Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe skarby

Ogrodowe skarby

Betka 09:26, 07 paź 2013

I troszkę jesiennych zdjęć

Sobota rano

Betka 09:37, 07 paź 2013

Dokupiłam trochę cebulowych

Mam jeszcze do zagospodarowania miejsce przy wjeździe.
Myślałam żeby tam posadzić jakieś iglaki ale nie jestem przekonana czy będą pasowały do całości nad strumykiem ? długość tej rabaty ma ok 6m szerokość jest różna od strony brany ok 2m
a przy strumyku ok 4 m
Jeszcze jedno jest istotne nad tym miejscem są druty telegraficzne .
Mam nadzieję że pomożecie mi albo chociaż naprowadzicie

Betka 09:41, 07 paź 2013

Zostało mi trochę roślin chciałbym je wykorzystać .
Forsycja , żurawki, miskant krater i mam jeszcze podobnego do zebrinusa tylko niższy ma być, parzydło leśne ( duże) hosty takie małe z białymi brzegami .
renatamama3 09:54, 07 paź 2013

Betka napisał(a)
W drugim miejscu posadziłam bukszpan i przesadziłam 2 tawuły

Myślę że przydałby się tam jakiś stożek a może coś innego?

Hej Beatko ,kupę czasu u Ciebie nie byłam.Powiedz co masz na tej 2 rabacie rządkiem ? naparstnice? jeśli tak to może wsadź niskie Marcinki ,będą kwitły teraz pomiędzy te trawki co posadziłaś na rabacie z horti ,albo rozchodniki plus trawy .
AgnieszkaW 10:15, 07 paź 2013

Betko, wypełnij puste przestrzenie na rabacie. Mogą to być jednakowe żurawki lub niskie funkie lub brązowe turzyce, bo widzę, że jeszcze ci zostały. Przydałyby się jeszcze gdzieś w pobliżu ze dwie hortensje Vanilki. Stożek obok kolumnowych berberysów...no nie wiem....
AgnieszkaW 10:20, 07 paź 2013

Z iglaków nad strumykiem ciekawie i naturalnie wygłądała by choina kanadyjska "Jeddeloch', ale w ilości co najmniej 3-5 sztuk obok siebie. Rośnie zarówno w słońcu, jak i w cieniu, półcieniu.
Ewa4 14:32, 07 paź 2013

Obejrzałam beatko no ładnie to wygląda a na 2 rabatę chyba jednak 2 kulki bym dosadziła i trawki a z przodu żórawkę przed trawą srebrną a tam przed strumykiem by Ci to parzydło pasowało ono jest koloru białego a hoina co pisze Aga i rh. nie pasowały by ? Ale ja to tak głośno myślę ostatnio hihi
AgnieszkaW 15:39, 07 paź 2013

Ewo, z kulkami chodziło o asymetrię, w sumie jest trzy kulki 2+1, można dosadzić kule na drugą rabatę, ale w ilości w sumie 3 i 4 tawuły. Wtedy razem by było 2 +3 kulki bukszpanowe (razem 5) i 3 +4 tawuły (7). To się już robią koszty, a nie wiem, czy Betka teraz chce sadzić tyle. Trzeba pamiętać, że te rabaty są obie widoczne równocześnie. Gdyby były po dwie kulki na każdej, to byłoby w sumie 4 i tak nie bardzo by to wyglądało, ale to tylko moje zdanie...Kostrzewa sina (bo to chyba jest ta trawka) jest dość niska, gdyby posadzić przed nią żurawki, to za rok trawy nie byłoby widać. Lepiej żurawki posadzić za trawą
Betka 18:46, 07 paź 2013

Bardzo dziękuję dziewczyny za podpowiedzi

Ewa teraz trochę chciałabym ciąć koszty więc na większą ilość kul się nie skuszę zwłaszcza że mam zamiar zrobić tą nową rabatę. Żurawki chciałabym rozmnożyć , przydadzą mi się w innych moich aranżacjach (hihihi ale słowa użyłam )

Agnieszko W puste miejsca mam ochotę zapełnić tymi zielonymi roślinkami ( podobne są do żurawek) ale muszę poczekać aż się rozmnożą będzie taniej ! Choina bardzo mi się podoba sprawdziłam w szkółce obok mnie niestety nie mają sprawdzę w pozostałych. Mam to szczęście że mieszkam w pobliży kilku szkółek więc może gdzieś trafię tą choinę. Trawkę kostrzewę siną zostawię na miejscu za nią być może kiedyś będę rosły żurawki albo inne roślinki jeszcze nie wiem .
Agnieszko faktycznie przy tych berberysach stożek nie będzie pasował a może posadzić tam hortensję vanille albo coś na pniu . Jak myślisz?
Ewa4 21:53, 07 paź 2013

Aga może żle napisałam chodziło mi o to samo co piszesz trawa tak jak jest ta kostrzewa sina za nią żórawki a za żórawkami bukszpan jeden jest więc dosadzić dwie jeszcze szt ale ja to tak tylko sobie głośno myślę hihi Ty napewno jesteś w projektowaniu leprza widać to w Twoim ogrodzie .Pozdrawiam