Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 19:44, 18 kwi 2015

kachat Bardzo ładne inspiracje podesłałaś

dziękuję, że tak się rozpisałaś. I za wszelkie rady.
Jeśli chodzi o ten misz masz to może na zdjęciu tak wyszło ale po ponad 3 metry ma każda grupa tych pierwszoplanowych roślin. Te narysowane kolory wyszły za pstrokato.
Właśnie ze względu na zróżnicowanie świetlne tej rabaty- nie może być ona mega spójna. Dlatego odgrodziłam tą słoneczną część prosem(to co przed nim czyli wrzosy, trawy/turzyce są na słońce) za nim jest ta część zacieniona. I tam się zaczynają te runianki, jarzmianki, hosty itd. Rzeczywiście najgorzej wygląda ten bluszcz zwłaszcza bliżej tej jasnej strony. Ale da sobie radę- będę użyźniać i podlewać. Bluszcz tam najbardziej widzę, bo zimą zielono i wąsko- mam miejsce na co innego.
Myślę natomiast o cisach, o których pisałaś..może jakieś kulki..ale to muszę przemyśleć.

Rabata ma mieć charakter zielony- w całości zielony z drobnymi akcentami kwitnącymi- tych cieniolubnych bylin. I to wszystko. Hosty myślę żeby dać halcyon, jarzmiankę o jasnoróżowych kwiatach, runianka kwitnie lekko kremowo, żurawka byłaby jasnozielona więc w sumie ja to widzę.. tylko te krzewy nie wiem jakie dać. Ivory halo dla mnie zbyt pstrokaty..pęcherznice dadzą radę w cieniu?
Teraz na zdjęciach widać tam więcej słońca, ale jak się pojawią liście na brzozach i olszynach za płotem to jest tam jasno ale bez słońca w zasadzie przez cały dzień.
AgataBC 19:49, 18 kwi 2015

Karol99 napisał(a)
A moje wrzosy zmarzły tej lekkiej zimy.. Dziwne..

a który sezon je miałeś?
to wymagające rośliny.. w takim sensie, że potrzebują kwasu ale nie z worka bo jest za ciężki.. a ja mam kwaśny piasek i wogóle im nie pomagam niczym- trzeba się powstrzymać od wieczornego podlewania a zimą muszą mieć sucho..
AgataBC 20:01, 18 kwi 2015

Pęcherznice za wielkie.. jakaś mała odmiana by się przydała jak już..
Gardener27 22:22, 18 kwi 2015

Dumam i dumam i ciężko mi idzie po dzisiejszym dniu Moje pierwsze pytanie Czy zależy Ci na odgrodzeniu się ekranem od drogi ? Jeśli tak to czy ma być to przez cały rok czy tylko w sezonie ?

Jeśli chodzi o pęcherznicę mam u siebie dwie odmiany Muszą rosnąć w słońcu bo wtedy ładnie się wybarwiają, w cieniu zielenieją Ich wysokość reguluje się cięciem Rosną jak szalone
Agatek 22:39, 18 kwi 2015

witam,
ja chyba muszę na spokojnie jeszcze raz poczytać i pooglądać zdjęcia
ale to już jutro
AgataBC 00:00, 19 kwi 2015

Gardener27 napisał(a)
Dumam i dumam i ciężko mi idzie po dzisiejszym dniu Moje pierwsze pytanie Czy zależy Ci na odgrodzeniu się ekranem od drogi ? Jeśli tak to czy ma być to przez cały rok czy tylko w sezonie ?

Jeśli chodzi o pęcherznicę mam u siebie dwie odmiany Muszą rosnąć w słońcu bo wtedy ładnie się wybarwiają, w cieniu zielenieją Ich wysokość reguluje się cięciem Rosną jak szalone

ja już też nie myśle.. ale tak. Zależy mi na tym bluszczu bo chce zasłonić widok z szosy. Całorocznie. I coś wąskiego żebym tam mogła coś jeszcze zmieścić. I też w miare tanim kosztem. Bluszcz jest neutralny i wydaje się że do wszystkiego pasuje.
Czyli trzeba szukać innych krzewów.. niższych i bardziej do półcienia..hmm.. przejrze mądre knigi i może coś znajde..

Gardener27 00:17, 19 kwi 2015

Bluszcz na siatce jest ok ale powoli rośnie (mówimy o hedera) a czy zamiast krzewów nie chciałabyś posadzić szpaleru z żywotników? Nie musi to być wysoki płot i gęsty Możesz zrobić z nich takie np. metrowe ekrany na szerokość sadząc po trzy blisko siebie i prowadzić do 3 metrów na wysokość Zabieg powtórzyć w prostej linii z uwzględnieniem przerw miedzy poszczególnymi ekranami Mówię o czymś takim Musisz użyć wyobraźni

Gardener27 10:33, 19 kwi 2015

Czytam dzisiaj tak na spokojnie plan zaproponowanego obsadzenia tej rabaty Mi się podoba ten mx roślin jakie chciałabyś posadzić tylko ja bym ich nie sadził planami tylko porozrzucał po całej rabacie w nawiązaniu do łąki kwietnej Widzę tam hosty i żurawki jako przeważająca roślinność Można by też spróbować z paprociami Poleciłbym języczkę i naparstnice w najwyższej części na brzegach przywrotniki Jeśli chciałabyś formy kulkowe zamiast cisów i bukszpanów można posadzić żywotniki Danica Szybko rosną a przy częstym cięciu można utrzymać je w ryzach i ładnie się zagęszczają
AgataBC 15:41, 19 kwi 2015

Przemek bardzo Ci dziękuję, że zamiast spać jeszcze myślałeś nad tą rabatą. Bardzo fajne masz pomysły, dziękuję za sugestie. Są cenne. Te ekrany to wogóle jakiś czad, hehe.. sama bym tego nie wymyśliła użyłam wyobraźni Genialnie by to z trawami wyglądało.
tylko, przy naszej drewnianej budce chyba zrobię tak jak pisałeś dzisiaj rano. Bo w sumie nie wiem czy będę miała na wszystko środki, a wiele z tych roślin mam i mogę podzielić i powstawiać. Dokupię tylko tyle ile braknie. Poza tym ja mam ogród w takim luźnym stylu..więc taka leśna łączka będzie fajnie wyglądała. Może nie odrazu ale za jakiś czas będzie efekt.
Danica da rade w takim półcieniu?
Bluszcz faktycznie będzie wolno rósł.. może uda mi się gdzieś na targu kupić tanio więcej to dosadzę gęściej..porobię też swoje sadzonki, te co kupiłam i już posadziłam mają około 1m. wysokości. Narazie są wąskie. Jak obserwuje bluszcz w innych częściach ogrodu to pierwsza dwa lata się klimatyzuje ale później to idzie jak burza. Dostanie nawozu i wody więc może przyśpieszy..
Wiem gdzie tanio mają duże sadzonki przywrotnika. Hmm..coś tam mi się w głowie klaruje. Jeszcze kilka dni i będę mieć wizję.
Gardener27 15:51, 19 kwi 2015

Danica rośnie u mnie w półcieniu i daje sobie radę Tylko musisz jej zapewnić więcej miejsca bo jak obsadzisz czymś wysokim obok może się posypać Ja w tamtym roku miałem za blisko budleje i trochę mi te kulki wyłysiały
Cieszę się że moje luźne sugestie przypadły Ci do gustu Myślałaś może o wsadzeniu tam jakiś rh ?