Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Hanusi - kolejny sezon

Ogródek Hanusi - kolejny sezon

hanka_andrus 22:56, 20 maj 2014

Ania Monte napisała
Haniu ale ta najmłodsza to cała babcia, bardzo podobna

Aniu, podobno nie urodzi mrówka słonia, a w genach po babci coś się ma. Żeby tak szczęśliwie życie się jej ułożyło, jak ja dla niej chcę.
Dziękuję za pozdrówka
Selly 08:22, 21 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
Ogród dziś zaliczony. Niestety bez fotek, bo robota czekała. A na końcówce, szybko trzeba było się składać, bo autobus. Może jutro, jak pogoda zostanie taka sama jak dziś.
Truskawki kwitną i rosną. A chwasty rosną i kwitną.
Wybralam dziś co nieco, ale to dopiero 1/10 Jutro powtórka z rozrywki.

Pozdrawiam i zapytuję o Twoją metodę na walkę z chwastami ? Co robisz dokładnie ?
Selly 08:23, 21 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
Ania Monte napisała

Aniu, podobno nie urodzi mrówka słonia, a w genach po babci coś się ma. Żeby tak szczęśliwie życie się jej ułożyło, jak ja dla niej chcę.
Dziękuję za pozdrówka

Coś ?! Toż ona ma caaaałe mnóstwo Twoich genów. BARDZO podobna do Ciebie
hanka_andrus 22:37, 21 maj 2014

Moja metoda na chwasty? Nie dać im się rozpanoszyć.Czyli hakanie, dziabanie, wyrywanie a tam gdzie można powtórne przekopanie. Nie dać spokoju. No i zakrywanie szlachetnymi roślinami jak największego obszaru.
Teraz jest najgorszy okres, bo wszystko kiełkuje i chce zdominować rabaty. Musimy być szybcy. Ledwie kiełek z ziemi wystaje, już go podcinamy, a jak daje radę wyrwać, to jeszcze lepiej.
W kilku słowach:rycie w ziemi
hanka_andrus 22:50, 21 maj 2014

Pod pomidory do szklarni dałam kompost, a tam mnóstwo nasion nie przerobionych w ciepłą zimę,
Zgadnijcie czego mam najwięcej w mym ogrodzie?
Szklarnię próbuje opanować firletka kwiecista i koper.
Z koprem to krótka piłka- podcinam nogi i już leży chudziak.
Ale firletkowe siewki, malusie, a wybierać chyba trzeba będzie pojedynczo. O moja biedna łapka.

Najpierw zastanawiałam się jakiego gościa mam, a teraz już wiem. No nic. zawalczymy. Tylko pochmurny dzień potrzebuję.
Dziś słoneczna patelnia. Pod szkłem nie szło wyrobić, z podlewaniem czekałam do 18-tej.Ale za to rabaty przejrzały. No może nie do końca porządek, ale już w oczy się nie rzuca.
Kasya 06:30, 22 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
Moja metoda na chwasty? Nie dać im się rozpanoszyć.Czyli hakanie, dziabanie, wyrywanie a tam gdzie można powtórne przekopanie. Nie dać spokoju. No i zakrywanie szlachetnymi roślinami jak największego obszaru.
Teraz jest najgorszy okres, bo wszystko kiełkuje i chce zdominować rabaty. Musimy być szybcy. Ledwie kiełek z ziemi wystaje, już go podcinamy, a jak daje radę wyrwać, to jeszcze lepiej.
W kilku słowach:rycie w ziemi

Ech..... No właśnie ja Juz nie nadazam poza tym ciagle się zastanawiam czy to chwat czy coś co podadzilam
Chciałam posiac maciejke ale wtedy juz kompletnie musiałabym chyba przestać pielic
boguslawa_ma... 07:18, 22 maj 2014

Haniu i tu masz racje na chwasty chyba nie ma innego sposobu jak,, rycie w ziemi''
Kiedyś tak pieliłam ,a córka zapytała;mamo lubisz tak ryc w tej ziemi?
Lubie nie lubie a robić trzeba i robota jest na całe życie,ale przyjemność też
Pozdrawiam Haniu
hanka_andrus 07:26, 22 maj 2014

Odrobina chwastów między szlachetnymi nam nie zaszkodzi, a roślinom może pomóc. Nie wiemy przecież które rośliny są żywicielami dla pożytecznych stworzeń. A i nasze szlachetniaki bardziej motywują się mając obok konkurencję.
Ogród to nie łazienka, czasami trzeba coś zostawić "w chaosie."

Nawiasem mówiąc- u mnie stale gdzieś jest "chaos". Nie zdarzyło się mi mieć całego ogrodu na tip top.
Selly 08:23, 22 maj 2014

hanka_andrus napisał(a)
Odrobina chwastów między szlachetnymi nam nie zaszkodzi, a roślinom może pomóc. Nie wiemy przecież które rośliny są żywicielami dla pożytecznych stworzeń. A i nasze szlachetniaki bardziej motywują się mając obok konkurencję.

Muszę to sobie dobrze zapamiętać , żeby zacytować w chwilach ogarniającej mnie z powodu chwastów frustracji.
Pozdrawiam Ależ dzisiaj piękna pogoda, co nie ?
zbigniew_gazda 09:02, 22 maj 2014

Haniu no spojrzenie na sprawę iście wojskowe. Po to mają generały wojsko aby to na nie rzucali się nieprzyjaciele. Pozdrowienia a u nas istna patelnia.