Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Kasya 19:36, 22 wrz 2015

Ja dostalam w tym roku 2 leosie ze straszną plamistoscią
Mam nadzieje ze w przyszlym roku bedzie z nimi lepiej

Wiem ze ty je bardzo chwalisz
JoannA 19:40, 22 wrz 2015

Kasya napisał(a)
Ja dostalam w tym roku 2 leosie ze straszną plamistoscią
Mam nadzieje ze w przyszlym roku bedzie z nimi lepiej

Wiem ze ty je bardzo chwalisz

U mnie rośnie już 2 lata i jak narazie żadnej plamistości nie złapał. A nadmieniam że w tym roku wogóle nie robiłam oprysków przeciw chorobom. Mszyc na nim też było najmniej albo wogóle. Jak dla mnie bezproblemowa róża.
I upał mu kwiatów nie wykańcza jak u innych róż.
Viola 11:39, 23 wrz 2015

Asiu, proszę o zdjęcie Twojego klona Golden Globe i nowej lipki
Margarete 16:43, 23 wrz 2015

I ty u mnie piszesz że moje róże to piekności...a sama masz ich ponad 40.......... to dopiero musi byc pieknie widziec to tak na żywo, o rany, gdzie ty to wszysko mieścisz.
I jeszcze czytałam liste zakupów ( wtym trzmielina na pniu ..mniam ) i czytałam o zawilcach......no, no, no.....ja juz ledwo upycham u siebie rosliny....
Ja mam mały ogródek i 11 róz tylko z tego ze 2 nietrafione...słabo kwitna, chorują albo ja popełniam jakis błąd. U ciebie wiecej miejsca to i rozmach wiekszy..

Agania 19:58, 23 wrz 2015

Podziwiam Cię za taką ilość róż w ogrodzie, masz rozarium marzenie
Teraz ma być trochę deszczu, może w końcu zaczniemy Joasiu grzybobranie
Zbieram nasionka Ośmiału dla Ciebie
Buziak
JoannA 20:05, 23 wrz 2015

Viola napisał(a)
Asiu, proszę o zdjęcie Twojego klona Golden Globe i nowej lipki

Violu,
nie zdążyłam zrobić zdjęć dzisiaj bo miałam ciężki dzień. Musiałam wykopać 3 ogromne doły pod rośliny, a nie było łatwe bo ziemię tak scha że trzeba kilofem kuć. Lałam do dołków wodę i czekałam parę godzin aż dobrze wsiąknie i kopałam dalej.
A w dołkach same niespodzianki, kamienie różnej wielkości i korzenie po wykopanym jałowcu. Ale udało się, tuje posadzone, lipa też. Ciemna nocka mnie zastała w ogrodzie i już nic więcej nie zdziałam.
Jutro oddam jeszcze trochę roślin sąsiadom i mogę spokojnie wysadzać nowe roslinki.
Postaram się też jakieś fotki zrobić.
pozdrawiam
Znalazłam zdjęcie sprzed roku, to wyższe żółte to klon Golden Globe. U mnie nie jest szczepiony wysoko, jakieś 120 cm.
JoannA 20:09, 23 wrz 2015

Margarete napisał(a)
I ty u mnie piszesz że moje róże to piekności...a sama masz ich ponad 40.......... to dopiero musi byc pieknie widziec to tak na żywo, o rany, gdzie ty to wszysko mieścisz.
I jeszcze czytałam liste zakupów ( wtym trzmielina na pniu ..mniam ) i czytałam o zawilcach......no, no, no.....ja juz ledwo upycham u siebie rosliny....
Ja mam mały ogródek i 11 róz tylko z tego ze 2 nietrafione...słabo kwitna, chorują albo ja popełniam jakis błąd. U ciebie wiecej miejsca to i rozmach wiekszy..

Róże Małgosiu u mnie też różnie kwitną, najsłabsze są golaski z wiosny, ale za rok bardzo na nie liczę. Naładniejsze są te 2, 3-letnie krzaczki, kwitną niezawodnie. Dwie rosną jeszcze w donicach bo miejsca na nie zabrakło. Po małych rewolucjach w ogrodzie już wiem gdzie je wsadzę. I już planuję kolejne zakupy, marzy mi się Artemis.
Zawilce będą u mnie w dużej ilości bo to moja nowa miłość.
pozdrawiam
JoannA 20:19, 23 wrz 2015

Agania napisał(a)
Podziwiam Cię za taką ilość róż w ogrodzie, masz rozarium marzenie
Teraz ma być trochę deszczu, może w końcu zaczniemy Joasiu grzybobranie
Zbieram nasionka Ośmiału dla Ciebie
Buziak

Na moją słoneczną działkę róże to doskonałe rośliny. Boję się tylko że jak przyjdą mroźne zimy to nie dadzą rady. Ten temat już przerabiałam w pierwszym roku po założeniu ogrodu.
Chciałabym więcej turzyc u siebie ale te z kolei nie wytrzymują u mnie na palącym słońcu. Może za parę lat będę miała zacienione zakątki, ale póki co patelnia.
Na grzybki już chodzę od 3 dni Aganiu, mamy teraz wysyp maślaczków. Trafiają się prawuski i podgrzybki. Dzisiaj w ramach spacerku z sunią przyniosłam pół wiaderka. Liczę na wysyp w przyszłym tygodniu, ale urlop się już kończy i w poniedziałek praca
Nasionka przyjmę chętnie
buziaki
Margarete 21:06, 23 wrz 2015

JoannA napisał(a)

Róże Małgosiu u mnie też różnie kwitną, najsłabsze są golaski z wiosny, ale za rok bardzo na nie liczę. Naładniejsze są te 2, 3-letnie krzaczki, kwitną niezawodnie. Dwie rosną jeszcze w donicach bo miejsca na nie zabrakło. Po małych rewolucjach w ogrodzie już wiem gdzie je wsadzę. I już planuję kolejne zakupy, marzy mi się Artemis.
Zawilce będą u mnie w dużej ilości bo to moja nowa miłość.
pozdrawiam

Fajnie masz że masz dużo słońca bo ja u siebie odwrotnie wycinam gałęzie od krzewów i drzew żeby dopuścić więcej słońca do hortensji bo inne bardziej słoneczne miejsca już były zajęte. Od wschodu las od południa żywopłot żeby oslonic się od sąsiadów więc najwięcej słońca mam po środku działki, powinnam mieć tam rabaty a trawnik dookoła na obrzeżach

p.s. Artemisa mam. Jest cudny, polecam
Viola 21:54, 23 wrz 2015

Asiu, już Twoje roślinki są u mnie Super zapakowane, mokre i w świetnym stanie I tak dużo: tyle stipek myślałam, że wyślesz mi maluszki, a to są duże dorodne sadzonki, wypasione żurawki (jaki ładny kolor jaka to odmiana?) i tojeść (?), której nie znam, ale w internecie pięknie wygląda Asiu, BAAAAARDZO CI DZIĘKUJĘ Odwdzięczę się jak tylko będę mogła

Miałam juz dziś wieczorem sadzić, ale nie wiedziałam czy żurawki lepiej posadzić przed zimą razem czy mogę porozdzielać. Tak samo stipę, czy lepiej w kilku większych kupkach, żeby lepiej zniosły zimę (może będzie szansa, że się uratują) czy rozdzielić na mniejsze części. Będę sadzić jutro - mam wolniejszy dzień w pracy Jesteś kochana Całusy