Ale fajowe zakupy zrobiłaś . Za paprotkami wszelkiej maści i rodzaju przepadam, ale w szkółkach u mnie bardzo ciężko je dostać. A przedstaw tę czarną piękność proszę .
Cosmos atrosanguineus "Eclipse" czyli kosmos czekoladowy w takiej odmianie Miałam już w zeszłym sezonie ale nie udało mi się go przezimować.. ale za zapach czekolady i ciągłe kwitnienie warto.
Paprotkę jestem w szoku, że dostałam .. i to w takim małym sklepiku przy ogródkach działkowych
Ja próbowałam wyhodować zwykły kosmos, ale się nie udało. Uwielbiam kosmosy za te kolorki i koperkową delikatność liści . U mnie z paprotkami też strasznie ciężko. W zeszłym roku w takiej szkółce przy leśniczówce udało mi się dwie kupić i tyle. Te duże mam od teścia z działki. A o jakichś odmianowych mogę pomarzyć. Chyba kupię w końcu przez neta i już.
U mnie te "zwykłe" kosmosy się same jak wściekłe wysiewają.. nasion mam na lata więc jak chcesz to pisz .
Ten czekoladowy jest niższy i ma troszkę inne liście, kwiaty wychodzą ponad liście:
A apropo rozplenicy za 5zł. też mam takie dwie - super rosną
Póki mi się krzewy nie rozrosną to nie mam dużo cienia na paprocie ale na tę musiałam miejsce znaleść