Czyli obsadzić trzeba to miejsce:
Na świerki nie patrzymy bo są tylko tymczasowo. Jest tam pod płotem przycięty dereń biały-chyba zostanie. Na siatkę jest już posadzony bluszcz, duże sadzonki co metr. Te kłody to zakończenie wrzosowiska, żeby się kora nie wysypywała- póki co zostają, choć jeszcze zobaczę czy będą pasować do reszty. Te sześć sadzonek co tu widać posadzone to proso rózgowate heavy metal. I przed nim bym chciała więcej trawek i jakieś nawiązanie do wrzosowiska. Dalej jest już większy cień więc proszę o Wasze zdanie. Ja myślałam o hostach, orlikach, i jarzmiankach. Hortensjowo ogród już mam przepełniony więc więcej ich nie chce. Ale jakieś krzaczki by się tam przydały. No i coś zimozielonego bo oprócz tego bluszczu na siatce nic tam nie ma, a nie chce żeby było aż tak goło zimą. Może runianka? Żurawki? ale jakie? dalej jak się łączy ta rabata z tą czerwoną to tam jest już runianka, bergenie, cisy, konwalie, paprocie, hosty, zawilce, serduszki, żurawki, tawułki, no i tam jest dalej więcej słońca więc jest też magnolia.
Jeśli chodzi o ziemię to piach.. ale jakoś go użyźnie

Długość tej rabaty do osadzenia to ok.10m., w najszerszym miejscu ma ok.3m, zwęża się aż do ok.1,5m a potem znów rozszerza do ok.3m
Aha no i całkiem w cieniu na przeciwko tej zmienionej strony jest ta mała rabata przy ścianie domu, rośnie tam hort.Limelight, turzyce, tawułki, trzmielina,jasnota plamista,cis-kiedyś stożek, bluszcz wchodzi delikatnie na deski i czosnki niedźwiedzie. Widok na to miejsce starszy to taki: (a aktualny na trzecim zdjęciu od początku tego postu,tyle, że z profilu)
Mam nadzieję, że nie zagmatwałam.. obsadzamy tylko to gdzie ten goły piach-reszte pisałam dla informacji