Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw

Anabell 22:37, 16 lip 2013

Jakie to wszystko piękne! limki masz na pniu czy sama prowadziłaś?
Jednak wszystkie horti mnie zachwycają.Dobrze że anabel sa niskie, mniej się będą pokładały głowy.
Wiosna ja swoje przytnę na jedno oczko będą grubsze łodygi i spróbuj też tak.
Ogrodową muszę dać Ci drugą na przyszły rok, wykopie z ogrodu i włożę do donicy. Musisz mieć barokowo po obu stronach wejścia.
Obawiałam się że mogą nie wykarmić się wszystkie kwiaty.wygląda na koloryzującą.
moje stipy sa zagłuszone innymi kwiatuchami. Postaram się wykopać na zimę i przechować. a nasionka ciekawe czy dam radę zebrać.
Aksamitki pierwsze kwity długo się rozwijają .ale są ładne. Ja jeszcze dostałam od koleżanki dużo później jak od Ciebie i też są wysokie. będzie z czego zbierać nasionka.
Jedak w sklepach trudno dostać tylko w ysyłkowej.

Pokazuj dalej foty masz wszystko wychuchane, patrzy się i chce się wąchać, dotykać takie piękne.
renatamama3 22:42, 16 lip 2013

Asiu,mamy taką samą jeżówkę ,a stipa super ,jak pisałaś ,że posiałaś i rośnie to sprawdziłam w google i mi się spodobała ,zastanawiam się czy jej nie dać do rabaty,jak będę robić(kończyć)rabatę różaną .
JoannA 22:47, 16 lip 2013

Anabell napisał(a)
Jakie to wszystko piękne! limki masz na pniu czy sama prowadziłaś?
Jednak wszystkie horti mnie zachwycają.Dobrze że anabel sa niskie, mniej się będą pokładały głowy.
Wiosna ja swoje przytnę na jedno oczko będą grubsze łodygi i spróbuj też tak.
Ogrodową muszę dać Ci drugą na przyszły rok, wykopie z ogrodu i włożę do donicy. Musisz mieć barokowo po obu stronach wejścia.
Obawiałam się że mogą nie wykarmić się wszystkie kwiaty.wygląda na koloryzującą.
moje stipy sa zagłuszone innymi kwiatuchami. Postaram się wykopać na zimę i przechować. a nasionka ciekawe czy dam radę zebrać.
Aksamitki pierwsze kwity długo się rozwijają .ale są ładne. Ja jeszcze dostałam od koleżanki dużo później jak od Ciebie i też są wysokie. będzie z czego zbierać nasionka.
Jedak w sklepach trudno dostać tylko w ysyłkowej.

Pokazuj dalej foty masz wszystko wychuchane, patrzy się i chce się wąchać, dotykać takie piękne.

Limkę kupiłam w Chotomowie już wyprowadzoną i muszę Ci powiedzieć że cena mnie zaskoczyła, w OBI za taką limkę cena trzykrotnie wyższa.
Nasionka stipy zamówimy Haniu, spróbuję też zebrać z mojej, mam jedna w donicy w kompozycji i ma bardzo ładny pióropusz to zetnę jesienią.
Bałam się że aksamitki będą żółte bo tak na początku wyglądały ale na szczęście kremowe i sliczne.
Haniu, zapraszamy serdecznie. Pachnie maciejka, lawenda i róże, a niedługo będzie groszek pachnący. Dzisiaj wąchałam anabelki, one też pachną. Muszę Cię jakoś skusić
JoannA 22:51, 16 lip 2013

renatamama3 napisał(a)
Asiu,mamy taką samą jeżówkę ,a stipa super ,jak pisałaś ,że posiałaś i rośnie to sprawdziłam w google i mi się spodobała ,zastanawiam się czy jej nie dać do rabaty,jak będę robić(kończyć)rabatę różaną
Renatko, ja mam stipę w połączeniu z różami, z lawendą i wygląda super
Ja choruję na zieloną jeżówkę, muszę koniecznie poszukać.

Anabell 23:33, 16 lip 2013

Joanno - dziękuje za zaproszenie ale nie daje rady tylko tyram, dziś wzięłam się za cięcie żywopłotów, nie można było dopasować pogody lało albo parzyło słońce.Jutro bukszpany a są wysokie ręce bolą.
Ciągle brakuje mi czasu i dokąd tak będzie, gnam od wiosny co dzień i nic nie zrobione.
Stipa tak ładna że własne nasionka to może być ryzyko czekania lepiej zamówić to razem.
Ale werbeną mocno zachwycona nie jestem, przechwalona na O. może jeszcze całkiem nie rozwinęła się i nie ma uroku
Aksamitke to zbierzemy nasiona.
Ostróżki moje zaczynają kwitnąć ponownie.
JoannA 23:36, 16 lip 2013

Anabell napisał(a)
Joanno - dziękuje za zaproszenie ale nie daje rady tylko tyram, dziś wzięłam się za cięcie żywopłotów, nie można było dopasować pogody lało albo parzyło słońce.Jutro bukszpany a są wysokie ręce bolą.
Ciągle brakuje mi czasu i dokąd tak będzie, gnam od wiosny co dzień i nic nie zrobione.
Stipa tak ładna że własne nasionka to może być ryzyko czekania lepiej zamówić to razem.
Ale werbeną mocno zachwycona nie jestem, przechwalona na O. może jeszcze całkiem nie rozwinęła się i nie ma uroku
Aksamitke to zbierzemy nasiona.
Ostróżki moje zaczynają kwitnąć ponownie.

Ostróżki ścinałaś po przekwitnięciu?
Anabell 00:12, 17 lip 2013

Tak ścinałam, ja sadziłam późno z doniczek , kwitły ale po przewracały się, kwiaty były ładne, potem wycięłam, nawoziłam i będą kwitły ponownie. Dobrej nocki życzę.
08:06, 17 lip 2013
JoannA napisał(a)
Dzisiaj policzyłam kwiaty mojej ogodowej horti, 126 kwiatów to chyba niezły wynik

Asiu dosłownie oniemiałam.Jak to możliwe by miała aż tyle kwiecia,koniecznie napisz jak dbasz o hortensje.Jak przycinasz,jaki nawóz,jak podlewasz i czym.Jest w donicy i co potem z nią robisz na zimę,przechowujesz gdzieś czy do gruntu na miejsce stałe już sadzisz?Nie mam u siebie jeszcze żadnej ale teraz już postanowione,że na pewno będą
A odnośnie stipy,ciągle tutaj na nie napotykam.Cóż to za trawka? Też ładniutka i taka delikatna.Wybredna czy raczej rośnie bez doglądania? Kwiatuszki u Ciebie cudne,ech..nie tylko one,wszystko masz już tak ładnie dograne i dopracowane..Nic tylko usiąść i szczerze podziwiać
Pozdrawiam serdecznie
08:25, 17 lip 2013
A i przed chwilką zauważyłam za hortensją różyczkę pienną ( na drugim zdjęciu) czy ona też różowo- fioletowa? Jak dbasz o nią w zimę? Chowasz gdzieś czy tylko okrywasz i stoi na tarasie?
Ja niestety nie mam piwnicy i z przechowywaniem roślin jest zawsze problem.Dostałam piękne sadzonki datur i miałam je tylko przez jeden sezon,zmarzły mi w gospodarczym mimo szczelnego okrycia
Margarete 09:43, 17 lip 2013

Joasiu,
nie miałam czasu na przeglądanie wczesniejszych stron w wątku bo pogoda wczoraj sprzyjała pracom w ogrodzie, ale cofnęłam się o kilka stron i jeste zachwycona twoim ogrodem. Ta fortensja na pniu wygląda super, a juz ta kwitnąca, różoa w donicy bije wszelkie rekordy.... jak ty o nia dbasz? ja dostałam podobna na urodziny w czerwcu i też wstawiłam ja do donicy jako ozdoba tarasu i ma tylko 3 kwiaty a reszta w pąkach. Ja swoje hortensje podlewam nawozem do hortensji raz w tygodniu i Annabell keitnie jak szalona, Limka posadzona w tym roku wiosna juz zaczyna kwitnąc i Vanile Fraise też. Obie są malutkie ale beda kwitnąć i mam nadzieje że urosną. Dwie bukietowe - Nico Blue i NN sa piekne, zielone ale kwiatów nie mają. A ty jak dbasz o swoje ?
Twoje stipy mnie powaliły, jesli sama je wysiewałas i tak swietnie urosły... to ja też poprosze o namiar na tego sprzedawce nasion.
A róże masz sliczne - moje 2 nowe tez w tym roku beda kwitnąc, na razie maja paki.