Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród niby nowoczesny ale...

Ogród niby nowoczesny ale...

Magda70 13:32, 05 kwi 2017

iwka napisał(a)
Magda czy to mozliwe, ze w tej seslerii co od Ciebie mam sa dwa rodzaje? Jedna jest zielona i ma ciemne klosy, a druga jasne i w szary leci

nie...nie ma takiej możliwości. To ciemnie to moze trawa chwast??
Magda70 13:33, 05 kwi 2017

kasja83 napisał(a)

Skąd taki pesymizm?

iwonkap 13:47, 05 kwi 2017

Magda70 napisał(a)

szpinak, jarmuż, czosnek.
buraki, ziemniaki, koper, szczypior, bazylia, pietruszka i inne zioła.
Ogórki. Z pomidorów rezygnuję...focham się na nie.
sałaty wszelkiej maści...
groszek.
bób daje radę ale w tym roku juz nie ma miejsca na niego.

wszystko z nasionek czy coś z rozsad gotowych ?? pierwszy rok bede miała skrzynie i tak chodzę i dopytuję co rośnie fajnie
Magda70 13:53, 05 kwi 2017

iwonkap napisał(a)

wszystko z nasionek czy coś z rozsad gotowych ?? pierwszy rok bede miała skrzynie i tak chodzę i dopytuję co rośnie fajnie

Czosnek sadzilam - ząbki jesienią.
Jarmuż z rozsady. Sałata i tak i tak...bo szybciej rosnie z rozsady a potem jest ta z nasion. Ogórki robię sama rozsady. Na pomidory się focham więc tylko kilka koktajlowych posialam.
Reszta nasiona.
W maju dokupuję jeszcze gotowe rozsady kalarepy, jarmużu właśnie i pory lub selera. Tak po kilka sadzonek na bieżące spożywanie

smacznego
kluska_slaska 14:02, 05 kwi 2017

Magda70
Słabo szukałaś kluska -śląska....no padłam
Bo od pierwszej strony leciałam
Dzięki, Magda!

Edit:
A dlaczego pomidory nie? Tak bardzo chciałam mieć koktajlówki w nagrobkach....
Pszczelarnia 14:04, 05 kwi 2017

Magda70 napisał(a)

Ewa...pewnie , że znam i lubię bardzo ale miejsce w ogrodzie mam niestety ograniczone

Co do rozpięcia śliwy to ktoś mi tu kiedyś pisał, że śliwa się do tego nie nadaje.

Jak byłam w angielskich ogrodach to zawsze widziałam tak prowadzone jabłonie i grusze...śliw już nie. Ale...ja to jestem ja i czasami idę pod prąd. Miałam śliwę i musiałam z nią coś zrobić i daje dziewczyna radę. Owocuje. Pewnie owoców było by więcej gdyby rosła swobodnie ale jak dla mnie i tak wystarczy.
Tak więc jak masz miejsce to próbuj.

W tym drugim ogrodzie mam rozpięte jabłonie, grusze , brzoskwinie i morelę.

Pozdr
Magda

Ja pisałam o śliwach. Spróbuję być mistrzemn dzielenia w tym roku, mając takie wzory, czemu nie.
Pszczelarnia 14:07, 05 kwi 2017

Magda70 napisał(a)
(...)

i posadzilam kolejne graby...i podzieliłam wielkiego miskanta - którego jesienią dostałam od Alex na 35 mniejszych

Tak więc dzieje się

I to jest konkret! .
Magda70 14:20, 05 kwi 2017

kluska_slaska napisał(a)
Bo od pierwszej strony leciałam
Dzięki, Magda!

Edit:
A dlaczego pomidory nie? Tak bardzo chciałam mieć koktajlówki w nagrobkach....

E nie, skrzynie powstaly później. nie ma ich na początku. wiosna 2013 o ile pamięć mnie nie zawodzi.

Pomidory zostawiam tylko kilka koktajlowych. Bez foli to dupa nie pomidory są. Zresztą trzeba je wiązać, uszczykiwać wilki, pryskać bo potem jakąś zarazę dostają jak już zaczynają dojrzewać...więc wielkich plonów nie mialam a się nałazilam, narobiłam...na dwa ogrody się nie da.
Magda70 14:21, 05 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Ja pisałam o śliwach. Spróbuję być mistrzemn dzielenia w tym roku, mając takie wzory, czemu nie.

Kurde...poczekajcie bo ja nie wiem co wyjdzie z tego mojego dzielenia i potem będzie na mnie...
Magda70 14:22, 05 kwi 2017

Pszczelarnia napisał(a)

I to jest konkret! .