Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W kamiennym kręgu od początku

W kamiennym kręgu od początku

GorAna 21:11, 26 kwi 2020

Borbetka napisał(a)
Jesienna tulipanowa praca się opłaca , jest naprawdę pięknie.

Dziękuję Moniko
Szkoda, że na efekty naszych prac ogrodowych trzeba tak długo czekać
gosika67 21:15, 26 kwi 2020

Jestem i podziwiam tulipany, piękne, tyle ich i tyle kolorów, rodzajów. Tulipanowy zawrót głowy. Na żywo to dopiero widok. Pozdrawiam Cię Aniu serdecznie i wiosennie.
GorAna 21:20, 26 kwi 2020

agi7201 napisał(a)
witaj aniu przepiekne tulipany ja moje tez wykopalam i jesienia wsadzilam ponownie ale same liscie tylko maja na okolo 100 sztuk kwitnie tylko kilka co robie zle doradz prosze

agi7201, nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
Też mam takie odmiany, które w grupie 50 szt mają zaledwie dwa pąki
Zauważyłam, że niektóre odmiany kwitną obficie po dwuch latach. Myślę , ze duży wpływ na takie zjawisko, ma susza w czasie kwitnienia. Jeśli nie zdążą zgromadzić zapasów na przyszły rok, bo ostatnie siły wykorzystają na kwiat, to nie zakwitną. Dlatego staram się podlewać je właśnie wtedy jak kwitną.
Ważne jest też, by tuż po przekwitnięciu ogłowić je. Wtedy nie tracą sił na tworzenie nasion.
Takie są moje obserwacje.
Pozdrawiam
GorAna 21:27, 26 kwi 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
O ile wiem, podczas wykopywania nie mogą być cebule na słońcu, i potem szybko je do ciemnego pomieszczenia dać, żeby się nie zaparzyły. Rozkłada się pojedynczą warstwą do suszenia na około 2 tygodnie. POTEM CZYŚCI, I SORTUJE. Przechowuje się w przewiewnym miejscu, do jesieni.

Ja tak robię. A Ty Aniu?

To są kolory od Ciebie.

Haniu, cieszą mnie takie widoki.
Twoje ranniki już zadomowiły się u mnie i mają dzieci

Ja swoje tulipany wykopuję w momencie żółknięcia liści, by jeszcze dobrze trzymały się łodyg.
Urywam cebulki i wkładam do pojemników (różnych; wiaderka, koszyczki, skrzyneczki, doniczki mam ok 150 takich pojemników)
Każdy pojemnik ma przyczepioną wizytówkę ze zdjęciem To ułatwia komponowanie kolorystyki nasadzeń
Przechowuję w dość chłodnym pomieszczeniu. Selekcjonuję wtedy kiedy mam czas....czasami tuż przed sadzeniem.
GorAna 21:28, 26 kwi 2020

Aneczka napisał(a)
O matko!!! Się zatkałam Cudnie!!!

Aniu, się nie zatykaj, bo to jeszcze nie koniec
hankaandrus_44 21:33, 26 kwi 2020

GorAna napisał(a)

Ja swoje tulipany wykopuję w momencie żółknięcia liści, by jeszcze dobrze trzymały się łodyg.
Urywam cebulki i wkładam do pojemników (różnych; wiaderka, koszyczki, skrzyneczki, doniczki mam ok 150 takich pojemników)
Każdy pojemnik ma przyczepioną wizytówkę ze zdjęciem To ułatwia komponowanie kolorystyki nasadzeń
Przechowuję w dość chłodnym pomieszczeniu. Selekcjonuję wtedy kiedy mam czas....czasami tuż przed sadzeniem.

No i proszę, co ogrodniczka, to inna metoda. Dzięki za instrukcję, ale aż taka perfekcjonistka to ja nie jestem. Nie ta ilość u mnie, i nie ten areał. Dzięki!
GorAna 21:43, 26 kwi 2020

Ewa777 napisał(a)
Cudne tulipanowe widoki Nie lubisz, jak piszemy, że Twój ogród jest małą Holandią Ale nam właśnie z Holandią się kojarzy, bo tak pięknie masz. W Holandii nie byłam, ale w Twoim ogrodzie często - podziwiać tulipany

Ewo moja miłość do tulipanów zaczęła się właśnie w Holandii. Był to rok 1995
Ogród w Keukenfof wywarł na mnie ogromne wrażenia. Pola tulipanowe i leżące na poboczach pól sterty ściętych tulipanów w fazie wybarwionego pąka. Ścinają po to by nie osłabić kwitnieniem cebul. Ludzie zatrzymywali się i wybierali wielkie bukiety.
Łezka się w oku kręci, że to już minęło tyle czasu

Moje wspominkowe fotki (skany)
GorAna 21:44, 26 kwi 2020

gosika67 napisał(a)
Jestem i podziwiam tulipany, piękne, tyle ich i tyle kolorów, rodzajów. Tulipanowy zawrót głowy. Na żywo to dopiero widok. Pozdrawiam Cię Aniu serdecznie i wiosennie.

Gosiu, na żywo to jeszcze można poczuć ich zapach
GorAna 21:49, 26 kwi 2020

Dzisiaj w ogrodzie.
Z każdym dniem przybywa nowych kwitnących odmian, a te które już kwitną kolejny dzień, zmieniają swoją barwę.
Energetycznie

GorAna 21:50, 26 kwi 2020