Skula, mnie się te wszystkie projekty nie podobają... Naćkane takie, miszmasz kompletny bez ładu i składu, kształty rabat nudne i płaskie, takie bez życia... U siebie mam nie lepiej, więc tym bardziej mnie wkurza, gdy ktoś te same błędy chce popełnić

Może pomyśl, na czym ci w konkretnych miejscach najbardziej zależy - czy ma być kolorowo, kwiatowo, w samych odcieniach zieleni, sezonowo czy zimozielono, zasłona z roślin (np. przy tarasie) cały rok, w sezonie czy wcale, czy chcesz dużo czasu poświęcać na pielęgnację czy chcesz rośliny kompletnie "samoroślne", jaką masz glebę i czy chce ci się ją wymieniać na inną, czy masz czas i chęci dużo podlewać (a może nawadnianie założysz..?) itp. itd. Najlepiej sadzić rośliny w grupach o podobnych wymaganiach, np. rabata sucha słoneczna -> wielka długa plama lawendy, szałwii, innych bylin sucholubnych, do tego trawy, jałowce... Albo inna kompozycja zimozielona, do półcienia -> różaneczniki, azalie, pod nimi połacie runianki i bylin w rodzaju funkii, jarzmianek... Najlepiej wybrać kilka gatunków i je sadzić w większych ilościach, to standard wszystkim wiadomy, tylko trudniejszy w realizacji

Postaram się jeszcze później coś pomyśleć i może troszkę pomogę, zawsze łatwiej innym ogród planować niż sobie