Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Anabell 16:26, 21 cze 2018

Kwadrat teraz był obsadzony jeżówkami Pink Double Delight, White double Delight i Bon bon, na obrzeża poszły w dwóch rzędach żurawki purple Petticoals wytrzymałe na słońce i braki wody.
50 szt wcisnęłam, miałam swoje stały, nie było co z nimi zrobić.
Kwadrat wyszedł bezplanowy, w tym miejscu trawnik miał duzo perzu, walczyłam spalałam odrastał, to ręcznie pozbyłam się wszystkiego.
Wygląda na łatę w trawniku, ale co tam
chciałam jeżówek więcej nie ma gdzie posadzić.

Przeciwna strona, w końcu jeżówki Delicius Candy

Tak podlewam zraszaczem, wczoraj było koszone.

Walczę z lisymachią, pożarła mi jeżówki wiosną i są bidy.
Anabell 16:47, 21 cze 2018

Trzeci rok w tym odcinku mam posadzić kopytnik. jak wsadziłam dwie maleńkie sadzonki 3 lata temu rozrosły się a było by już pełno.
i tak ciągle do tyłu jestem. gołe zarasta opielić trzeba. lubię zarośnięte mniej syzyfowej pracy.

to na drugiej środkowej po prawej stronie brzozy.

Anabell 16:58, 21 cze 2018

tu kopce kreta za trawa po obu stronach.

samosieje, miejsce czeka na róże.
Anabell 17:12, 21 cze 2018

kosmos czekoladowy jeszcze nie kwitnie, to zakupione wiosną kłącze, wyłamałam jeden pęd, ukorzeniłam go.

a tu pączek młodej sadzonki.

Porzeczna rabata, były tu 3 juki, jesienią wyrzuciłam, została jedna, już się podzieliła.

Od środka tej rabaty poprzecznej zaczynają się anabelki.

widoczne kopce kreta tu przechodzi pod trawnikiem na rabatę środkową.
Anabell 17:24, 21 cze 2018

Szpaler stracił na wyglądzie, bo jeszcze raz je wiązałam tak rosną w górę, cięte były na jedno i dwa oczka.
mało nawoziłam,

wąskie trawniki miedzy rabatami podlewam co dzień ręcznie, nie mogę nastawić zraszaczy bo poparzy rośliny na rabatach.

tu sa najwyższe

Juz dziś suche badyle po irysach wycięte i ten odcinek wypielony przed południem tu jest ciut cienia.
Alicja169 17:37, 21 cze 2018

No to Haniu pokazałaś! cudne jeżówki, krwawniki energetyczne, tyle koloru u Ciebie, że aż bije ta energia Pomimo braku deszczu nie ma chyba dramatu?
Anabell 17:38, 21 cze 2018

Kasya napisał(a)
Haniu czy ty siedzisz troszkę w tym ogrodzie i podziwiasz czy tylko pracujesz ?

właśnie przy wstawianiu zdjęć oglądam i mogłabym podziwiać tylko ja widzę same mankamenty do przeróbek.

spojrzałam a zegar i widzę ile czasu zajęło mi wstawianie zdjęć.
Tylko latałam jeszcze przekręcać krany do podlewania.
bo mam tańszą taryfę w południe.

Najwięcej podziwiam jak ktoś przyjedzie do mnie na herbatkę ogrodową.

najczęściej w te upały w ciągu dnia prostuję i wyciągam kręgosłup na wielkiej piłce.
i podciągam nogi do góry, ulga na kolana.
a rehabilitację ma w październiku, to teraz ratować się muszę.

tu dobrze widać Coconut Lime. w dzień i wieczorem mają opuszczone głowy, rano stoja sztywno.
Anabell 17:43, 21 cze 2018

Alicja169 napisał(a)
No to Haniu pokazałaś! cudne jeżówki, krwawniki energetyczne, tyle koloru u Ciebie, że aż bije ta energia Pomimo braku deszczu nie ma chyba dramatu?

Podlewam wężem roślinki między liniami, bo nowo posadzone maja słaby jeszcze system korzeniowy.
Latam rano i wieczorem z wężem.
Silnik chodzi prawie cały dzień, tylko nadsłuchuję kiedy eM wrzaśnie że tyle pompy chodzą.
Kasia_CS 20:36, 21 cze 2018

Haniu, masz ogrom, OGROM roślin! Jak Ty to ogarniasz.. Piękny długi szpaler anabelek

Masz dużo lilii, może wiesz jak to jest - posadziłam sobie na próbę kilka cebul lilii przy kępie peonii, a raczej przy samej jej granicy. Zamysł był taki, że lilie wyrosną i będą górować nad liśćmi peonii. Tymczasem wyrosły baaardzo marne, a nawet takie ledwo ledwo od ziemi krasnale. Czy jest to tylko kwestia zbytniego zacienienia, czy może słabe cebule?

Patrzę, że Twoje w gąszczu rosną, ale bardziej ażurowym, peonie stworzyły jednak gęstą pokrywę nad nimi...
Anabell 08:20, 22 cze 2018

Wczoraj zrobiła się zadyma coś mi walnęło, weszłam do pokoju zobaczyć gdzie co, przez okno widzę kładzie się brzoza.
eM wyszedł zamknąć okna w samochodzie nie mógł dojść, myślał że go poderwie z ziemi.
samochód stał pod balkonem i nagle zaczęły odpadać płytki ze szczytu/boku podestu tuż przy samochodzie.

Po uspokojeniu wychodzę z domu do dalszego pielenia i pusto mi się zrobiło za tujami.

wiśnia ozdobna z dużą koroną leży, przygniotło ławeczkę zniszczona kulka danici, został pień.

Już nie będzie cienia przy stoliku.