Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Tosi

Ogród Tosi

atena35 10:11, 12 paź 2013

polinka napisał(a)
Tosia cieszę się, że thujką już lepiej. Na wiosnę muszą się zregenerować. A Ty wiesz, że i u mnie zaczęły brązowieć? Dobrze, że tylko w środku ale niepewność jest W następnym tyg. będę skubać
Pozdrawiam porannie

Polinko u mnie też od środka. Jak skubałam to garściami w rękach mi zostawały całe gałązki
Byle do wiosny
atena35 10:13, 12 paź 2013

Kindzia napisał(a)
Coś z tymi iglakami w tym roku nie teges...u Ciebie tujki, u mnie jodła...

Opryskane, oskubane...czekamy na wiosnę

Kasiu masz rację. U moich sąsiadów dookoła takie "objawy".
Więcej niż czekać i mieć nadzieję nie pozostało
atena35 10:16, 12 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)
Czekamy na wiosnę
...ale najpierw jesień i zima...

Najpierw zima niestety ale będzie czas na rozmyślanie co nowego.
Ja już wymyślam lustro.
Nieśmiało wspominam Msiowi, on udaje, że nie słyszy
atena35 10:22, 12 paź 2013

Borbetka napisał(a)
Szukam jakiegoś rozwiązania do skubania tych iglaków. Masz Tosiu patent czy ręcami? Tak wcale łatwo nie chcą te igiełki odpadać, myślałam o jakimś szpikulcu, żeby było łatwiej, a do wybieania widziałam gdzieś takie mini metalowe grabki. Muszę do ogrodniczego dzisiaj podjechać. Niby ma kropić, ale może jednak nie.

Moni, ja ręcami i nawet dobrze i szybciutko się to robi, ale dużo spada i potem z kory nie chce mi się tego wybierać. Trochę zebrałam ale jeszcze dużo zostało
Wiesz nie wiem czy jakieś narzędzie to nie pouszkadza zdrowych gałązek, tuje wydają mi się "kruche" i nawet pod palcami wydawało mi się, że utrącam suche z zielonymi
atena35 12:05, 12 paź 2013

Tuje dziś. Jeszcze nie wygląda to dobrze, ale będzie wyglądało.

atena35 12:12, 12 paź 2013

Na pocieszenie oka i serca
ambrowiec

klon

rozplenice

Gardenarium 12:13, 12 paź 2013

Borbetka napisał(a)
Szukam jakiegoś rozwiązania do skubania tych iglaków. Masz Tosiu patent czy ręcami? Tak wcale łatwo nie chcą te igiełki odpadać, myślałam o jakimś szpikulcu, żeby było łatwiej, a do wybierania widziałam gdzieś takie mini metalowe grabki. Muszę do ogrodniczego dzisiaj podjechać. Niby ma kropić, ale może jednak nie.

Przed skubaniem rozkłąda się szmatę lub odgarnia korę, następnie brązowe ściąga się rękami, w rękach jest wyczucie i wtedy nie obrywa się zielonych. W grabiach nie masz wyczucia. Tutaj nie można iść na skróty, grabie nie są odpowiednie

Trzeba zacząć od góry, trzepać na dół, potem zebrać. Nie ma zmiłuj.

Potem z ziemi to są takie wachlarzyki z krótką rączką, Zdzisław nazywa to "przedłużenie ręki". Albo ze szmaty w worek, a na koniec nagarnąć korę.

Instagram Ogrodowiska
Borbetka 19:03, 12 paź 2013

Tak, tak Danusiu, właśnie o takich wachlarzykach myślałam. "Przedłużenie ręki"? Hmmm, fajna nazwa . Najbardziej mnie czyszczenie tui Danica interesuje, bo mam ich dużo. Zresztą kupowałam teraz 2,5m Szmaragdy i szkółkarz mówił, że jeśli wytrącę te suche gałązki ze środka, to thuje odbiją. Powodem łysienia thuj w środku jest brak światła i śmietnik z tych suchych gałązek właśnie.
Madzenka 21:00, 12 paź 2013

Widzę, że akcja ratowania tuj rozpoczęta!!!
atena35 09:08, 13 paź 2013

Gardenarium napisał(a)

Przed skubaniem rozkłąda się szmatę lub odgarnia korę, następnie brązowe ściąga się rękami, w rękach jest wyczucie i wtedy nie obrywa się zielonych. W grabiach nie masz wyczucia. Tutaj nie można iść na skróty, grabie nie są odpowiednie

Trzeba zacząć od góry, trzepać na dół, potem zebrać. Nie ma zmiłuj.

Potem z ziemi to są takie wachlarzyki z krótką rączką, Zdzisław nazywa to "przedłużenie ręki". Albo ze szmaty w worek, a na koniec nagarnąć korę.

Rozłożyć szmatę !!!!!!!!!!! genialnie proste
Dlaczego o tym nie pomyśłałam ??? Aaaaaa