Anulko! Dziękuję za Twoją wiosenkę! Znajomy wodnik pilnuje obejścia! A koło sasanki co tak pięknie kwitnie? Goździki?
Wiosna u nas dopiero od tygodnia, ale śpieszy się ostro, żeby zdążyć na czas ze wszystkim.
Krokusy,ranniki już przekwitły. Od śniegu kwitły tydzień i już po nich. Teraz zawiązują nasiona.
Dziękuje Anuś! Miałam taką jeden rok. Potem mi zmarzła? Nie spodobało się? Białe i fiolet kwitną.
Witaj Haniu. Pomidorki i papryka ( zaprawione rumiankiem wg Twoich uwag) rosną sobie ładnie na parapecie.Cieszą mnie te moje maluchy ponieważ to moje pierwsze takie poczynania .
Haniu z tego co pamiętam to masz chyba u siebie w ogrodzie borówkę amerykańską. Powoli rozglądam się za ok. 10 krzaczkami. Oczywiście było by fajnie gdyby były już takie odchowane a nie 20-30cm. Przed momentem na all.... znalazłam taką ofertę:
Ja bym takich starych nie kupowała. Widać,że są z plantacji i już na starcie trzeba byłoby je scinać do korzenia,żeby się przyjęły po przeprowadzce. A i koszt transportu takich dużych wzrasta podwójnie.
Poszukaj w okolicy jakiejś kwiatowo warzywnej giełdy i tam kup.Najlepiej kilka odmian. Bo owocują w różny sposób, różnica dochodzi do 2 tygodni. Kup takie w doniczkach. Jak zobaczysz mech na doniczkowej glebie, znaczy ro ,że nie były kopane przed sprzedażą, te przyjmą się na pewno.
Owoce już w przyszłym roku. Co do typowania odmian? Ja mam bez nazw, ale to stare odmiany. U mnie już 20-letnie.
Już się wszystko wzięło do kwitnienia. Ale drzewa dopiero nabrzmiewają. Tylko wszystko tak szybko startuje s tym roku , to dzień ,dwa i się zazieleni.
Wczoraj wykorzystałam grillowników do poszerzenia wejścia na trawnik, i przesadzenia jednej róży okrywowej.
W nagrodę miałam cudowne popołudnie. tylko porządkowe po robocie.
miodunka
ostróżka
orlik
stokrotka samosiejka
Alinko! Ładuj,kochana , nawet całą wywrotkę!Wy u mnie ładujecie, ja u innych, i tak to już jest, a że w przyrodzie nic nie ginie, tylko zmienia właściciela, to już do tego się przyzwyczaiłam.
Dziś sprawy organizacyjne w domu.
Do ogrodu jutro znowu. Oby pogoda się nie skiepściła. Miłego dnia!