Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pomysł na ogród

Pomysł na ogród

Skula 19:02, 06 lis 2014

Mathildis napisał(a)

buczek może być też szczepiony na pniu - ja taki mam posadzony przy domu - jak zdążę jutro cyknę fotkę.

Z kapustą to żarcik, a nie próba namawiania, wiem, że za żurawkami nie przepadasz.

Dla mnie też dzień za krótki, też za jesienią nie przepadam, ale tegoroczna naprawdę dla ogrodników sprzyjająca- o ile coś widać to z przyjemnością grzebie się jeszcze w ogrodzie - paluchy nie marzną, deszcz na głowę nie leci

Jak mogłam zapomnieć o anemonach - też posadziłam aż 15 bulwek... kwitną wiosną, ale sadzi się teraz.

o widzisz szczepiony to już co innego
godne rozważenia
a jeśli chodzi o prace to dziś powalczyłem z liśćmi bo od jutra zapowiadają deszcze i słabo się takie mokre sprząta
powycinałem też trochę gałęzi z drzew przy wgłębniku i zrobiło się jakoś przestronnie i elegancko...niestety zdjęć brak bo ciemnica
ale może nadrobię w weekend
Skula 19:03, 06 lis 2014

Tess napisał(a)
Przez chwilę ją miałam, ale znowu zginęła

nie mówiłem że wiercioch ?
Toszka 19:56, 06 lis 2014

O wypraszam sobie
Już zameldowałam się u Tessi...
Dziś nauczyłam się nowej prawdy życiowej: "nie rób nasadzeń w miejscu w którym będziesz robić niezaplanowaną rozpierduchę"
Na wiosnę okaże się czy (nomen omen) runianka przeżyła...i hosty...
Tess 20:02, 06 lis 2014

Toszka napisał(a)

Dziś nauczyłam się nowej prawdy życiowej: "nie rób nasadzeń w miejscu w którym będziesz robić niezaplanowaną rozpierduchę"

Jasne, tylko skoro niezaplanowana ta rozpierducha, to jak można ją przewidzieć?
Ja takie niezaplanowane mam na wszystkich rabatach
Toszka 20:09, 06 lis 2014

Tessiu, można Można było nie sadzić "tymczasowo" tego i owego i jeszcze przyprawić czosnkami... zwłaszcza, ze taksacja tujowa była do przewidzenia....na wiosnę, hehe
no, ale pogoda dziś była taka, ze decyzja była szybka -"raz kozie śmierć". A podczas wykopywania ze szpaleru pierwszej tui powtarzałam mężowi, że kurde, łatwiej było by kupić nowa tuję, niż mordować się z wykopywaniem i przesadzaniem...
Skula 22:14, 06 lis 2014

Toszka napisał(a)
Tessiu, można Można było nie sadzić "tymczasowo" tego i owego i jeszcze przyprawić czosnkami... zwłaszcza, ze taksacja tujowa była do przewidzenia....na wiosnę, hehe
no, ale pogoda dziś była taka, ze decyzja była szybka -"raz kozie śmierć". A podczas wykopywania ze szpaleru pierwszej tui powtarzałam mężowi, że kurde, łatwiej było by kupić nowa tuję, niż mordować się z wykopywaniem i przesadzaniem...

a co Ty tam za rewolucję znowu robisz ?
a nie mówiłem że ....wiercioch?
Skula 22:16, 06 lis 2014

mnie tam jakoś zawsze szkoda przesadzać roślin
ale i ja na wiosnę będę musiał wszystkie krzewy z przed ogrodzenia poprzesadzać
będą robić drogę i chodnik i będzie on metr od płotu
a tam teraz rosną sobie właśnie krzaczki
dobrze wykoncypowałem że lepiej na wiosnę niż teraz?
kachat 22:51, 06 lis 2014

Ponoć jesień to dobra pora na przesadzanie, soki słabiej krążą w roślinach, ale też po uszkodzeniu korzeni mogą krzaczki w mrozy nie wyciągnąć dość wody i uschnąć... Tak załatwiłam dwa świerczki Choć jak krzaki małe to i teraz można, ja w czasie przymrozków rok temu jeszcze sadziłam i przesadzałam krzewy i wszystkie żyją. Więc jak pogoda ładna, a krzewy nie za duże, to jak bym jeszcze tej jesieni przesadziła. Będziesz mieć z głowy, do wiosny się przyjmą i będą ładniej rosły. A z robotami drogowymi to też nie wiadomo, może zaczną je jak jeszcze nie będziesz gotowy i trach po krzakach :/
Skula 11:59, 07 lis 2014

jakoś wolałbym przesadzać na wiosnę zanim roślinki ruszą
zawsze to system korzeniowy jest jakoś w gruncie obsadzony i nie naruszony przez kopanie
wiem,że sadzi się też jesienią i bije się z myślami
na razie u mnie pada więc problem jest odłożony
Skula 12:01, 07 lis 2014

zamówiłem drewno do kominka i chyba dzisiaj mi przywiozą - także układanie mnie jeszcze dzisiaj czeka
możne jak jutro nie będzie padać przymierzę się do krzewów