Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

JoannA 19:28, 07 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Przyszłam z rewizytą. Dzięki za uświadomienie co do Owsicy wiecznie zielonej. Okazało się że jej inna nazwa to nie tylko Owies wiecznie zielony ale również Awena wiecznie zielona. Szok.
Rozgoszczę się przy okazji i popatrzę co u Ciebie

Tej trzeciej nazwy nie znałam Aniu.
Rozgość się proszę chociaż mnie teraz "martwy sezon".
bogumila 19:29, 07 lut 2016

Pozdrawiam...dzisiaj słonecznie.Pierwsze wysiewy już zrobiłaś?
JoannA 19:33, 07 lut 2016

bogumila_bienko napisał(a)
Pozdrawiam...dzisiaj słonecznie.Pierwsze wysiewy już zrobiłaś?

U nas też był piękny dzionek Bogusiu. Podglądałam na spacerku przyrodę i widać już pierwsze oznaki wiosny w lesie.
Wysiewy zaczynam w połowie lutego, nasionka i ziemia już zakupione.
Makao_J 19:38, 07 lut 2016

JoannA napisał(a)

Tej trzeciej nazwy nie znałam Aniu.
Rozgość się proszę chociaż mnie teraz "martwy sezon".

Martwy sezon jak u każdego, choć teraz już niektórzy ruszają z ogrodową pracą. Na razie czytam Twój wątek i analizuję. Jestem na 694 stronie. U Ciebie poznałam różę Larissę i nabrałam ochoty na nią.
Wydaje mi się że komuś odradzałaś klony palmowe. Możesz powiedzieć dlaczego? Ja chciałabym mieć i dlatego z palmowego zrezygnowałam i padł wybór na Acer shirasawanum 'Autumn Moon' - klon Shirasawy.
JoannA 19:50, 07 lut 2016

Makao_J napisał(a)

Martwy sezon jak u każdego, choć teraz już niektórzy ruszają z ogrodową pracą. Na razie czytam Twój wątek i analizuję. Jestem na 694 stronie. U Ciebie poznałam różę Larissę i nabrałam ochoty na nią.
Wydaje mi się że komuś odradzałaś klony palmowe. Możesz powiedzieć dlaczego? Ja chciałabym mieć i dlatego z palmowego zrezygnowałam i padł wybór na Acer shirasawanum 'Autumn Moon' - klon Shirasawy.

Moja przygoda z klonem palmowym skonczyła się wielką porażką Aniu. Rósł u mnie ładnie przez jeden sezon, a w drugim niestety w środku lata padł. Ponieważ u mnie klimat dość srogi postanowiłam nie sadzić w ogrodzie delikatnych roślin.
Nie bardzo kojarzę żebym odradzała jego zakup bo w innych ogrodach klony palmowe mają się świetnie i są wyjątkowo piękne.
Bardzo ładną odmianę wybrałaś Aniu, będzie przepiękną ozdobą ogrodu przez cały rok.
Wiem Aniu że niektórzy już ruszyli z pracami w ogrodzie ale u mnie jeszcze za wcześnie bo nocki cały czas na minusie.
Z Lariski będziesz zadowolona bo to piękna i obficie kwitnąca róża.

JoannA 20:10, 07 lut 2016

Kasya napisał(a)

zdradz Joasiu jakie

To jednoroczne proso rózgowate i mietlica. Tę drugą kupiłam ze względu na bardzo luźny, koronkowy kwiatostan.
Makao_J 20:42, 07 lut 2016

Dzięki za opinię. Teraz przynajmniej wiem iż to że mój klon palmowy padł w krótkim czasie po puszczeniu listków to nie jedyny przypadek. Najwyraźniej obie mamy dla niego nieodpowiednie warunki.

Mam nadzieję że ten który wybrałam jest solidniejszy. Tak przynajmniej piszą w necie. Już nie mogę się doczekać jego kupna choć cena 169 zł trochę odstrasza. Muszę dobrze o niego zadbać. Jak przetrwa pierwszy sezon to będzie dobrze.
JoannA 20:54, 07 lut 2016

Makao_J napisał(a)
Dzięki za opinię. Teraz przynajmniej wiem iż to że mój klon palmowy padł w krótkim czasie po puszczeniu listków to nie jedyny przypadek. Najwyraźniej obie mamy dla niego nieodpowiednie warunki.

Mam nadzieję że ten który wybrałam jest solidniejszy. Tak przynajmniej piszą w necie. Już nie mogę się doczekać jego kupna choć cena 169 zł trochę odstrasza. Muszę dobrze o niego zadbać. Jak przetrwa pierwszy sezon to będzie dobrze.

Specjalistka od klonów palmowych jest Agania, a w jej ogrodzie jest największa ilość klonów i rosną przepięknie.
Agania namówiła mnie na zakup klona 'Crimson Sentry i był bardzo dobry wybór

Anabell 17:11, 20 lut 2016

Joanno potrzebuję porady jakie róże wybrać.
JoannA 17:22, 20 lut 2016

Anabell napisał(a)
Joanno potrzebuję porady jakie róże wybrać.

Widziałam u Ciebie listę róż. Sporo tego, mam u siebie Leonardo... i Eden Rose i te polecam bo ładnie u mnie zimują.
Przegląd moich róż z których jestem zadowolona
Leonardo...

Maria Curie, jestem z niej bardzo zadowolona