Violu
Szybko doszła paczuszka, wysłałam wczoraj po południu.
Żurawki teraz dzielę bo to 3-letnie krzaczki i się wypiętszają. W ubiegłym roku dzieliłam też jesienią i miałam 100% przyjęć. Nie jestem pewna co do odmiany ale to jest chyba Purple Petticoats.
Stipy te co są razem po kilka sztuk delikatnie rozdziel bo jak wsadzisz po 2 lub więcej to będą potwornie wielkie. U mnie siewki rosną w ogromnym zagęszczeniu, są miejsca że wygląda to jak dywan z włosem
Z zimowaniem tojeści nie wiem jak będzie. Nie przezimowała, a te małe to są jej siewki. Rozsiała się jak pchły po ogrodzie.
Jeżówki to są te zwykłe różowe, wysokie.
Nasionka stipy wyjmij z torebki foliowej i wysusz żeby nie zapleśniały.
Udanego sadzenia.
W takim razie żurawki podzielę fajnie bedę od razu miała chyba 4 lub 5 Asiu, a to jeżówki???? A ja myślałam, że to duże i małe sadzonki tojeści hahaha. Ale ze mnie znawca No to jutro sadzonko
Dziekuję Krysiu
Ogród to teraz totalna demolka, ale Ty to znasz
Też przebieram nóżkami żeby przesadzić 5 róż ale się wstrzymuję. Na szczęście to tegoroczne nasadzenia więc obędzie sie prawie bezboleśnie bo sytem korzeniowy nie rozrósł sie zbyt mocno.
pozdrawiam
Asiu, już posadziłam, zrobiłam kilka zdjęć - u mnie Dziękuję jeszcze raz. Piękny dzień dzisiaj miałam. Stipa czaruje ogród, byłam w szoku jak posadziłam, zobaczyłam zupełnie inne miejsce
Byłam, widziałam.
Rabata pieknie się prezentuje, a roslinki jak zwykle posadzone perfekcyjnie.
Ja nadal walczę z poszerzoną rabatą, teraz juz nasadzenia i powoli coś widać.
Andrzej wrócił dzisiaj do domku i nawet nie nakrzyczał na mnie. Ogladał ogród już ciemną nocką ale bardzo mu się spodobały nowe nasadzenia.
Miało dzisiaj popadać i się rozwiało Lałam cały ogród bo już susza sie robi.
Padam z nóg.
Joasiu, widziałam piękna przesyłkę jaka wyslalas Violi. I mam kilka pytań.. Czy stipa która wysylalas, to tegoroczne siewki czy dzielilas duże kępy? Czy mogę podzielić duże kępy teraz i poprzesadzac? Co robić że stipa zimą - rośnie sobie, schnie i wiosną się przycina? Czy lepiej wykopać i schować?
A jak to jest z werbena? Zostawić ja na rabacie czy w doniczki i do garażu (mój dość ciepły..). Czy lepiej okopczykowac? Przycina się ją przed zimą? A siewki werbeny- małe? Zostawić na rabacie? Przepraszam za "sto pytań do.." ale muszę się kogoś poradzić Pomóż niedoswiadczonej