Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród naturalny, pachnący lasem ..

Ogród naturalny, pachnący lasem ..

AgataBC 13:39, 18 kwi 2015

Przemek Nie musisz zaznaczać bo tu wszystko się rozstrzygnie-tam możesz sobie zobaczyć tylko jak wyglądała ta rabata kiedyś..
zaraz się wszystko wyjaśni.
AgataBC 14:08, 18 kwi 2015

ZMIANY NA PÓŁNOCY

zaznaczyłam tą północną rabatę (nie mam innego zdjęcia, ale zima już nie wróci)
jak widać jest połączona z częściowo już obsadzoną rabatą, którą zaznaczyłam na czerwono. Słońce jest tam przez około 1godz.rano i kilka godzin po południu. Im bliżej frontu domu tym jest więcej słońca więc można dać rośliny do słońca/półcienia a dalej na tyłach raczej to co w cieniu rośnie.

Jeszcze dla przypomnienia zdjęcia z zeszłych sezonów w porównaniu ze stanem obecnym:

kiedyś

dziś

kiedyś

dziś

(oczywiście różne pory roku)
szarówa.. ale innych zdjęć nie mam..

czyli..

AgataBC 14:08, 18 kwi 2015

Czyli obsadzić trzeba to miejsce:

Na świerki nie patrzymy bo są tylko tymczasowo. Jest tam pod płotem przycięty dereń biały-chyba zostanie. Na siatkę jest już posadzony bluszcz, duże sadzonki co metr. Te kłody to zakończenie wrzosowiska, żeby się kora nie wysypywała- póki co zostają, choć jeszcze zobaczę czy będą pasować do reszty. Te sześć sadzonek co tu widać posadzone to proso rózgowate heavy metal. I przed nim bym chciała więcej trawek i jakieś nawiązanie do wrzosowiska. Dalej jest już większy cień więc proszę o Wasze zdanie. Ja myślałam o hostach, orlikach, i jarzmiankach. Hortensjowo ogród już mam przepełniony więc więcej ich nie chce. Ale jakieś krzaczki by się tam przydały. No i coś zimozielonego bo oprócz tego bluszczu na siatce nic tam nie ma, a nie chce żeby było aż tak goło zimą. Może runianka? Żurawki? ale jakie? dalej jak się łączy ta rabata z tą czerwoną to tam jest już runianka, bergenie, cisy, konwalie, paprocie, hosty, zawilce, serduszki, żurawki, tawułki, no i tam jest dalej więcej słońca więc jest też magnolia.
Jeśli chodzi o ziemię to piach.. ale jakoś go użyźnie Długość tej rabaty do osadzenia to ok.10m., w najszerszym miejscu ma ok.3m, zwęża się aż do ok.1,5m a potem znów rozszerza do ok.3m

Aha no i całkiem w cieniu na przeciwko tej zmienionej strony jest ta mała rabata przy ścianie domu, rośnie tam hort.Limelight, turzyce, tawułki, trzmielina,jasnota plamista,cis-kiedyś stożek, bluszcz wchodzi delikatnie na deski i czosnki niedźwiedzie. Widok na to miejsce starszy to taki: (a aktualny na trzecim zdjęciu od początku tego postu,tyle, że z profilu)

Mam nadzieję, że nie zagmatwałam.. obsadzamy tylko to gdzie ten goły piach-reszte pisałam dla informacji

AgataBC 15:12, 18 kwi 2015

moje pierwsze wypociny

iwonadm 17:00, 18 kwi 2015

Czy jesteś pewna co do wrzosów są wymagające?
AgataBC 17:33, 18 kwi 2015

jestem częściowo pewna Iwonka bo mam je obok drugi sezon-bardzo ładnie przezimowały.. w takim piachu im bardzo dobrze-mam z nimi dobre doświadczenie w przeciwieństwie do rh..

ale nie uqieram-tylko nawet jeśli nie wrzosy to co zamiast nich?
AgataBC 17:46, 18 kwi 2015

Jeśli chodzi o wrzosy to myślałam o odmianie boskoop-to ta cytrynowa bardziej płożąca lub ten zapomniałam nazwy ale bardziej limonkowy, wyprostowany na zdjęciu

iwonadm 17:48, 18 kwi 2015

Może u Ciebie się sprawdzą to miejsce jest super, u mnie w ogóle nie chciały rosnąć tylko w donicach
kachat 19:02, 18 kwi 2015

Mam u siebie wrzosy Boskoop, tak wyglądaja na wiosnę - tak Rosną ładnie i zdrowo

Wydaje mi się, że trochę za duży miszmasz ci wyszedł na tej planowanej rabacie. Wybrałaś rośliny kochające słońce i suchszą ziemię (wrzosy, trawy) a do nich runianki (super rosnące w półcieniu, lubiące trochę żyźniejszą ziemię) oraz jarzmianki (lubiące wilgotne, urodzajne gleby i półcień). Do tego jeszcze lubiący cień i żyzną wilgotna glebę bluszcz... No nie wiem, ja bym się zdecydowała na jakiś jeden typ roślinności Może kolorowo bylinowo - roslinność łąk suchszych, czyli trawy, jeżówki, rozchodniki..? Do tego zimozielone kosodrzewiny i jałowce, lawenda, szałwia... Coś takiego znalazłam: https://pl.pinterest.com/pin/410460953509809273/ albo https://pl.pinterest.com/pin/394346511093903329/ Byliny na lepsze gleby, styl wiejski: https://pl.pinterest.com/pin/434949276488125482/ Taki uporządkowany chaos

Wzdłuż siatki zamiast bluszczu bym posadziła krzewy - będzie można kiedyś wymienić siatkę/płot bezproblemowo, hałas od ulicy będzie mniejszy... Może cisy, niższe tuje takie złotawe okrągławe, kosodrzewiny... Derenie inne niż Ivory halo rosną bardzo duże, chyba nie ma tam dla nich zbyt dużo miejsca. Pęcherznice złote są ładne, nie rosną zbyt duże, mogą ładne tło stanowić dla ciemniejszych czy fioletowo kwitnących roślin. Sorry, wiele widać nie pomogłam, ale może na początek zdecyduj, jaki charakter ma mieć ta rabata. Wrzosy według mnie źle wyglądają w miszmaszu roślin, najpiękniejsze są w dużych plamach z kosówkami i jałowcami U siebie je posadziłam pod wilgociolubnymi hortensjami, nie wiem co mnie napadło
Karol99 19:33, 18 kwi 2015

A moje wrzosy zmarzły tej lekkiej zimy.. Dziwne..