Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z platanem.

Ogród z platanem.

Pszczelarnia 11:49, 13 lis 2014

Loosiuu napisał(a)
Marzenko, w tym roku wszystko się dziwnie przebarwia. Nie wiem od czego to zależy. W zeszłym roku kolory były chyba intensywniejsze.

A tu grusze, które najpierw zżółkły, żeby czerwienieć. Z dnia na dzień bardziej różowe. Bardzo jestem ich ciekawy, bo zastanawiam się jak w przyszłym roku będą się zachowywać. W nogi dostały dużo porządnej ziemi i przekompostowany obornik. W zeszłym tygodniu dostały paliki.

Filipie, choć mam gruszę od 2 lat, jednak moja wydaje mi się bardziej zwarta i na pewno mniejsza. (Wstawię zdjęcie u siebie, jak zmienię komputer.)
Ma głęboką zieleń liści, potem jest właśnie żółta. Czasami trzeba uważać na rdzę gruszy i na taki owad co minuje liście ale u mnie na razie nie zauważyłam. I grusze wg mnie to najpiękniej kwitnące drzewa owocowe. U Ciebie jest świetnie, że nie jest sama - i u siebie dosadzę jej jeszcze 2 szt.; jedną na pewno. Dobrze, że u mnie napisałeś, dzięku temu wiem, że powinnam dosadzić jeszcze jedną jeszcze w tym roku.
Loosiuu 17:02, 13 lis 2014

Świerki są gęsto, bo tak jak pisałem będą cięte i mają być bardzo szczelne.

Grusze mają dużo pąków kwiatowych, więc sesja wiosenna zapewniona Domyślam się, że nie tak gęste, bo w szkółce miały ciasno. Nadrobią
Zastanawiam się nad opryskiem MIEDZIANEM jeszcze teraz i powtórką na wiosnę? Chyba tak zrobię, nie powinno zaszkodzić, a zapobiegawczo może pomóc w wyeliminowaniu patogenów. Nigdy nie wiadomo, czy ze szkółki czegoś się nie przytargało...
AgnieszkaW 17:47, 13 lis 2014

Filipie, czy Twoje grusze są dzisiaj bardziej różowe/czerwone, czy nadal żółte?
Loosiuu 18:54, 13 lis 2014

Może lekko zróżowiały, ale wiele nie widziałem dokładnie, bo wychodziłem i wróciłem jak było ciemno
AgnieszkaW 19:25, 13 lis 2014

No to może w sobotę się uda przyuważyc i jeszcze jakieś foty zrobić?
Loosiuu 20:06, 13 lis 2014

Koniecznie! Do archiwum musi być Przecież pierwszy rok po posadzeniu leci, więc obserwacja musi być udokumentowana
Loosiuu 15:59, 16 lis 2014

Fotek nie ma Pogoda się zmieniła i przyszedł deszcz i silny wiatr i grusze łyse. Z resztą wszystkie drzewa u mnie już łyse. Pozytyw jeden. Już nie muszę grabić i czysto na zimę

Zamiast fotek załączam film Gdyby tak wszyscy plantatorzy tak pięknie równo cięli rośliny...
https://www.facebook.com/video.php?v=876950615663650&fref=nf
Viola 16:15, 16 lis 2014

U mnie też już wszystkie drzewa łyse
Madzenka 06:38, 21 lis 2014

opryskałeś drzewa miedzianem?
Loosiuu 17:19, 21 lis 2014

Tak, ale ciemno już było i przy zapalonym świetle na domu musiałem to robić. Jutro chyba powtórzę zabieg, bo w tą samą noc padało lekko i nie wiem czy nie zmyło.