Olu,
Stipa którą wysłałam Violi to tegoroczne siewki. Dużych kęp nigdy nie dzielę.
Stipa zimuje na działce tylko ją związuję bo pod ciężarem śniegu jest brzydka i połama, wiosną przycinam na wysokość ok. 5-7 cm.
Ale z doświadczenia już wiem i wszędzie to piszę, że najładniej wygląda stipa jednoroczna. Tak więc nie płaczę jak nie przezimuje, w lutym zawsze wysiewam nasionka i mam młode sadzonki. Dodatkowo mam srylion siewek stipy bo jak ja raz zaprosisz do ogrodu to trudno się jej pozbyć.
Podobnie z werbeną, sieję wiosną i zawsze pieknie mi kwitnie. Na 100% wysieje Ci się sama na działce, u mnie do tej pory pojawiają się nowe siewki werbeny.
Jak chcesz przezimować werbenę to wykop, wsadź do doniczki i do chłodnego garażu. Wiosną zrobić sadzonki, wcześniej zakwitnie od tej wysianej z nasion. Nie wiem tylko czy warto się w to bawić.
Jak będzie lekka zima to przezimuje na działce, zrób tylko kopczyk z kory.
Pytania są Olu jak najbardziej wskazane. Jesteśmy tu żeby się wspierać i wymieniać doświadczeniami.
Pokłada się po każdym deszczu i nie wygląda to ciekawie. Zagłusza też inne rosliny.
Dwuletnie stipy to potfory
Najładniej wygląda w takiej fazie jak na fotkach u Ciebie.
Ale do tego dojdziesz sama
Dostałam już soczek i nic się nie wylało....jak ty bosko pakujesz paczuszki
Ja też będę miała na wiosnę srylion siewek stipy i to przez Ciebie
Buziaczki
Wieczorkiem jak wrócił nie wszystko zauważył. Ale już w dzień minę miał z lekka kwaśną bo nowe zakupy na rabacie wypatrzył.
Na szczęście udało mi się cebulowe zakupy ukryć
Całą noc lało, dzionek deszczowy i ciągle siąpi więc dziś dzień na nadrobienie zaległości w domciu.
A że jesień to czas na domowe przetwory.
12 kg dorodnej papryki wg przepisu z ogrodowiskowej kuchni
Robiłam w ubiegłym roku, polecam bo naprawdę pychotka. https://www.ogrodowisko.pl/watek/3744-papryka-pychotka