Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z platanem.

Ogród z platanem.

Loosiuu 13:15, 10 sty 2015

Dziękuję wszystkim za odwiedziny i życzenia noworoczne Również życzę udanego roku, zwłaszcza ogrodowo

Dzisiaj deszczowo, szaro, ponuro...

W Poznaniu nic ciekawego nie znalazłem. Na szybko tylko wpadłem, ale widziałem, że już pierwiosnki i hiacynty się pojawiają w sprzedaży Fajnie! Zwiastuny wiosny
Nie kupiłem, bo nie wiem jak z pogodą, a słyszę pogłoski o powrocie zimnych dni. Teraz żałuję trochę, bo najwyżej bym schował do garażu. Może w za dwa tygodnie kupię, żeby troszkę koloru wprowadzić?
Były też ciemierniki, ale jakieś mało urodziwe mi się wydawały.

Nawet nie zaplanowałem co robić w nowym roku w ogrodzie? Może nowe nasadzenia? Może jakieś kolejne drzewo? Powoli miejsca brakuje...

Jedno wiem na pewno. Mimo powszechnie panującej na forum choroby różanej, ja zdecydowałem i nie chcę mieś róż w ogrodzie. Okrywowe, które rosną od kilku lat co roku wyglądają kiepsko, chorują... Nie mogę nawet wokół dokładnie wypielić, bo kolce nie pozwalają wszędzie włożyć ręki, a rękawiczki się haczą. Mimo obfitego kwitnienia, nawożenia, wkładanych starań to nie jest to czego oczekuję. Przez ponad pół roku wyglądają nieatrakcyjnie. Co roku myślę o ich eksmisji w inne miejsce lub nowym nawozie itp., ale kogo ja chcę oszukać? Nie lubię ich. Wolę oglądać u kogoś Ja oczekuję od ogrodu, żeby był ozdobny cały rok i pragnę osiągnąć stan, w którym ilość pracy będzie minimalna. Dlatego postanowione! Wraz z wiosną róże wylatują.

Zeszły rok nie był szczególnie atrakcyjny. Wiele roślin nie rosło, ani nie wybarwiało się tak ładnie jak w latach ubiegłych. Udało mi się jednak wprowadzić kilka poprawek z których jestem zadowolony i równocześnie ciekawy jak się sprawdzą w tym sezonie?
Loosiuu 13:40, 10 sty 2015

Największym sukcesem z zeszłego roku było (nareszcie) uporządkowanie nasadzeń przed domem. Została położona kostka, a trawnik przyjął geometryczny kształt. Pojawiły się grusze i wiele innych roślin, a na wiosnę dojdą kolejne trawy ozdobne i może jeszcze jakieś krzewy?

Jak trawa ruszy to dotnę ładnie kanciki, wszystko przytnę...

Kiedy ta wiosna przyjdzie?
Madzenka 15:55, 10 sty 2015

Już niedługo przyjdzie, dzisiaj u nas już było przedwiośnie
Loosiuu 18:35, 10 sty 2015

U mnie krokusy wybiły Ochłodzenie mogłoby już wcale nie przychodzić.
Loosiuu 10:58, 11 sty 2015

Po wczorajszych wiatrach mój Miskant wygląda bardziej jak Trzęślica
Ewa777 14:21, 11 sty 2015

Witam się u Ciebie, Filipie. Przejrzałam kilkadziesiąt stron Twojego wątku. Za jakiś czas wrócę, by obejrzeć resztę. Piękne masz rośliny w ogrodzie. Zachwycają mnie Twoje zdjęcia. A ponieważ jestem na etapie zakupu nowego aparatu, chciałabym dowiedzieć się czym Ty robisz zdjęcia.
Iwk4 15:00, 11 sty 2015

Filip, mogę cię prosić o fotkę platana zimą ?
Tak mi się marzy to drzewo, tylko szukam na niego miejsca Póki co pooglądam u ciebie
Loosiuu 16:19, 11 sty 2015

Iwonko mówisz, masz

Ewo nie wiem jaki to konkretnie model, sprawdzę jak będę miał przy sobie, ale to zwykła cyfrówka Nie zawsze ładnie wychodzi. Na setki fotek jakie robię zazwyczaj tylko kilka nadaje się do publikacji
Iwk4 17:28, 11 sty 2015

Dzięki, ma bardzo ładna koronę. Ale juz duży
Loosiuu 23:01, 12 sty 2015

Zakupiłem dzisiaj Miedzian. Teraz czekać