Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Kasya 22:04, 23 wrz 2015

Joasiu, a nasionka ostrogowca to juz są ?
JoannA 22:07, 23 wrz 2015

Viola napisał(a)
Asiu, już Twoje roślinki są u mnie Super zapakowane, mokre i w świetnym stanie I tak dużo: tyle stipek myślałam, że wyślesz mi maluszki, a to są duże dorodne sadzonki, wypasione żurawki (jaki ładny kolor jaka to odmiana?) i tojeść (?), której nie znam, ale w internecie pięknie wygląda Asiu, BAAAAARDZO CI DZIĘKUJĘ Odwdzięczę się jak tylko będę mogła

Miałam juz dziś wieczorem sadzić, ale nie wiedziałam czy żurawki lepiej posadzić przed zimą razem czy mogę porozdzielać. Tak samo stipę, czy lepiej w kilku większych kupkach, żeby lepiej zniosły zimę (może będzie szansa, że się uratują) czy rozdzielić na mniejsze części. Będę sadzić jutro - mam wolniejszy dzień w pracy Jesteś kochana Całusy

Violu
Szybko doszła paczuszka, wysłałam wczoraj po południu.
Żurawki teraz dzielę bo to 3-letnie krzaczki i się wypiętszają. W ubiegłym roku dzieliłam też jesienią i miałam 100% przyjęć. Nie jestem pewna co do odmiany ale to jest chyba Purple Petticoats.
Stipy te co są razem po kilka sztuk delikatnie rozdziel bo jak wsadzisz po 2 lub więcej to będą potwornie wielkie. U mnie siewki rosną w ogromnym zagęszczeniu, są miejsca że wygląda to jak dywan z włosem
Z zimowaniem tojeści nie wiem jak będzie. Nie przezimowała, a te małe to są jej siewki. Rozsiała się jak pchły po ogrodzie.
Jeżówki to są te zwykłe różowe, wysokie.
Nasionka stipy wyjmij z torebki foliowej i wysusz żeby nie zapleśniały.
Udanego sadzenia.
Viola 22:54, 23 wrz 2015

W takim razie żurawki podzielę fajnie bedę od razu miała chyba 4 lub 5 Asiu, a to jeżówki???? A ja myślałam, że to duże i małe sadzonki tojeści hahaha. Ale ze mnie znawca No to jutro sadzonko
Krys 23:03, 23 wrz 2015

Joasiu bardzo dziekuje za porady w sprawie rozogrod masz piekny,roztakiej ilosci zazdroszcze
JoannA 23:06, 23 wrz 2015

Viola napisał(a)
W takim razie żurawki podzielę fajnie bedę od razu miała chyba 4 lub 5 Asiu, a to jeżówki???? A ja myślałam, że to duże i małe sadzonki tojeści hahaha. Ale ze mnie znawca No to jutro sadzonko

Tojeść to jest ta srebrna roslinka, zielone to jeżówki.
Zapakowałam je razem więc skąd mogłaś wiedzieć
JoannA 23:07, 23 wrz 2015

Krys napisał(a)
Joasiu bardzo dziekuje za porady w sprawie rozogrod masz piekny,roztakiej ilosci zazdroszcze

Dziekuję Krysiu
Ogród to teraz totalna demolka, ale Ty to znasz
Też przebieram nóżkami żeby przesadzić 5 róż ale się wstrzymuję. Na szczęście to tegoroczne nasadzenia więc obędzie sie prawie bezboleśnie bo sytem korzeniowy nie rozrósł sie zbyt mocno.
pozdrawiam
Viola 22:09, 24 wrz 2015

Asiu, już posadziłam, zrobiłam kilka zdjęć - u mnie Dziękuję jeszcze raz. Piękny dzień dzisiaj miałam. Stipa czaruje ogród, byłam w szoku jak posadziłam, zobaczyłam zupełnie inne miejsce
JoannA 22:15, 24 wrz 2015

Viola napisał(a)
Asiu, już posadziłam, zrobiłam kilka zdjęć - u mnie Dziękuję jeszcze raz. Piękny dzień dzisiaj miałam. Stipa czaruje ogród, byłam w szoku jak posadziłam, zobaczyłam zupełnie inne miejsce

Byłam, widziałam.
Rabata pieknie się prezentuje, a roslinki jak zwykle posadzone perfekcyjnie.
Ja nadal walczę z poszerzoną rabatą, teraz juz nasadzenia i powoli coś widać.
Andrzej wrócił dzisiaj do domku i nawet nie nakrzyczał na mnie. Ogladał ogród już ciemną nocką ale bardzo mu się spodobały nowe nasadzenia.
Miało dzisiaj popadać i się rozwiało Lałam cały ogród bo już susza sie robi.
Padam z nóg.
Viola 22:20, 24 wrz 2015

JoannA napisał(a)

Byłam, widziałam.
Rabata pieknie się prezentuje, a roslinki jak zwykle posadzone perfekcyjnie.
Ja nadal walczę z poszerzoną rabatą, teraz juz nasadzenia i powoli coś widać.
Andrzej wrócił dzisiaj do domku i nawet nie nakrzyczał na mnie. Ogladał ogród już ciemną nocką ale bardzo mu się spodobały nowe nasadzenia.
Miało dzisiaj popadać i się rozwiało Lałam cały ogród bo już susza sie robi.
Padam z nóg.

Tak myślałam, że mąż Cię pozytywnie zaskoczy
kosolka 22:57, 24 wrz 2015

Joasiu, widziałam piękna przesyłkę jaka wyslalas Violi. I mam kilka pytań.. Czy stipa która wysylalas, to tegoroczne siewki czy dzielilas duże kępy? Czy mogę podzielić duże kępy teraz i poprzesadzac? Co robić że stipa zimą - rośnie sobie, schnie i wiosną się przycina? Czy lepiej wykopać i schować?
A jak to jest z werbena? Zostawić ja na rabacie czy w doniczki i do garażu (mój dość ciepły..). Czy lepiej okopczykowac? Przycina się ją przed zimą? A siewki werbeny- małe? Zostawić na rabacie? Przepraszam za "sto pytań do.." ale muszę się kogoś poradzić Pomóż niedoswiadczonej