Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe zacisze

Ogrodowe zacisze

Maria667 20:57, 02 kwi 2014

anna_g napisał(a)
Ale się naoglądałam pięknych miejsc u Ciebie. Wiosennie juz u Ciebie - i jak zwykle bardzo ładnie. Zachwycam się drobiazgami ogrodowymi tym bardziej że sama nie potrafię ich u siebie wykorzystać... wszystko mi się podoba a nic mi nie pasuje Pozdrawiam cieplutko

Aniu!
Jeden drobiazg postaw tu, drugi tam, trzeci jeszcze dalej ... To tak działa. Chodzisz potem po ogrodzie i podziwiasz
reni 21:04, 02 kwi 2014

I ja ze swoim oczkiem mam tylko udrękę ...poprzedni właściciele zrobili je pod świerkami, igliwie się do niego sypie..szok, a w tym roku woda ucieka i trzeba je rozebrać i folię wymieniać ale przy okazji będziemy robić je od nowa tz.przesuniemy je od tych świerków..jak sobie pomyślę o tej robocie to mam ochotę je zasypać...
Maria667 21:04, 02 kwi 2014

Ivvvona napisał(a)
Marysiu, my wymienialiśmy wczoraj wodę w oczku, nie była wymieniana przez dwa lata. Ale była paskudna, zielona i jednak będziemy musieli wymieniać częściej. Było też dużo szlamu na dnie. Wczoraj też odkryliśmy że zepsuła się pompka, wcześniej nie włączaliśmy. My mamy zwykłą bez filtra UV ale jeśli ta nie zadziała to coś trzeba będzie kupić. A jak zrobiłaś to wapnowanie?

Moje oczko ma 6 m3, nie wiem, jak duże jest Twoje.Filtr robiliśmy (czyt.robił mój M) sami, bo te dostępne w sprzedaży nie zdawały egzaminu, albo były poza zasięgiem finansowym.Filtr w miarę daje radę, ale teraz niespodziewanie wcześnie woda zzieleniała i trochę nas to zaskoczyło.
Stąd pomysł na wapnowanie.
3 kielnie wapna granulowanego (palonego)rozpuszczam w wodzie i wlewam do oczka. Woda początkowo robi się biała jak mleko, ale po 3-4 dniach klaruje się.
Zapożyczyłam ten sposób z "Maji w ogrodzie" i tak naprawdę stosuję go pierwszy raz.Wypróbowałam na "małym" oczku i działa.
Pozdrawiam.
Maria667 21:05, 02 kwi 2014

reni napisał(a)
I ja ze swoim oczkiem mam tylko udrękę ...poprzedni właściciele zrobili je pod świerkami, igliwie się do niego sypie..szok, a w tym roku woda ucieka i trzeba je rozebrać i folię wymieniać ale przy okazji będziemy robić je od nowa tz.przesuniemy je od tych świerków..jak sobie pomyślę o tej robocie to mam ochotę je zasypać...

Nie zasypuj!
Ja też mam z nim niezłą jazdę, ale szkoda by mi go było się pozbyć
Maria667 21:08, 02 kwi 2014

Urszulla napisał(a)

Marysiu, też bardzo lubię Twoje zdjęcia. A ostatnio poszukuję odpowiedzi u wszystkich w sprawach donic, które stoją w ogrodzie... masz na dnie drenaż z kamienia i odpływ dołem? Bo jak leje z nieba to przecież ich nie chowasz.

Oczywiście, ze nie chowam
W każdej mam dziurkę w dnie. W tych wysokich na dno wrzucałam po parę kamyczków w okolicy odpływu, a w niższych nie mam drenażu, tylko samą dziurkę w dnie.
Pozdrawiam.
reni 21:09, 02 kwi 2014

Maria667 napisał(a)

Nie zasypuj!
Ja też mam z nim niezłą jazdę, ale szkoda by mi go było się pozbyć

No nie,zasypywać nie będę
Maria667 21:14, 02 kwi 2014

Ivvvona 21:15, 02 kwi 2014

Faktycznie, teraz przypomniałam sobie ten odcinek Mai, ale oczywiście nie przyszło mi do głowy żeby zastosować u siebie. My na razie bez filtra, dzisiaj chcieliśmy kupić ale jeszcze nie ma nowych dostaw po zimie.
zobaczymy jaka będzie z woda w tym roku. Dokupię jeszcze więcej roślin pływających. Mnie też po głowie chodził pomysł likwidacji oczka i zrobienie ciurkadełka ale M. nawet słyszeć o tym nie chciał. Dziękuję za opis wapnowania
Maria667 21:21, 02 kwi 2014

Trzmielinka się sporo rozrosła. To pierwsza zima, kiedy nic nie przymarzła
Maria667 21:23, 02 kwi 2014

Ivvvona napisał(a)
Faktycznie, teraz przypomniałam sobie ten odcinek Mai, ale oczywiście nie przyszło mi do głowy żeby zastosować u siebie. My na razie bez filtra, dzisiaj chcieliśmy kupić ale jeszcze nie ma nowych dostaw po zimie.
zobaczymy jaka będzie z woda w tym roku. Dokupię jeszcze więcej roślin pływających. Mnie też po głowie chodził pomysł likwidacji oczka i zrobienie ciurkadełka ale M. nawet słyszeć o tym nie chciał. Dziękuję za opis wapnowania

Ciurkadełko sobie zrób, ale nie zamiast tylko oprócz. Nie likwiduj oczka. One są jak dzieci: kocha się je pomimo, a nie za coś