeby nie rosły takie wielkie
proximka 16:45, 07 maj 2015

Przed domem wielki świerk przesadzony 2 lata temu od mojego męża siostry. Mimo rozmiarów przyjął się. Jak widzicie idę w ogród geometryczny tylko nie wiem czy nie przesadziłam.

mała rabata przy wejściu

Idąc dalej z konieczności zamaskowania oczyszczalni powstała rabata w kształcie litery "L"

Pierwsza część rabaty obsadzona jalowcem płożącym i sosenkami kulistymi, Były jeszcze trawki Golden Toupee ale niestety zwierz z drugiego zdjęcia się z nimi załatwił
proximka 16:51, 07 maj 2015

Druga cząść rabaty

Po lewej stronie od thui szmaragd posadziłam rozplenice japońską ale nie wiem czy mi nie wymarzła, pomiędzy tujami berberyski a po prawo kilka lawend
i dalej...

Ta część rabaty wymaga obsadzenia. Nie wiem co dać pomiędzy studzienki, które oczywiście wymagają wykończenia, ale mój mąż jakoś nie może znaleźć na to czasu. Muszę go zmobilizować bardziej

Twułki japońskie do przesadzenia a swierk conica niestsy na razie jest bardzo samotny.
proximka 17:01, 07 maj 2015

Postaram się wkleić mój plan nasadzeń na tej rabacie i bardzo proszę o pomoc z waszej strony Podpowiedzi mile widziane.

Patrząc teraz po lewo mamy rabatę wzdłuż ogrodzenia

Tutaj na zdjęciu wyżej rododendrony madame masson tylko nie wiem czy nie będę musiała później podciąć gałęzi brzozy jak zacznie rosnąć

- tutaj niestety nic nie widać ale obsadziłam tą rabtę przed jałowcami hortensjami niestety na tle kory nic nie widać. Za nimi znajduje się perukowiec purpurowy. Hortensje na szczęście przezimowały i już wypuszczają listki. Hortensje bukietowe limelight

Na końcu rabaty bukszpany podsadzone trzmieliną. Czy można teraz przesadzać jeszcze bukszpany, bo mam możliwość otrzymania bukszpanów. Teściu chce się pozbyć z działki a ja chętnie przyjmę
proximka 17:05, 07 maj 2015

Rabata z tyłu działki. Tutaj rosną wspomniane przeze mnie w 1 poście sosny zwyczajne. Chciałam je podsadzić jakimiś kwiatami albo trawami. Może powtórzyć hortensje??

A to rabatka żwirowa z kamorami i lawendami wokół
proximka 17:08, 07 maj 2015

Przy tarasie

i drugi bok

Niestety kora mi strasznie zjeżdza i nie mogę się doczekać aż rośliny się rozrosną. Na rabacie posadziłam głównie płożące jałowce ale są też tutaj wrzoście i wrzosy choć tych ostatnich nie widać. Czy myślicie że gdyby tu był żwir to by się tak nie osypywał?
proximka 17:10, 07 maj 2015

Tak w ogóle to strasznie was przepraszam Kindziu i Magdo bo powinnam podziękować że ze mną jesteście. Co czynię dopiero teraz Magdo twój ogród dodałam do ulubionych bo już od dawna śldzę Twój wątek. A do ciebie Kindziu muszę zajrzeć bo jeszcze nie byłam.

Jak widać na zdjęciach czeka mnie jeszcze mnóstow pracy. Muszę w weekend zabrać się za krawędziwanie rabat. Kora też zrobiła się taka bura i nijaka ale jeszcze chyba za wcześnie na wymianę. Muszę zrobić plan zakupów roślin na rabaty.

Postaram się wkleić też ogólny plan ogrodu abyście widziały/li co planuję,