Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Tosi

Ogród Tosi

atena35 20:48, 24 cze 2013

Każdy ogród powinien mieć królową. Oto moje królowe Chopin.
Pierwsza

Druga

Trzecia

Poszłam do ogrodnika po zioła i coś do donic przed drzwi i ... a zwabił mnie zapach

Czy mam je podpierać? czy mają radzić sobie same?
atena35 21:03, 24 cze 2013

Borbetka napisał(a)
Tosiu, buka masz zaplanowanego gdzieś w narożniku ogrodu?

Nowe zdjęcie położenia Rohana

Na tej rabatce ma być jeszcze 6 kul (3 cisy i 3 bukszpany). 4 z nich dookoła buka 2 bliżej rozplenic
atena35 21:17, 24 cze 2013

agam napisał(a)
Tosiu robi się coraz ładniej. Zazdroszczę Ci tego projektu, ale tak pozytywnie
Rohana w jakiej odległości posadziłaś od tui? Mam problem z sadzeniem roślin w dobrych odległościach, boję się sadzić ich za ciasno i zanim zasadzę to co kupiłam to schodzą dłuuugie tygodnie

A może masz w projekcie platana? Mój czeka na wsadzenie już ponad tydzień, właśnie ze wzg na moje wahania co do odległości.

Tez mam problemy z ustawianiem roślin wydaje mi się, że albo są za blisko albo za daleko
Z projektu wynika, że Rohan powinien być ok 1,20 - 1,5 m od thuji, mierząc c od pnia do pnia.

Platana nie mam w projekcie, mam inne duże drzewo: ambrowca (liquidambar styraciflua)
i śliwę wiśniową Nigra (prunus cerasifera Nigra).
atena35 07:36, 25 cze 2013

Róże wsadzone, teraz proszę mnie ratować i doradzać co dalej

Myślałam o lawendzie albo jasnych żurawkach, albo o niebieskich ostróżkach, ewentualnie trawy?

No i co z podporami???

leon60 07:50, 25 cze 2013

Wpadam się przywitać Tworzysz niesamowity ogród, już jest pięknie i wyjątkowo. Będę śledzić dalsze poczynania
Pozdrawiam
atena35 07:52, 25 cze 2013

leon60 napisał(a)
Wpadam się przywitać Tworzysz niesamowity ogród, już jest pięknie i wyjątkowo. Będę śledzić dalsze poczynania
Pozdrawiam

Dziękuję, zapraszam
Enya73 08:10, 25 cze 2013

Witaj Tosiu Trafiłam do Ciebie przypadkiem, ale miłe są takie przypadki, bo odkryłam, że mieszkamy w sąsiadujących miastach Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób z Górnego Śląska jest na forum, zwłaszcza ze ścisłej aglomeracji
Bardzo ciekawie zapowiada się Twój ogród, myślę, że w doskonałym momencie trafiłaś na Ogrodowisko. Kawał dobrej roboty za Wami, wspaniałe efekty już podziwiałam. Dobrze, że masz na razie tylko 35 stron, bo udało mi się przelecieć wszystkie i zapoznałam się z Twoim wątkiem
Zapraszam do mnie,głównie do obejrzenia pisma obrazkowego, bo wszystkiego nie ma sensu oglądać.
Spotykamy się dość często w realu w kameralnym gronie, za każdym razem u kogoś innego, głównie w piątki, tak więc jeśli będziesz chętna poznać kiedyś inne ogrodniczki z naszego regionu, to czekamy na Ciebie

Pozdrawiam serdecznie

Anita

agam 09:01, 25 cze 2013

atena35 napisał(a)
Róże wsadzone, teraz proszę mnie ratować i doradzać co dalej

Myślałam o lawendzie albo jasnych żurawkach, albo o niebieskich ostróżkach, ewentualnie trawy?

No i co z podporami???

Myślę że lawenda i trawy będą odpowiednie. Tylko czy miejsca starczy.

Ania z zielonego wzgórza ma coś takiego:

atena35 09:54, 25 cze 2013

agam napisał(a)

Myślę że lawenda i trawy będą odpowiednie. Tylko czy miejsca starczy.

Myślałam raczej o lawendzie albo trawie Razem rzeczywiście może być ciasno.
agam 10:00, 25 cze 2013

atena35 napisał(a)

Tez mam problemy z ustawianiem roślin wydaje mi się, że albo są za blisko albo za daleko
Z projektu wynika, że Rohan powinien być ok 1,20 - 1,5 m od thuji, mierząc c od pnia do pnia.

Platana nie mam w projekcie, mam inne duże drzewo: ambrowca (liquidambar styraciflua)
i śliwę wiśniową Nigra (prunus cerasifera Nigra).

Ja kupiłam ostatnio śliwę wiśniową "Pissardi", "Nigry" w ogóle nie ma w naszych szkółkach. Ambrowca poszukuję właśnie. W jednej szkółce mają podobno piękne ale kopane i trzeba czekać do jesieni