Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

Kasya 23:03, 07 maj 2017

GorAna napisał(a)

To jest Orange Princess.

no wlasnie...taka pelna irene,
ale mam etykietki z opakowan, wiec wiem co mialo byc
GorAna 23:04, 07 maj 2017

ewsyg napisał(a)
Aniu, bardzo lubię tulipany a u ciebie ich nie brakuje. Sprawiłaś mi ogromna radość tymi zdjęciami. Faktycznie trawnik jest dziwnie żółty. No cóż, w ogrodzie zawsze jest coś do zrobienia.

Ewciu, na ten trawnik zbierałam się dwa lata, wreszcie klamka zapadła. Powój i perz trzeba zniszczyć, bo trawa całkiem wyginęła w miejscach, gdzie się rozpanoszył
GorAna 23:05, 07 maj 2017

Kasya napisał(a)

no wlasnie...taka pelna irene,
ale mam etykietki z opakowan, wiec wiem co mialo byc

Tak to jest z marketami
GorAna 23:07, 07 maj 2017

ania1110d napisał(a)
Piękności aż żal ,a co zrobić to nasza natura.

No prawda, z naturą się nie wygra....ale chciałoby się cieszyć słonkiem i ciepełkiem
Pomarzyć można
Kokesz 23:08, 07 maj 2017

Zagubiło się moje pytanie więc je ponawiam:

Aniu, co robisz z cebulkami przybyszowymi, oddzielasz od dużych, duże suszysz a małe też, czy wsadzasz znów do ziemi aby podrosły?

GorAna 23:13, 07 maj 2017

Kokesz napisał(a)
Aniu, co robisz z cebulkami przybyszowymi, oddzielasz od dużych, duże suszysz a małe też, czy wsadzasz znów do ziemi aby podrosły?

Reniu, cebule po przesuszeniu, segreguję. Duże sadzę w grupy kolorystyczne, a małe wszystkie razem na oddzielną rabatę, do... "żłobka". Jak podrosną to w następnym roku rosną już w przedszkolu, gdzie zakwitają i wtedy je identyfikuję i dodaję do rodziny
GorAna 23:13, 07 maj 2017

Kokesz napisał(a)
Zagubiło się moje pytanie więc je ponawiam:

Nie zgubiło się
GorAna 23:15, 07 maj 2017

yolka napisał(a)
Tulipany prześliczne i ile odmian. U mnie w glinie ziemniaczki śpią jeszcze. Miłej niedzieli

Jolu, moich coraz więcej na powierzchni, a zapowiadają przymrozki
Chyba trzeba będzie je obredlić
Byłam u Ciebie, piekną masz wiosnę
GorAna 23:20, 07 maj 2017

babka napisał(a)
Pięknie, jak zawsze zresztą. Nawet trawnik pasuje, dzięki niemu całość wygląda tak nieoczywiście, zagatkowo.
Aniu zdaje się, ze zakładałaś go dwa lata temu tak ?

Olka, trawnik zakładałam w drugiej części ogrodu, przy domu, na terenie po budowie
Trawnik, który w tym roku rekultywujemy, był zniszczony przez sprzęt od oczyszczalni.
Nie odbudował się i trzeba mu w tym pomóc
GorAna 23:27, 07 maj 2017

m_gocha napisał(a)
Aniu piszesz, że po dwóch tygodniach po przekwitnięciu i po ogłowieniu wyciągasz tulipany z ziemi i ścinasz pędy i liście i zostawiasz cebule do przeschnięcia.
Tak się zastanawiam czy w ciągu tych dwóch tygodni zdążą one zmagazynować w cebuli to co jest im potrzebne na następny sezon?
Czy sypiesz im w tym czasie dwóch tygodni jakiś nawóz?
Macham i pozdrawiam prawie już niedzielnie

Małgosiu z mojego doświadczenia wynika, że takie postępowanie z tulipanami jak moje, wcale im nie szkodzi w dobrym wzroście i powtórnym zakwitnięciu
W ten sposób ułatwiam sobie życie, gdyż w takiej fazie cebule trzymają się jeszcze łodygi. Mnie zależy, by wyjąć wszystkie cebule z gleby
Moje tulipany dostają tylko jedną dawkę nawozu azotowego wiosną, tuż po wschodach. Późną jesienią, cały ogród dostaje nawóz wieloskładnikowy. Oprócz tego na rabatach rozsypuję kompost.