Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro :)

Ogród w skali mikro :)

Enya73 12:04, 16 lis 2013

Słyszałaś jakiego mam fajnego Barry White w domu? Normalnie szpital polowy Może masz jakieś zioło dla nas ???? Do przyszłej soboty musimy stanąć na nogi, inaczej przywleczem wiruska do Was

Pozdrawiam
boguslawa_ma... 13:38, 16 lis 2013

gierczusia napisał(a)
Wy sobie tu hihihu ... A tymczasem Bea zrobiła mi dostawę przepięknego wrotyczu.... Zapachu w moim i Beatki aucie chyba nie da sie opisać... Mimo ,że reklamówka była z zamykaniem...aaaaa...dobrze ,że przez monitor nie czuć .... I dokładnie wiem , co czują opuchlaki kiedy ich domek tak paskudnie śmierdoli .... Uciekają , bądż padają .. Wszystko jedno .. Każdy wariant mnie zadowoli ....
Beatko bardzo , bardzo , bardzo dziękuję ..,,

Uwierzycie ,że taki pikny wrotycz w przededniu zimy .....

Faktycznie piękny ja spotkałam wczoraj jeden krzak ale cały suchy ...to działaj Ela ,będziesz suszyć czy tak moczyć świeży?
Butelki karmniki są w LIDER.
gierczusia 13:41, 16 lis 2013

Aaaa.... Z preparatem wrotyczowym walczę

Mamy nstępujące rodzaje preparatów..taka mała ściąga
Gnojówka roślinna
1 kg świeżego ziela zalewamy 10 litrami zimnej wody, super jak jest deszczówka. Naczynie może być drewniane, lub plastikowe, nie metalowe !!!( to ważne ,żeby fermentacja była w odpowiednich warunkach )..,. gnojówkę musimy przynajmniej raz dziennie wymieszać. Naczynie z preparatem musi być przykryte siatką, zapobiegającą topieniu się owadów
Wyciąg roślinny
Świeże lub suszone ziele zalewa się zimną wodą i zostawia na około 12-24 godziny, aż do wytworzenia lekkiej pianki. Przecedzony preparat użyć od razu
Wywar (odwar)
zioła zalewa się zimną wodą na okres 12-24 godzin, potem gotuje się je na słabym ogniu przez około 30 minut i pozostawia po przykryciem aż wystygnie . Zamknięty szczelnie wywar działa przez jakieś 3-4 miesiące, natomiast bez zamknięcia około tygodnia.
Napar
Świeże lub suszone rośliny zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem jakieś 20-30 minut, do wystygnięcia .Napar, musimy wykorzystać od razu
gierczusia 14:27, 16 lis 2013

boguslawa_madejska napisał(a)

Faktycznie piękny ja spotkałam wczoraj jeden krzak ale cały suchy ...to działaj Ela ,będziesz suszyć czy tak moczyć świeży?
Butelki karmniki są w LIDER.

Bogusiu cześć ... Ja Ci przyznam ,że mnie się wierzyć ńie chciało ,że jeszcze gdzieś się zdrowy piękny wrotycz znajdzie...to jakiś cud ,że Beatka go znalazła..wygląda jakby był środek lata...wrotycz ofkors a nie Beatka ..... Beata mówi ,że pewnie go ktoś skosił i dlatego potem rósł jak szalony

Wrotycz już posiekany tak jak radził Filip i zalany wodą moczy sie ..zalecany czas kąpieli 24 godz ... Potem gotowanko ...

Tylko nie wiem czy w metalowym garnku mogę ???

Butelki karmniki widziałam , dzieki ... Muszę pomyśleć jeszcze nad kwestią dokarmiania ...

Buziaki
Bea 15:58, 16 lis 2013

Ale fajna ściąga.

malgorzata_s... 17:06, 16 lis 2013

Eluś i co warzysz jednak w pojedynkęNo trudno. W Noc Kupały inną miksturę uwarzymy Buziaki
gierczusia 21:43, 16 lis 2013

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Eluś i co warzysz jednak w pojedynkęNo trudno. W Noc Kupały inną miksturę uwarzymy Buziaki

Gosieńko... Wrotycz dotarł dziś... Nie bardzo wiedziałamile czasu mogę go trzymać...i jeszcze cuś...łonnnn naprawdę śmierdoli...nie miałabym sumienia Kogokolwiek zapraszać do takiego zasmrodzonego domu ... Bo jeszcze bym miała na sumieniu podwójne , bądź potrójne morderstwo .... Z zagazowania .... Tak więc mam nadzieje na spotkanie w lepszej zapachowo atmosferze
gierczusia 21:46, 16 lis 2013

Bea napisał(a)
Ale fajna ściąga.

Z kratek była tylko taka

Kupiłaś ????... Ja tego tak w kompie nie widzę ....

Jak nie kupiłaś to podjadę do pasmanterii w Chorzowie ...koło papierniczego ...
Bea 21:49, 16 lis 2013

Kupiłam 2 m. Jak nie teraz to później się przyda.

Sama szkocka kartka była i gładkie atłasowe i tiulowe i aksamitki.

gierczusia 22:10, 16 lis 2013

Enya73 napisał(a)
Może masz jakieś zioło dla nas ???? Do przyszłej soboty musimy stanąć na nogi, inaczej przywleczem wiruska do Was

Pozdrawiam

O jakirodzaj zioła Ci chodzi Koffana ??.....

A wirusa jak co zostawimy za drzwiami