Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe skarby

Ogrodowe skarby

Betka 22:47, 02 paź 2013

Mam dwa miejsca w ogrodzie w których kompletnie nie wiem co posadzić Mam nadzieję że ktoś mi podpowie co tam zrobić. Mam już trochę roślin:trawy ,żurawki, hortensję vanille fraise ,malutkie (taka odmiana)hosty
AgnieszkaW 23:12, 02 paź 2013

Betko, a co tam już rośnie i czy chcesz to przesadzać, czy zostawić. Co rośnie jako "tło", bo nie bardzo widać, czy to cisy?

Tak na marginesie, to ja już dawno Ci napisałam, że mostek i okienko powinny być w jednym kolorze - wybranym przez ciebie, ale wtedy mnie nie słuchałaś... teraz szefowa potwierdziła
Betka 23:23, 02 paź 2013

Na pierwszym zdjęciu rosną: tawuła japońska i kostrzewa sina z lewej strony za tawułą jest hortensja zielony berberys chciałabym żeby tam został resztę można przesadzić

Na drugim zdjęciu widać bukszpany z lewej strony za jednym jest magnolia a z drugiej strony ( prawa)rośnie hortensja chyba Anabell Między bukszpanami jest trawa pampasowa
roślinki na obrzeżu chciałabym zostawić i bukszpany chyba też .
AgnieszkaW 23:40, 02 paź 2013

Pampasowa Ci przemarznie zapewne. Powinnaś te rabaty jakoś ze sobą powiązać tematycznie, bo one chyba blisko siebie są. Jeśli zostawiasz dwa bukszpany, to trzecią (1) kulkę bukszpanową posadź na tej rabacie, gdzie tawuły - będzie to jakoś korespondowało ze sobą. Przed dwoma kulami bukszpanowymi posadź trzy żółte tawuły, przed jedną kulą bukszpanową dwie tawuły - będzie to jakieś powtórzenie. pouzupełniaj nasadzenia trawkami. Tawuła musi być systematycznie cięta, np. na płaskie kule (tawuły wykorzystaj te, które tam masz, tylko troszkę je poprzesadzasz).
Betka 23:42, 02 paź 2013

Wiedziałam do kogo pójść po radę Coś mi zaczyna świtać .....dzięki
AgnieszkaW 16:14, 03 paź 2013

Betko, czy te rabaty mają jednakowa wielkość? Bo jeśli tak, to powinnaś coś zmienić. Jedna powinna być wieksza, druga mniejsza. Odsyłam Cię do wątku Tosi "Krążkowe chwastowisko", czy jakoś tak (w dziale "projektowanie'). Ostatnie strony wątku - tam poczytaj, obejrzyj gotowce Danusi, to będziesz wiedziała, o co mi chodzi.
Betka 11:01, 04 paź 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Betko, czy te rabaty mają jednakowa wielkość? Bo jeśli tak, to powinnaś coś zmienić. Jedna powinna być wieksza, druga mniejsza. Odsyłam Cię do wątku Tosi "Krążkowe chwastowisko", czy jakoś tak (w dziale "projektowanie'). Ostatnie strony wątku - tam poczytaj, obejrzyj gotowce Danusi, to będziesz wiedziała, o co mi chodzi.

Agnieszko bardzo dziękuję za podpowiedzi poczytam i może coś wymyślę
Ewa4 20:05, 04 paź 2013

Nie no lecę też zobaczyc to o czym pisze Agnieszka ,może się czegoś nauczę nowego.
Betka 09:13, 07 paź 2013

W sobotę wrócił M wcześniej z pracy Przyznam że było mi to na rękę
Pomógł mi troszeczkę podgoniłam prace uzupełniające

Idąc za radą Agnieszki W przesadzone zostały tawuły nasadzenie uzupełniłam trawkami (nie wiem jak się nazywają) ,hortensją vanille fraise, miskant flamingo.
Wyszło to tak

Betka 09:18, 07 paź 2013

W drugim miejscu posadziłam bukszpan i przesadziłam 2 tawuły

Myślę że przydałby się tam jakiś stożek a może coś innego?