Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Toszka 00:55, 02 kwi 2014

Skula, a jakich traw potrzebujesz?
anna_g 09:22, 02 kwi 2014

Oj dawno tu nie byłam i miałam nadrabiania że hej Nie wiem czy wszystko mi sie nadrobić udało, ale widziałam nową rabatę - wytyczanie, robienie i początki nasadzeń - robisz wg propozycji Danusi? Ja bym tam jednak dała cisy nie buk - tak mi się wydaję, że lepiej pasować będą do takiej rabaty - no chyba że pomyliłam miejsca i nie o to Ci chodziło. Klony obejrzałam i modelowo wycięty trawnik Szpadelek do kancików jest super - uzywam go często i bezlitośnie wycinam nim nawet trawę przy rabatach wykończonych kamieniami - super się potem to wyciąga. Skula, jaki masz sposób na ściąganie darni - szukam najlepszego bo jest przede mną a to jednak ciężka praca jest Wiosnę mam już śliczną - ale deszczyku to by się przydało. Robal jest śliczny - on się naprawdę nazywa Robal????? Jestem ciekawa tego miłorząbu - cena niemała no ale jeśli jest jej wart...
I jeszcze mam pytanko - na które być może już mi odpowiadałeś wcześniej - ale tyle wszędzie wpisów że kurcze no nie wiem gdzie Zrobiłam sobie sadzonki z winobluszczu - chcę go puścina na ogrodzenie z siatki - mam tam 4 przęsła mniej więcej po 2,5 - tak sobie myśle - ile by go tam dać jak sądzisz??? nie ma być za gęsto bo mnie nie zalezy żeby już w tym roku mi zarósł całe ogrodzenie... jak gęsto Ty sadziłeś? Pozdrówka na dobry dzień zostawiam i zmykam do pracy
Skula 20:45, 02 kwi 2014

Toszka napisał(a)
Skula, a jakich traw potrzebujesz?

będę szukał imperaty cylindrycznej red baron i miskanta zebrinusa

stipę obiecała mi Joanna
Skula 20:48, 02 kwi 2014

anna_g napisał(a)
Oj dawno tu nie byłam i miałam nadrabiania że hej Nie wiem czy wszystko mi sie nadrobić udało, ale widziałam nową rabatę - wytyczanie, robienie i początki nasadzeń - robisz wg propozycji Danusi? Ja bym tam jednak dała cisy nie buk - tak mi się wydaję, że lepiej pasować będą do takiej rabaty - no chyba że pomyliłam miejsca i nie o to Ci chodziło.

tak to pomysły Danusi - przegadane i obrysowane - dzięki Jej za to !
tam planowo miał być ekran cisowy ...ale koszty dużych cisów mnie powaliły - a ja jestem niecierpliwy, by kupować maleństwa po kilkanaście złotych i czekać 5 lat....a może i dłużej
stąd poszukiwania czegoś w zastępstwie
ostatnio myślałem o wysokich trawach też i w tym miejscu
Skula 20:54, 02 kwi 2014

anna_g napisał(a)
Skula, jaki masz sposób na ściąganie darni - szukam najlepszego bo jest przede mną a to jednak ciężka praca jest

na początku wyznaczam sobie kształt sznurkiem i wbijam mnóstwo kołków - i tak długo je przesuwam aż uzyskam zamierzony kształt
potem nacinam darń szpadlem do kantów - wzdłuż sznurka
a potem podstawiam taczkę i na kolanach - bo mnie boli kręgosłup saperką ( poniemiecką - autentycznie z czasów wojny ) kawałek po kawałku wycinam podważając małe fragmenty darni
ładuję ta na taczkę i wywożę - układając je przed bramą i dobrze ubijając - potem jest świetny trawnik

tak ja to robię
Skula 21:00, 02 kwi 2014

anna_g napisał(a)

I jeszcze mam pytanko - na które być może już mi odpowiadałeś wcześniej - ale tyle wszędzie wpisów że kurcze no nie wiem gdzie Zrobiłam sobie sadzonki z winobluszczu - chcę go puści na na ogrodzenie z siatki - mam tam 4 przęsła mniej więcej po 2,5 - tak sobie myśle - ile by go tam dać jak sądzisz??? nie ma być za gęsto bo mnie nie zalezy żeby już w tym roku mi zarósł całe ogrodzenie... jak gęsto Ty sadziłeś?

ja swoje sadzonki przywoziłem z drugiej działki gdzie rozrósł się on baardzo
przywoziłem takie okazy , które miały po kilka metrów długości i sadziłem tak by miał miejsce na rozkrzewienie się - powiedzmy co pół metra , ale świadomie zaplatałem sąsiadujące ze sobą rośliny
bo ja z kolei chciałem żeby było gęsto
sadziłem jeszcze dodatkowo hederę i już w niektórych miejscach sięga on do połowy siatki
gdy będzie jeszcze większa będę chciał ograniczać winobluszcz i zastępować go właśnie zimozieloną hederą
Skula 21:01, 02 kwi 2014

anna_g napisał(a)
Robal jest śliczny - on się naprawdę nazywa Robal?????

tak nazywa się Robal - i jest to bardzo szlachetne imię które z dumą nosi
Skula 21:01, 02 kwi 2014

anna_g napisał(a)
Robal jest śliczny - on się naprawdę nazywa Robal?????

tak nazywa się Robal - i jest to bardzo szlachetne imię które z dumą nosi
anna_g 21:04, 02 kwi 2014

Skula napisał(a)

tak to pomysły Danusi - przegadane i obrysowane - dzięki Jej za to !
tam planowo miał być ekran cisowy ...ale koszty dużych cisów mnie powaliły - a ja jestem niecierpliwy, by kupować maleństwa po kilkanaście złotych i czekać 5 lat....a może i dłużej
stąd poszukiwania czegoś w zastępstwie
ostatnio myślałem o wysokich trawach też i w tym miejscu

No ale przecież tam nie musisz mieć od razu wielkich cisów bo nie zależy Ci na wysłonięciu tylko zielonej ścianie. Mniejsze też się będa ładnie prezentowały - no chyba że posadzisz te ze swojego żłobka cisowego no to może faktycznie trochę będziesz musiał poczekać na efekty
anna_g 21:06, 02 kwi 2014

Skula napisał(a)

na początku wyznaczam sobie kształt sznurkiem i wbijam mnóstwo kołków - i tak długo je przesuwam aż uzyskam zamierzony kształt
potem nacinam darń szpadlem do kantów - wzdłuż sznurka
a potem podstawiam taczkę i na kolanach - bo mnie boli kręgosłup saperką ( poniemiecką - autentycznie z czasów wojny ) kawałek po kawałku wycinam podważając małe fragmenty darni
ładuję ta na taczkę i wywożę - układając je przed bramą i dobrze ubijając - potem jest świetny trawnik

tak ja to robię

O jeju.... ło matko.... to ja bez komentarza, ale dziękuję za informację... Czyli widać nie ma prostszej metody skoro nawet Ty jej nie wymyśliłeś a pomysły majsterkowiczowe masz fajne