Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

aga_szsz 20:06, 13 kwi 2014

wytężyłam i dopiero teraz zauważyłam
sonny 20:11, 13 kwi 2014

Super porządek Pozdrawiam.
Gardenarium 20:12, 13 kwi 2014

Skula napisał(a)
porządki , porządki , porządki ....

A ja, jeśli mogę poradzić aby efelkt był bardziej perfekcyjny...

wytnij kwadraty pod dereniami, równiutko, pod sznurek wszystkie

Następnie odetnij rowek przy płocie, jakieś 5 cm, aby kólko jechało po ziemi nie po trawie. Brody nie będą wystawać pod podmurówką ani w dereniach i pielęgnacja trawnika stanie się szybsza i łatwiejsza.

Instagram Ogrodowiska
Skula 21:24, 13 kwi 2014

Gardenarium napisał(a)

A ja, jeśli mogę poradzić aby efelkt był bardziej perfekcyjny...

wytnij kwadraty pod dereniami, równiutko, pod sznurek wszystkie

Następnie odetnij rowek przy płocie, jakieś 5 cm, aby kólko jechało po ziemi nie po trawie. Brody nie będą wystawać pod podmurówką ani w dereniach i pielęgnacja trawnika stanie się szybsza i łatwiejsza.

witaj
dawno nie widziany gość

to świetny pomysł , bo do tej pory po każdym koszeniu wycinałem "brody" specjalnymi nożycami na maleńkich kółkach ,a potem grabiłem
co do kwadratów wokół dereni - to nie mogłyby być za duże bo rosną dosyć blisko siebie - ale pomyślę
nie wiem też czy nie będę ich przesadzał bliżej ogrodzenia - bo właśnie się dowiedziałem ,że będą nam robili drogę - ale to dopiero pomiary i geodeci chodzą
Skula 21:29, 13 kwi 2014

sonny napisał(a)
Super porządek Pozdrawiam.

miło że zaglądasz - w końcu brat bliźniak
Skula 21:32, 13 kwi 2014

a wracając do porządków - nie pokazałem drugiej strony ulicy - tam też skoszona trawka - posadzone rośliny - a właściwie drzewka : brzozy , kilka sosen i klony
też wzdłuż całej posesji - ot tak żeby było ładnie wokół
alabuz 11:15, 14 kwi 2014

Najpierw chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Poszukuję pomysłu na zagospodarowanie pasa o szerokości 80cm i długości 420cm przy płocie (zdjęcie pierwsze). Jak widać na razie wkopane są dwa bukszpany i iglak, ale na nie proszę nie zwracać uwagi. W rogu jest bardzo ładna sosna i oczywiście ona zostaje. Nie chciałbym mieć gęstego żywopłotu, a raczej iglaki do ok. 100-150cm wysokości.

Na drugim zdjęciu (obok wspomnianej sosny) myślałem o kosodrzewinie, którą chciałbym w przyszłości uformować na drzewko bonzaj. Dobry pomysł? Jeśli tak to proszę o radę jaki rodzaj. A może jakiś inny pomysł.

Na ostatnim zdjęciu jest kolejne miejsce do zagospodarowania, prawdopodobnie na wąskiego, kolumnowego iglaka, no właśnie ale jakiego?
Skula 15:16, 14 kwi 2014

witaj - alabuz
miło że mnie odwiedzasz - ale nie wiem czy nie lepiej byłoby dla Ciebie gdybyś założyła swój wątek - tam na pewno więcej osób wejdzie i coś fajnego poradzi
ja mogę oczywiście "pochylić " się nad Twoim zakątkiem, ale ze mnie to żaden fachowiec

JoannA 15:18, 14 kwi 2014

Skula napisał(a)
witaj - alabuz
miło że mnie odwiedzasz - ale nie wiem czy nie lepiej byłoby dla Ciebie gdybyś założyła swój wątek - tam na pewno więcej osób wejdzie i coś fajnego poradzi
ja mogę oczywiście "pochylić " się nad Twoim zakątkiem, ale ze mnie to żaden fachowiec

Nie bądź taki skromny Krzysztof
Widzimy jak radzisz sobie ze swoim ogrodem!
Skula 15:20, 14 kwi 2014

no , Kochani - za tydzień święta i przygotowania ruszyły pełną parą
dzisiaj przygotowywałem mięso na kiełbasy
a więc było krojenie, krojenie i krojenie...
zostało trochę zapeklowane i na 2-3 dni schowane do lodówki

potem będzie jeszcze mielenie , nabijanie we flaki i ...wędzenie
oby tylko nie padało
no ale jeśli nawet to trudno - będzie ekstremalnie najwyżej